Karriere Planlegging

Står du i fare for å få sparken eller permittert?

Hvordan vite og hva du skal gjøre hvis en ansettelsesavslutning truer

Når du

•••

Caiaimage/John Wildgoose/Getty ImagesInnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Oppsigelse av arbeidsforhold – uansett årsak – er skummelt, desorienterende og forstyrrer vanlige mønstre. Å få sparken er aldri gøy; permitteringer er like nedslående. I begge scenariene blir følelsene dine av selvverd og selvtillit gitt et alvorlig slag.

Akkurat når du som mest trenger et positivt syn på hjelpe deg med å finne din neste mulighet , du føler deg svimmel som om hele verdenen din snurrer ut av kontroll. Du er desorientert, urolig, og du har mistet kontrollen over variablene som var konstantene i hverdagen din.

Ikke bruk tiden din i fortvilelse på å bekymre deg for tapet eller mulig tap av jobben din. Bedre? Slik forbereder du deg på det neste permittering eller oppsigelse — før det skjebnesvangre møtet finner sted.

Tegn på forestående ansettelsesavslutning

Tegn på en forestående arbeidsavslutning er åpenbare i ettertid. Dersom arbeidsforholdet ditt blir sagt opp av prestasjonsgrunner, vil du generelt ha hatt en ytelsesforbedringsplan .

Eller, minimum, ytelsesforbedrende diskusjonsmøter med din overordnede eller leder vil ha eskalert. Lederen din kan også ha involvert personalet i disse diskusjonene som vitne, men også som dommer og rådgiver for saksbehandlingen.

De ansatthåndbok viser generelt omstendighetene og overtredelsene under hvilke progressiv disiplin , til og med oppsigelse, utmåles. Du vil gjerne bli kjent med disse retningslinjene.

Hvis du tror at lederen din bygger en sak som vil føre til oppsigelse, kan det være lurt å snakke med en advokat mens du fortsatt har tid til å påvirke ansettelsesforholdet ditt. I andre tilfeller er oppsigelse det riktige svaret. Du kan være underpresterende eller dårlig egnet til rollen du forventes å utføre.

Permitteringer er også ofte åpenbare i ettertid. Mange selskaper vil kommunisere en stadig mer alvorlig økonomisk prognose; andre selskaper forlater ansatte i mørket om deres økonomiske situasjon. Tegn at permittering kan skje inkludere noen eller alle av følgende.

 • Ledere ber ansatte om å gjennomføre kostnadsbesparende tiltak.
 • Både ansettelser og utgifter fryses.
 • Ansatte som slutter erstattes ikke.
 • Salget er nede eller salgsprognosen er dyster.
 • Møter med lukkede dører forekommer oftere.
 • Arbeidsplassen føles på kanten.
 • Du kan være vitne til ansatte som hvisker bak lukkede dører eller en økning i fraværet mens ansatte søker etter nye jobber.

Ytterligere tegn på en forestående permittering

Dette er ytterligere tegn på at du kan bli målrettet for en permittering. Ta notat og forbered deg.

 • Det gjennomføres kostnadsbesparende tiltak i hele organisasjonen.
 • Arbeidsmengden din er mindre enn vanlig, eller prosjekter blir overført til andre innen avdelingen din.
 • Arbeidet ditt er syklisk, og du har betydelige perioder med treg tid.
 • Stillingen eller avdelingen din blir ikke sett på som en inntektsgenerator.
 • Du er ikke lenger inkludert i møter du vanligvis har deltatt på.
 • Lederen din viser økt interesse for statusen til prosjektene dine og prosedyrene som er planlagt for å fullføre dem.
 • Du har blitt bedt om å fylle ut et spørreskjema om jobben din.

Observer alle disse tegnene nøye, men ikke hopp til feil konklusjoner; Dette kan også være tegn på at bedriften din er godt administrert og klar til å overleve i en økonomisk nedgang.

Øve på konstant bevissthet om miljøet ditt . Lytt og lær å lese mellom linjene. Tenk på hva lederne dine ikke sier. Ta hensyn til ryktebørsen; ansatte i salg eller regnskap kan ha informasjonen du trenger for å forberede deg på fremtiden. ikke la en arbeidsoppsigelse , uansett grunn, ta deg uforberedt.

Hvem er mest sannsynlig å oppleve en permittering?

Forskning fra Federal Reserve Bank i St. Louis har identifisert jobbene som mest sannsynlig vil oppleve en permittering. Disse inkluderer lavere betalte og jobber som kan gjøres utenfor stedet. Hvis du jobber i disse jobbene, vær oppmerksom.

