Menneskelige Ressurser

Vurder jobbtilpasning når du velger dine ansatte

Bruk disse ideene til å velge ansatte som vil passe godt inn på arbeidsplassen din

Arbeidsgivere må avgjøre om kandidaten deres passer godt for jobben deres.

••• Zinkevych / Getty ImagesLeter du etter informasjon om jobbtilpasning? Det er en vesentlig faktor for om ansatte trives i jobbene sine. Uten den rette jobben vil en ansatt aldri oppleve så mye lykke og suksess som han fortjener på jobben.

Han vil aldri oppnå sitt sanne potensial. Arbeidsgivere må være like opptatt av jobbtilpasning som kulturell passform . Ellers vil du aldri utnytte potensielle bidrag fra dine nåværende og fremtidige ansatte. Her er mer om hvorfor.

Jobbtilpasning er et konsept som forklarer om skjæringspunktet mellom en ansatts styrker, behov og erfaring, og kravene til en bestemt jobb og arbeidsmiljø – samsvarer – eller ikke. Når de to interessene samsvarer, opplever en ansatt og din organisasjon at jobben passer godt.

Arbeidsgivere tar hensyn til ferdighetene og erfaringen som en potensiell ansatt bringer til intervjubordet. Færre arbeidsgivere vurderer aktivt om kandidaten vil passe godt inn i kultur av organisasjonen. Enda færre ser på totalbildet og vurderer kandidatens jobbegnethet.

Hvordan tenke på Job Fit

Dette er noen av faktorene som må vurderes når en arbeidsgiver vurderer en kandidats potensielle jobbpassform.

  • Kulturell passform: Vil søkeren fungere godt i organisasjonens kultur . Stemmer organisasjonens kultur med hva den enkelte trenger for å lykkes i et bestemt arbeidsmiljø?
  • Erfaring: Har kandidaten den arbeids- og livserfaringen som er nødvendig for å utmerke seg i jobben?
  • Verdier , tro, utsikter: For å lykkes i en jobb, må en person dele det rådende verdier , av hans kolleger og kunder. Ansatte som ikke klarer å passe inn i miljøet, drar vanligvis for å finne et arbeidsmiljø eller en kultur som er mer kongruent med deres egne verdier og tro.
  • Behov den ansatte oppfyller ved å arbeide: Hver person har grunner for å jobbe som inkluderer ønsket om en lønnsslipp, men hver enkelt har andre behov som arbeidet tilfredsstiller - eller burde. Disse inkluderer faktorer som beryktethet, anerkjennelse, lederskap, kollegialitet og utfordring. For betydelig jobbtilpasning må jobben oppfylle et betydelig antall av den ansattes behov.
  • Jobbinnhold: Arbeidet som den ansatte gjør hver dag er også en vesentlig faktor for jobbtilpasning. Får den ansatte gjøre de tingene hun elsker å gjøre? Utnytter jobben hennes styrker? Oppfyller arbeidet hennes behov og lar henne leve en jobb som er kongruent med hennes verdier? Jobbinnhold er viktig for å identifisere jobbtilpasning.
  • Utdanning og opplæring: Har din kandidat riktig utdanning og opplæring for jobben? Eller kan du gi det? eller kan hun få det i tide? Å dedikere en heltidsressurs til opplæring av en ny medarbeider er sjelden et praktisk alternativ hvis du kan finne en kvalifisert medarbeider med passende opplæring.

Det er andre komponenter som indikerer jobbpassform, men disse dekker de fleste baser.

Jobb passer i ansattvalg

I et mesterlig verk, 'Først, bryt alle regler: Hva verdens største ledere gjør annerledes, ' forfatterne Marcus Buckingham og Curt Coffman anbefaler at ved ansettelse bør arbeidsgivere ansette det beste talentet de kan finne.

I en analogi brukt gjennom hele boken, anbefaler de at når du har de rette personene på bussen, kan du begynne å bekymre deg for hvilket sete du skal sette dem i (jobben passer).

Du kan også bruke jobbtilpasningsvurderinger og testing, atferdsintervjuer , og betydelig, grundig bakgrunnssjekk for å avgjøre på forhånd om søkeren du liker vil passe den nåværende jobben du har tilgjengelig. Dette bør ikke avskrekke deg fra å ansette det beste talentet du kan finne fordi du har flere alternativer for potensielle stjerneansatte: du kan for eksempel opprette en annen jobb.

Disse intervju spørsmål og dette rådet om hvordan du tolker svar på intervjuspørsmål bør hjelpe deg med å identifisere personer som passer til jobben.

Ansatte som opplever jobbpassform er produktive, glade, medvirkende ansatte. Hvis du har en ansatt som søker jobb eller uttrykker misnøye i sin nåværende rolle, start med å undersøke jobbpassform. Du kan finne at du har en potensiell A-spiller tildelt feil sete på bussen.

Å erstatte den potensielle A-spilleren tar mye tid og penger i motsetning til å bytte sete på bussen – noe du lett kan gjøre.