Musikkarrierer

Kan bandet ditt få støtte for musikkturné?

Folkemengde på musikkkonsert

•••

Emma Healey / EyeEm/EyeEm/Getty Images

Turnéstøtte er økonomisk støtte til et turnéband. Den kan brukes til å dekke dagpenger , reise, overnatting, utstyr og leie av kjøretøy og andre utgifter som dukker opp under en tur. Historisk sett, når turstøtte ble tilbudt, ble den vanligvis betalt av plateselskapet. I det 21. århundre har imidlertid turstøtte og turnésponsing trukket til forretningskonglomerater og til og med drinkselskaper uten direkte involvering i musikk.

Industrikonglomerater

Musikkbransjen har endret seg drastisk som svar på de ulike krisene og mulighetene digitaliseringen gir. Som en del av denne noen ganger fantastiske, andre ganger urovekkende transformasjonen, har noen selskaper og fremtredende kunstnere oppløst nesten fullstendig skillet mellom kunstnerledelse , turnéledelse og plateselskap, en del av en trend mot å tjene penger på alt relatert til artisten og musikken hennes. Sluttspillet i denne trenden kan være artisten som eier etiketten deres. Betyr dette i et slikt tilfelle at artisten ikke har noe sted å lete etter turstøtte eller at han har full kontroll over turstøttebudsjettet?For store artister, sistnevnte absolutt; for andre mer som ingen turstøtte i det hele tatt.

Liten etikett

Touring er ekstremt dyrt, så det er ikke overraskende at turstøtte har blitt vanskelig å få tak i, spesielt for indie musikk . Det har vært en vedvarende og voksende trend; nå er det sannsynligvis bare de største superstjernene som vil få betydelig turstøtte. Det er noen årsaker til dette:

  • Ettersom albumsalget har krympet, ofte erstattet av digitale utgivelser av singler, kan det hende at Indie-etiketter ikke har nok penger til å betale regningen
  • Avkastningen på turnéstøtte er ikke garantert, spesielt på turneer som i hovedsak er salgsfremmende turer designet for å hjelpe et band med å bygge en fanbase - turneen kan hjelpe bandet med å finne et publikum, men det kan ikke direkte føre til nok platesalg til å oppveie investering.

Allerede før den digitale revolusjonen led småetikettstøtte for turnégrupper av disse og andre mer eller mindre innebygde problemer. Ofte lyktes turneene i å utvide fanskaren – men muliggjorde dermed artistens overgang fra det lille plateselskapet til et stort. I andre tilfeller, som med Stomu Yamashtas banebrytende, men for hippe-for-rommet verdensmusikkgruppe GO, til og med sterk turnéstøtte tilbudt av adept musikkarrangør , produsent og platesjef Clive Davis endte til slutt uten uttelling.Det var forresten en gruppe der nesten alle medlemmer var en stjerne eller superstjerne, inkludert Stevie Winwood, krautrock- og EDM-pioneren Klause Schultz, Al Demiola og Santanas stjernetrommeslager, Michael Shrieve. Og det var flere -- det var et elleve-manns band der hvert medlem hadde en fanbase. Fans ville bare ikke nødvendigvis se alle 11 av dem på scenen samtidig.

Noe som kan være den underliggende lærdommen av trenden mot liten eller ingen turnéstøtte i det hele tatt for de fleste musikere: du kan ikke dytte på en snor . Den moderne holdningen til turnéledelsen og plateselskapene har nå en tendens til å være på linje med at enten et nytt band vil lykkes på en eller annen måte uten turnéstøtte fordi publikum virkelig ønsker å høre dem (selv om de ikke visste det før de fanget dem på deres smertefulle , budsjettløs første turné) eller til syvende og sist gjør ikke publikum det, og ingen mengde turnépenger vil til slutt utgjøre en forskjell.