 • Matlaging og serveringsrelaterte yrker
 • Salg og relaterte yrker
 • Produksjonsyrker
 • Installasjon, vedlikehold og reparasjoner
 • Alle andre høyrisikoyrker

Forbered deg på oppsigelse

Disse trinnene vil posisjonere deg for en rask tilbakevending til arbeidsstyrken ved oppsigelse. Dette er generelle karriereråd som enhver HR-profesjonell vil tilby nåværende ansatte som kan være med fare for oppsigelse .

Faktisk, siden mange organisasjoner ikke klarer å kommunisere åpent med sine ansatte, er dette handlinger hver ansatt må ta gjennom hele karrieren. Du ønsker å minimere ulempene ved uforutsigbare hendelser som bedriftskonkurs, stort kundetap, stort leverandørtap eller ansettelsesavslutning.

Lev livet ditt som om hver dag er den siste arbeidsdagen din

 • Behold din CV, søknadsmateriell og potensielle referanser og deres kontaktinformasjon oppdatert.
 • Bli med og bli aktivt involvert i en karriere som passer på nettet sosiale medier nettsteder som LinkedIn. Facebook og Twitter har også fått gjennomslag i den nettbaserte karrierenettverksverdenen. Du vet aldri når du trenger et aktivt nettverk.
 • Sørg for at medlemskapene dine i den profesjonelle foreningen er oppdatert. Delta.
 • Bruk en viss del av tiden din borte fra jobb driver med forretningsnettverk i samfunnet ditt, på samfunnsarrangementer, i filantropiske organisasjoner, i styrer og i grupper som deler dine fritidsinteresser.
 • Spis lunsj med en kontakt eller venn flere ganger i uken for å holde nettverket ditt blomstrende selv mens du fortsatt er ansatt.

Hva du skal gjøre hvis arbeidsledigheten nærmer seg

Bekymret for potensiell oppsigelse? Dette er de neste trinnene. Her er hvordan du kan forutsi potensiell oppsigelse og de første trinnene du må ta i forberedelsene.

Ta vare på arbeidsstasjonen og elektronisk utstyr. Enten du jobber på et kontor, et avlukke eller på fabrikkgulvet, vær oppmerksom på arbeidsområdet ditt. Er antallet personlige eiendeler du må fjerne ved oppsigelse lett mulig? Har du sikkerhetskopier av personlige eiendeler på hjemmedatamaskinen eller den bærbare datamaskinen som ikke er på jobb?

Fjern faktisk ikke-arbeidsrelatert materiale fra det bedriftseide utstyret ditt, som du må returnere umiddelbart i tilfelle arbeidsoppsigelse. Ta med deg personlige filer du har lagret på jobben hjem. Sikkerhetskopier telefonboken og kontaktene fra både datamaskinen og mobiltelefonen hjemme.

Fjern eventuelle poster knyttet til skatter som f.eks reiseutgifter og kjørelengde. Til slutt eier arbeidsgiveren arbeidet du har produsert mens du var ansatt, så du vil ikke bruke det samme materialet for en ny arbeidsgiver. Men det kan være lurt å ta med hjem kopier av arbeid som du kan bruke som prøver i din neste ansettelse.

Avhengig av om du har en konkurranseklausul , og de andre opplysningene om ansettelse og separasjon, vil prøvene spare deg for tid på å utvikle deg fra bunnen av. Du vil ikke miste all innsatsen du nettopp har investert i å skrive en medarbeiderhåndbok eller en kostnadsbegrunnelse for et større utstyrskjøp.

(Vær forsiktig med hvordan en plutselig mengde e-poster til hjemme-e-postadressen din vil se ut til en arbeidsgiver du trenger en positiv referanse .) Husk, din arbeidsgiver eier jobb-e-posten din også. En annen ansatt vil sannsynligvis overvåke e-postkontoen din i en periode slik at selskapet ikke går glipp av anrop eller kunder.

Hvis du forventer at ansettelsesavslutningen din vil være for ytelse, oppbevar en kopi av alle utenfor arbeidsplassen din dokumentasjon knyttet til ytelsen din . Ta vare på kopier av eventuelle handlingsplaner som er opprettet under coachingøkter og andre skriftlige dokumenter du mottar, inkludert ytelsesevalueringer .

Hvis du ikke mottar regelmessige tilbakemeldinger på fremgangen din, kan det være lurt å skrive tilbake for å be om tilbakemelding ved å sende en e-post til overordnet og HR-ansatte, hvis de er involvert, for å be om et periodisk tilbakemeldingsmøte.

