Karriereveier

Kan du leve av freelancing?

En del av Hvordan bli frilanser InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Hva du bør vurdere før du blir frilanser på heltid

Mer enn én av fire amerikanske arbeidere i hver generasjon, fra Baby Boomers til Gen Z, er frilanser, ifølge den sjette årlige Freelancing in America-studien fra Upwork and Freelancers Union. Men det betyr ikke at hver frilanser – 57 millioner i USA, ifølge rapporten – jobbet for seg selv på heltid.Hvis du ønsker å gjøre freelancing til din virkelige jobb, har du sannsynligvis tenkt på om du kan få det til å fungere økonomisk. Kan du tjene nok penger på freelancing, eller er det bedre å bli ansatt?

For å bestemme om du skal ta spranget, still deg selv disse spørsmålene først.

Er det et marked for tjenestene dine?

Vi har alle venner som har begynt på sidekjasninger bare for å oppdage at deres hobby er ikke nødvendigvis ment å være en karriere . Ofte er dette fordi det bare ikke er et marked for lidenskapen deres; eller fordi markedet er overmettet til et punkt hvor det er umulig å tjene til livets opphold.

Hvis du skal frilansere på heltid, vil du åpenbart finne ut om det er etterspørsel etter tjenestene dine før du slutter i dagjobben. Den beste måten å gjøre det på er å få føttene våte mens du fortsatt jobber heltid (eller mens du har en deltidsjobb eller andre inntektsstrømmer for å opprettholde deg).

Frilansing mens du jobber er også nyttig for å bygge opp et nødfond – noe som enhver frilanser trenger.

Hvordan ser din økonomiske situasjon ut?

Ideelt sett går du inn i din ny karriere med noen besparelser for å overvinne deg til du begynner å tjene (og til kundene begynner å betale deg, noe som kan ta litt tid). Men utover det er det viktig å ha en god ide om det månedlige budsjettet ditt før du begynner.

Hva ser du på når det gjelder oppstartskostnader for å få frilansvirksomheten din i gang? Hva er dine levekostnader akkurat nå? Er det utgifter du kan redusere for å spare mens du bygger virksomheten din?

Betaler freelancing nok?

La oss anta at du skal frilansere fra en heltidsjobb i samme felt. Det skal være enkelt å angi prisen, ikke sant? Hvis du er timebasert, er det bare timeprisen din. Hvis du er lønnet, bare ta den ukentlige eller annenhver ukentlige lønnsslippen din og dele den opp på timene du har jobbet.

Vel, ikke helt. Hvis du kommer fra et miljø der arbeidsgiveren din betalte for ting som helseforsikring, pensjonsytelser, syketid og så videre, må du også beregne den omtrentlige verdien av disse bidragene. Noen arbeidsgivere tilbyr totalkompensasjonsoppgaver på årsbasis som inkluderer verdien av disse fordelene. Hvis du ikke klarer det, kan du kanskje finne ut et omtrentlig tall fra lønnsslippen din.

Du bør også ta hensyn til selvstendig næringsskatt, som dekker trygde- og Medicare-avgiftene som ellers ville blitt betalt av en arbeidsgiver.

Men selv etter at du har funnet ut av alt dette, vil du fortsatt ikke nødvendigvis vite hvor mye du kan tjene på frilansing. Hvorfor? Fordi satsen din ikke er basert på lønnshistorikken din eller en arbeidsgivers vurdering av ferdighetene dine. Det er basert på hva markedet vil bære. Avhengig av hva du gjør, kan det være betydelig mer (eller dessverre mindre) enn det du laget før.

For å få en ide om hva du bør lade, sett sosiale medier til å fungere for deg.

Se etter nettverksgrupper rettet mot din bransje og fokus. De fleste vil inkludere noen ærlige diskusjoner om priser, og noen vil til og med gi et prisark med intervaller.

Er du organisert (eller villig til å bli organisert)?

En av største feilene nye frilansere gjør har ikke et system. Når du jobber for deg selv, er du ansvarlig for å holde oversikt over arbeidet du har gjort, fakturere for innsatsen din og betale skatt på inntektene dine. Hvis du ikke er villig til å håndtere disse mindre enn glamorøse aspektene ved frilansing, kan det være bedre å holde fast ved heltidsjobben.

Hvis du er en som ikke er komfortabel med matematikk, ikke la ideen om fakturering/innkreving/betaling skremme deg unna. Det er mange gratis privatøkonomiske pakker der ute for å hjelpe deg med å holde deg oppdatert. I tillegg kan du oppdage at det er utrolig tilfredsstillende å holde styr på pengene du har tjent for å forfølge drømmene dine.

Bare sørg for at du har skatter i tankene. Frilansere og andre kontraktsansatte må betale skatten kvartalsvis, i stedet for én gang i året, og de er også ansvarlige for selvstendig næringsskatt. Planlegg å budsjettere 25 % til 30 % av inntektene dine for skatt.

Kan du administrere tiden din?

For noen mennesker er frilansing på heltid ikke et realistisk alternativ. De trenger rutinen til en kontorplan for å være produktive. Hvis du komfortabelt kunne sove til middag og ikke er flink til å overholde tidsfrister, er det kanskje ikke karriereveien for deg å være frilanser. Det er viktig å forstå hva du trenger for å lykkes.

Det er ingen skam å trenge disiplinen til et arbeidsgiver-ansatt-forhold. Noen liker at timeplanene deres er planlagt. Andre liker å se kollegene sine hver dag, eller finne verdifulle mentorer i sjefene sine, eller bare ønsker å komme seg ut av huset og i voksenklær. Dette er alle gode grunner til å jobbe for noen andre.

Hvis du derimot foretrekker å jobbe selvstendig selv når du har en fulltidsjobb og du er en selvstarter som ikke trenger mye veiledning, kan frilansing passe perfekt for deg.

Kan du være fleksibel?

Frilansing er alltid i endring. Prisene går opp og ned, kunder dukker opp og forsvinner, bransjetrender tar over og forsvinner. Endring er et spennende aspekt ved frilansing. Du kommer aldri til å kjede deg. Men det kan også være skummelt, selv om du er en som vanligvis ruller med slagene.

De mest suksessrike frilanserne er ikke bare hardtarbeidende og kreative. De er også fleksible og spenstige. Hvis du kan tilpasse deg, kan du overleve og til og med trives i denne utfordrende karrieren.

Artikkelkilder

  1. Upwork. ' Sjette årlige Freelancing in America-studie finner at flere enn noen gang ser på freelancing som en langsiktig karrierevei .' Åpnet 25. mars 2021.