Jobbsøking

Aldersdiskrimineringsproblemer som arbeidere møter

Forretningsmann i møte

••• PhotoAlto/Frederic Cirou / Getty ImagesInnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Arbeidssøkere melder fra aldersdiskriminering begynner allerede på midten av trettitallet. Faktisk, i noen bransjer anses du for å være 'vasket opp' når du når førtiårene. Men hva kan du gjøre når du anses å være for gammel til å bli ansatt? Hvordan bekjemper du aldersdiskriminering på arbeidsplassen?

Til å begynne med er det lover som forbyr arbeidsdiskriminering på grunn av alder. I tillegg er det noen få strategier du kan bruke for å redusere problemer med aldersdiskriminering.

Hva er arbeidsdiskriminering?

Arbeidsdiskriminering skjer når en arbeidssøker eller en ansatt blir behandlet ugunstig på grunn av hans eller hennes rase, hudfarge, nasjonal opprinnelse, kjønn, kjønnsidentitet, funksjonshemming, religion, seksuell legning eller alder.

Det grå taket

Hva er det grå taket og hvorfor betyr det noe? Det grå taket er et begrep som brukes for å beskrive aldersdiskrimineringen som mange eldre arbeidssøkere og ansatte møter mens de søker etter jobber eller søker forfremmelser. Selv om arbeidsgivere ikke er ment å diskriminere basert på hvor gammel du er, kan det å bli ansatt være en utfordring når du anses å være en eldre arbeidstaker. Og du trenger ikke ha grått hår for å bli ansett som for gammel til å bli ansatt.

Andel eldre i arbeidsstyrken

Da Representantenes hus stemte enstemmig for å oppheve inntektstaket for sosial sikkerhet i en endring av 2000 Senior Citizens' Freedom To Work Act, var begrunnelsen deres at fjerning av den tidligere inntjeningsgrensen ville gjøre det mulig for flere eldre amerikanere å gå tilbake til jobb.

Fra og med 2018 jobbet 40 % av personer 55 år eller eldre aktivt i USA Og innen februar 2019 jobbet omtrent 20 % av personer over 65 år i henhold til analyse av data fra U.S. Bureau of Labor Statistics.

Aldersdiskrimineringsspørsmål

I tillegg til å bli ansett som «gamle», anses erfarne kandidater noen ganger for å være mer utgifter (høyere lønn, pensjon, ytelseskostnader osv.) enn en yngre søker ville vært.

Dette er ikke uvanlig, og tallene er nøkterne. Hvis du er middelaldrende eller enda yngre, husk at du ikke er alene:

 • Arbeidstakere over 45 år er lengre arbeidsledige enn yngre arbeidstakere.
 • Innen 2024 vil antallet ansatte over 55 år nå 41 millioner, mot 27 millioner i 2008.
 • Flere eldre arbeidstakere vurderer å utsette pensjonisttilværelsen og fortsette å jobbe.

Forskning har imidlertid ikke funnet noen sammenheng mellom alder og jobbprestasjon. Bare fordi du er eldre betyr ikke at du er bedre eller dårligere enn yngre arbeidere.

lov om aldersdiskriminering

Hvis du mener at du har blitt diskriminert på grunn av din alder, er det beskyttelser gitt av lov om aldersdiskriminering.

Føderal lov
De Lov om aldersdiskriminering i sysselsetting av 1967 (ADEA) beskytter ansatte 40 år og eldre mot diskriminering på grunnlag av alder ved ansettelse, forfremmelse, oppsigelse, kompensasjon eller vilkår, betingelser eller privilegier for ansettelse.

ADEA gjelder for arbeidsgivere med 20 eller flere ansatte, arbeidsorganisasjoner med mer enn 25 medlemmer, arbeidsbyråer og føderale, statlige og lokale myndigheter. Det gjelder ikke uavhengige entreprenører eller militært personell.

Denne føderale loven håndheves av Kommisjonen for likestillingsmuligheter (EEOC).

Imidlertid fastslo en rettsavgjørelse fra 2019 at ADEA gjelder ikke for jobbsøkere . Det gjenstår å se om denne avgjørelsen vil bli anket eller om kongressen vil vedta ytterligere lovgivning som avklarer problemet. De språk til dags dato på EEOC-nettstedet viser fortsatt til beskyttelse for jobbsøkere.

Statens lover
Hver stat har sine egne lover gir beskyttelse for eldre arbeidstakere. Disse kan gi sterkere beskyttelse for eldre arbeidstakere enn den føderale loven. Slike lover gjelder ofte for de fleste eller alle arbeidsgivere, og ikke bare de med 20 eller flere ansatte. Rådfør deg med din statens arbeidsdepartement for informasjon om lover der du befinner deg.

Arbeidsgivers retningslinjer

Mange arbeidsgivere har retningslinjer som forbyr å ansette ledere fra å annonsere jobber på en måte som vil veie opp mot eldre kandidater eller praktisere noen form for aldersdiskriminering. Society for Human Resource Management (SHRM), den fremste profesjonelle organisasjonen på feltet, anbefaler å ansette den beste kandidaten til jobben uavhengig av alder i sin veiledning til medlemmene .