I alle fall, vedlikeholde din egen dokumentasjon med en tidslinje over serien av hendelser som førte til at du ble avsluttet. Du vil kanskje også snakke med en advokat hvis du mener at din potensielle oppsigelse ikke er berettiget.

Forbered deg på å forhandle om sluttpakke

I tilfelle av arbeidsavslutning , er arbeidsgiveren din vil sannsynligvis tilby deg sluttvederlag . Enten oppsigelsen er av en årsak eller en permittering, forvent at arbeidsgiveren vil kreve, til gjengjeld, at du signerer en erklæring som gir fra deg rett til å saksøke dem uansett grunn som følge av oppsigelsen din.

I alle tilfeller, ta dokumentet med hjem, så lenge det kreves av deg arbeidsgiver ved lov , og tenk på å signere rettighetene dine for noen ukers lønn. Rådfør deg kanskje med en advokat, men signer aldri et slikt dokument på stedet, i det øyeblikket arbeidsforholdet avsluttes.

Selv om det er tøft å tenke strategisk når arbeidsforholdet avsluttes, har du ingenting å tape når du først har hørt arbeidsgiverens tilbud. Disse elementene, avhengig av selskapets tidligere praksis, antall ansatte involvert i permitteringen og andre variabler, kan være omsettelige:

 • størrelsen på sluttvederlag
 • lengden på tidsfordeler som f.eks helseforsikring forblir i kraft
 • hvordan oppsigelsen av arbeidsforholdet registreres i din personalmappe (permittering vs. sparken, for eksempel)
 • hvordan oppsigelsen vil bli preget av Human Resources når potensielle arbeidsgivere etterlyser en referanse
 • hvor mye arbeidsgiver er villig til å betale for outplacement tjenester for å hjelpe deg med å flytte til din neste jobb
 • hva vil skje med deg 401(k)
 • hvor lenge du må utøve aksjeopsjoner (hvis du har noen)

Flere tanker om sluttvederlagsforhandlinger

permittert? Det trenger ikke å bety slutten på arbeidsforholdet ditt. Her er seks måter å forhandle etter å ha blitt permittert:

 • Bytt ut ferietiden med flere uker på jobben i din betalte stilling.
 • Ta halvparten av lønnen din eller be om å få jobbe deltid. Noen synes det er bedre å fortsatt ha et sted å jobbe hver dag.
 • Hold et møte med teammedlemmene som fortsatt er på plass. Gi råd og veiledning før du går ut.
 • Be om et referansebrev med ros og anbefaling fra din sjef og seniorleder før du forlater stillingen.
 • Tilby å utføre prosjektarbeid. Selskapet trenger ikke dekke dine medisinske fordeler, og det er et pluss for dem.
 • Rekk opp hånden for å trene eller bidra til å konsolidere. Du har innsidekunnskap som kan være til nytte for din organisasjon.

Konklusjon om sluttvederlagsforhandlinger

Avslutning av arbeidsforhold er aldri hyggelig. Men hvis du tar hensyn til arbeidsmiljøet ditt, forbered deg på en potensiell ansettelsesavslutning på den personlige så vel som den profesjonelle siden av livet ditt, hold grunnlaget for en jobbsøking aktiv, og forhandle om sluttvederlag , vil du dempe ulempen. Her er et tillegg tjue spørsmål du må stille dersom du blir sagt opp eller permittert fra arbeidsforholdet ditt.

Hva skjer videre etter oppsigelse?

Når du opplever oppsigelse, er din beste taktikk å begynne aktivt å forfølge den nye jobben din. Du vil søke om dagpenger, uansett hva arbeidsgiveren din fortalte deg; selv når en arbeidsoppsigelse var årsak, beholder arbeidsgivere sjelden tidligere ansatte fra innsamling med mindre årsak til oppsigelse var ekkelt. I løpet av få uker vil du motta et brev med tilbud COBRA for å fortsette din helseforsikring, som anbefales.

For å konkludere

Din tidligere arbeidsgiver kan sende deg en erklæring som forteller deg hva de skylder deg vilkår for feriepenger og andre fordeler, oppsummerer avtalen du forhandlet frem, og alt annet du trenger å vite ved oppsigelse, for eksempel å rulle 401(k)-bidragene dine til en ny plan.

Artikkelkilder

 1. Federal Reserve Bank i St. Louis: På økonomibloggen. ' COVID-19: Hvilke arbeidere står overfor den høyeste arbeidsledighetsrisikoen ?' Åpnet 25. juli 2020.