Menneskelige Ressurser

5 nøkkeltrinn for å berike jobben din

157419182.jpg

••• Pali Rao/E+/Getty Images

Jobbberikelse oppstår når en jobb redesignes for å gjøre den mer utfordrende og/eller mindre repeterende. I stedet for å flytte en ansatt til en annen jobb, endres selve jobben.

En fersk undersøkelse fant at 53 % av de ansatte sier at hovedgrunnen til at de elsker bedriften deres er interessant og utfordrende arbeid. Hvis du vil at de ansatte skal elske deg, kan det å gjøre arbeidet deres mer interessant være det første steget på veien. Hvis du vil elske jobben din, kan du gjøre endringer selv (med ledelsesstøtte).

Selvfølgelig er ikke alt arbeid interessant. Vi kaller det arbeid fordi det ikke spiller. Tanken på at en sjef trenger å gjøre jobb om til et sirkus er latterlig. Men du kan fortsatt gjøre en jobb mer berikende uten å slippe de viktige oppgavene.

Hvordan gjøre jobben din mer berikende

Her er fem måter å gjøre din egen jobb mer berikende på, som vil motivere deg til å prestere bedre . Hvis du venter på at sjefen din skal berike jobben din, kan det hende du venter lenge.

1. Identifiser nøkkeloppgaver

Hvis timene dine plutselig ble kuttet fra 40 til 20, hva er de tingene du ville gjort først? Hvis du blir fortalt klokken 8.00 at den regionale visepresidenten dukker opp ved middagstid for å sjekke hvordan ting går, hvilke oppgaver begynner du å jobbe med ?

Tankeøvelser som dette kan hjelpe deg med å identifisere oppgavene som er virkelig viktige. Noen ganger er ikke de tingene som tar mye av vår tid, de tingene som er de viktigste.

Rådfør deg med sjefen din også. Spør hva hun ser er nøkkeloppgavene. Vær spesielt oppmerksom på svarene, fordi det er avgjørende at du ikke ved et uhell eliminerer noe som sjefen din ser på som viktig.

2. Bli kvitt ubrukelige oppgaver

Hvor ofte går du på jobb og gjør noe som virker som en enorm sløsing med tid? Lager du noen gang rapporter som ingen noen gang bruker? Arkiver papirkopier i et arkivskap, når samme informasjon er tilgjengelig elektronisk? Disse oppgavene er ikke nøkkelen til jobben, men de tar opp mye tid. Bruk noen minutter på å sette deg ned og identifisere hva som ikke tilfører verdi.

Når du har identifisert oppgaver som ikke gjør det Legg til verdi , må du snakke med de andre interessentene. Du kan være 99 prosent sikker på at ingen ser på rapporten du lager, men hvis du bare slutter å sende den, vil noen bli sinte.

Finn ut hva som vil skje hvis du slutter å gjøre oppgavene du har identifisert som uviktige. Vurder konsekvensene før du foreslår en endring. Sørg for å sjekke med sjefen din før du avslutter hver oppgave.

3. Tenk på automatisering

Kanskje den rapporten du lager er veldig kritisk og mange stoler på den, men den er kjedelig som alle kommer ut for å lage. Hvis det er tilfelle, spør deg selv: Kan jeg automatisere dette? Rapporter satt sammen i Excel kan ofte automatiseres i Microsoft Access.

I tillegg, hvis du omorganiserer oppgavene dine, kan du oppleve at ting fungerer raskere og enklere med noen få justeringer. Hvis du for eksempel må bruke mye tid på å håndtere papir, kan du innføre en etttrykksregel. Det vil si at hvert stykke papir kun blir håndtert én gang. Du mottar den, gjør det som må gjøres, og arkiverer den med ett slag. Det eliminerer praktisk talt de fryktede innleveringsdagene.

4. Tenk på å bringe verdi

Mens du ønsker å berike jobben din for å gjøre livet ditt bedre, sjefen vil bli mye gladere hvis du setter virksomheten først. Identifiser områder innenfor din avdeling eller bedrift som kan trenge litt mer støtte eller tilleggskunnskap. Hvis du har frigjort litt tid ved å automatisere og eliminere oppgaver, kan du foreslå å gjøre noe annerledes.

Ikke bare hopp inn og begynn å gjøre de nye oppgavene (med mindre sjefen din er helt fri), men ta dem opp til lederen din . Påpek at du har klart å frigjøre litt tid, og siden selskapet virkelig kan bruke en ekstra person som er opplært til å gjøre X eller Y, vil du gjerne begynne å jobbe med det. Smarte sjefer vil hoppe på muligheten for deg til å gjøre noe som hjelper selskapet å vokse.

5. Legg til berikelse selv

Noen ganger vil ikke sjefen din være i stand til å gjøre endringer i jobben din. Hvis det er tilfelle, finn ut hvor du vil være om et år eller to år, og begynn å jobbe mot det.

Noe av forberedelsene dine kan være offisielle, arbeidsrelaterte aktiviteter. Å be om å delta på et spesifikt møte, for eksempel, kan ikke anses som utenfor grensene, men vil åpne deg for nye muligheter og ideer.

Hvis det ikke fungerer, kan du prøve å ta en klasse eller lære en ny oppgave på egen hånd. Det kan virke dumt å berike jobben din ved å gjøre noe utenfor jobben, men etter hvert som du får nye ferdigheter og kunnskaper, kan sjefen din være villig til å la deg gjøre interne endringer.

Du kan berike omtrent hvilken som helst jobb. Hvis du ønsker å lære og jobbe hardt, vil sjefen din se det harde arbeidet ditt og forhåpentligvis belønne deg med mer interessante og engasjerende oppgaver.