Musikkarrierer

Grunnleggende om nøkkelpersonklausulen i en opptakskontrakt

Spille inn musikk i innspillingsstudio

•••

Culture RM Exclusive/Marcel Weber/Getty Images

Nøkkelpersonklausulen som dukker opp i mange platekontrakter vekker en viss frykt blant musikere og vekker noen musikkforretningsadvokater å bruke mye tid (og pengene dine) på å bli kvitt det. Men det er kanskje ikke så ille som det ser ut til.

Hva er en nøkkelmedlemsklausul?

En nøkkelmedlemsklausul i en platekontrakt (noen ganger kjent som en nøkkelpersonklausul) er en klausul som sier at hvis et medlem av gruppen som anses å være kritisk til den generelle lyden, stilen eller identiteten til gruppen bestemmer seg for å forlate, kan plateselskapet kreve brudd på kontrakt, noe som kan føre til kansellering.

Ofte, med denne kanselleringen, avslutter etiketten også den aktive promoteringen av bandets tidligere utgivelser. Med andre ord, du og det som er igjen av bandet ditt er tilbake på gaten. Selv om denne konsekvensen kan virke ganske stor, er det mer enn én måte å se det på.

De gode nyhetene for musikere

Denne kontraktsfunksjonen går begge veier for musikere. Selv om klausulen gir etiketten en utsagn om de ønsker å droppe deg hvis et 'nøkkelmedlem' forlater, tilbyr den også et visst nivå av beskyttelse. Med nøkkelpersonklausulen på plass, kan ikke etiketten enkelt bruke den plutselige avgangen til noen ganger xylofonspilleren din som en grunn til å kansellere hele avtalen din, fordi de implisitt har innrømmet at avgangen til xylofonspilleren ikke var en alvorlig bekymring. Hvis hun var det, ville de ha navngitt henne som en nøkkelperson i kontrakten.

Alt er omsettelig

Et annet poeng som musikere noen ganger savner når de håndterer nøkkelmedlemsklausulen, er at bare fordi det er i kontrakten, betyr det ikke at etiketten vil håndheve den. Da Kronos-kvartetten signerte sin første kontrakt med Nonesuch Records, merkelapp identifiserte både den første fiolinisten, gruppens grunnlegger, og cellisten, som var usedvanlig talentfull, ung og vakker, som nøkkelpersoner.

Noen år senere forlot cellisten gruppen av helsemessige årsaker. Men etiketten kansellerte ikke bare kontrakten, men de fornyet den også. Hvorfor? Fordi gruppen ble kritikerrost, kommersielt vellykket og fant andre utmerkede cellister for å erstatte det avdøde originale medlemmet.

Etiketten er ikke ute etter å få deg

Noen ganger blir musikere litt paranoide om deres plateselskap og de antar at selskapet på en eller annen måte er ute etter å få dem. Men plateselskapsledere er ikke iboende onde, i hvert fall ikke de fleste av dem. De prøver rett og slett å administrere selskapene sine lønnsomt. Hvis det er noen måte at virkningen av en nøkkelpersons avgang kan reduseres, vil de fleste plateselskapene følge gruppen, og som med Kronos-kvartetten da de mistet sin opprinnelige cellist, vil de ikke håndheve klausulen.

Ta brodden av nøkkelpersonklausulen

Når ett eller to medlemmer av en gruppe er utpekt som 'nøkkelpersoner' i platekontrakten, kan det provosere ikke bare frykt for etiketten, men også harme hos andre bandmedlemmer.

Hvorfor er ikke de nøkkelpersoner også? I noen tilfeller har grupper løst dette problemet ved å spørre plateselskap å inkludere alle gruppemedlemmer som 'nøkkelpersoner' i kontrakten. Selv om dette kanskje ikke virker som en god idé - nå har etiketten grunn til å droppe gruppen hvis noen forlater - kan det være en levedyktig løsning. Bare fordi den har en kontraktsmessig rett, kommer ikke etiketten til å droppe gruppen hvis noen de ikke anser som essensielle forlater, og det løser ego-problemet. Dere er alle nøkkelmedlemmer!