Etter å ha gjennomgått eventuelle statlige lover angående aldersdiskriminering, bør kandidater som mistenker diskriminering konsultere en HR-profesjonell, spesielt noen som har ansvar for overholdelse av mangfold i selskapet, for å se om de har en policy knyttet til aldersdiskriminering.

Innlevering av diskrimineringstiltale

Vær oppmerksom på at ADEA forbyr annonsering om at en viss alder foretrekkes for en stilling, begrenser opplæring til yngre arbeidstakere, og i de fleste tilfeller krever pensjonering ved en bestemt alder.

Enhver person som mener at hans eller hennes arbeidsrettigheter er blitt krenket, kan sende inn en siktelse for diskriminering til EEOC. Slik gjør du det sende inn en siktelse for arbeidsdiskriminering .

Aldersdiskriminering og alternativer for jobbsøk

Hvilke alternativer er det for de potensielle ansatte som anses som 'gamle' ved å ansette ledere og bedrifter? Hvordan kan du adressere oppfatningen om at eldre arbeidstakere ikke er like dyktige eller kvalifiserte som sine yngre kolleger?

Det finnes strategier eldre arbeidssøkere kan implementere for å hjelpe til med å fremskynde et jobbsøk, og for å finne lønnsomt og meningsfylt arbeid. For den eldre søkeren er det spesielt viktig å bruke de tilgjengelige ressursene for å finne attraktive stillinger, samt å være klar over nettprotokollene for å søke en stilling. For eksempel, her er tips for jobbsøking og skrive CV og følgebrev spesielt skreddersydd for eldre arbeidssøkere.

Jobbsøketips for eldre arbeidstakere

Det er måter du kan finpusse CV-en din for å minimere effekten av å bli ansett som en eldre jobbsøker:

 • Når du skriver CV, begrense opplevelsen din til 15 år for en lederjobb, 10 år for en teknisk jobb, og fem år for en høyteknologisk jobb.
 • La den andre opplevelsen din være utenfor CV-en eller skriv den opp uten datoer i en kategori for annen opplevelse.
 • Vurder å bruke en funksjonell CV i stedet for en kronologisk gjenoppta.

I tillegg vil det hjelpe å gjennomgå disse jobbsøkingstips for eldre arbeidstakere . I tillegg kan du ta en titt på noen CV-tips for eldre jobbsøkere sammen med noen få følgebrevtips til eldre jobbsøkere også.

Aldersproblemer og intervjusuksess

Det er viktig å understreke det positive når du intervjuer:

 • Projiser deg selv som munter og fleksibel og rygg det opp med bevis på dine ferdigheter og suksesser.
 • Gjennomgå fordelene med eldre arbeidstakere – forpliktelse til en karriere, praktisk erfaring, en merittliste med suksess, stabile og realistiske forventninger – og tenk på hvordan de gjelder deg.
 • Bruk fortellerteknikker for å støtte påstandene dine om disse ferdighetene.
 • Relater eksempler på hardt arbeid, ekstra timer viet til en jobb og fysisk krevende utenforstående interesser som viser vitalitet.
 • Utstråle energi og entusiasme i din verbale og ikke-verbale kommunikasjon.
 • Til slutt, se gjennom disse jobbintervjutipsene for eldre jobbsøkere.

Alder og lønnsspørsmål

La potensielle arbeidsgivere vite at du er fleksibel. Selv om du kanskje har tjent seks sifre per år tidligere, trenger du kanskje ikke lenger så mye, eller kanskje du er villig til å akseptere en lavere lønn for å få foten innenfor døren.

Hvis det er tilfelle og lønnskrav forventes å være inkludert i følgebrevet ditt, nevne at lønnskravene dine er fleksible eller omsettelige basert på stillingen og hele kompensasjonspakken, inkludert fordeler.

Artikkelkilder

 1. U.S. Bureau of Labor Statistics. ' Sysselsettingsprognoser: Sivil arbeidsstyrkedeltakelse etter alder, kjønn, rase og etnisitet .' Åpnet 16. juni 2020.

 2. CapitalOne, United Income. ' Eldre amerikanere i arbeidsstyrken .' Åpnet 16. juni 2020.

 3. NCBI. ' Arbeidsledighet blant yngre og eldre individer: forteller konvensjonelle data om arbeidsledighet oss hele historien ?' Åpnet 16. juni 2020.

 4. U.S. Bureau of Labor Statistics. ' Eldre arbeidstakere: Arbeidsstyrketrender og karrieremuligheter .' Åpnet 16. juni 2020.

 5. Investeringsnyheter. ' Hvorfor flere eldre jobber lenger .' Åpnet 16. juni 2020.

 6. AARP. ' Faktaark om aldersdiskriminering .' Åpnet 16. juni 2020.

 7. Jurist/University of Pittsburgh. ' Føderal ankedomstol finner aldersdiskrimineringsbeskyttelsen ikke omfatter jobbsøkere .' Åpnet 16. juni 2020.