Karriere Planlegging

Karrieremuligheter innen odontologi

Tannlege og guttepasient

••• Cultura RM Exclusive/Janie Airey / Getty Images

Tannlegefeltet er opptatt av helsen og utseendet til munnhulen som inkluderer tenner, tannkjøtt og tunge, samt kjeven. Det første yrket som vanligvis kommer til tankene når vi tenker på denne grenen av medisin er tannlege, men andre alternativer kan interessere de som ønsker å jobbe i dette feltet, men som ikke er villige til eller ikke kan bruke den betydelige tiden det tar. å forberede seg på denne karrieren.

Hvis du vil hjelpe folk med å bevare munnhelsen og utseendet, kan du bli tannlege, tannpleier , tannlegeassistent eller tanntekniker . Deres roller og ansvar for disse tannlegekarrierene skiller seg betydelig fra hverandre, og det samme gjør deres pedagogisk og lisenskrav. Les gjennom disse korte beskrivelsene og grav deretter videre for å lære mer om dem, slik at du kan bestemme hvilken som passer best for deg.

Tannlege

Tannleger er helsepersonell som diagnostiserer og behandler problemer med pasientens tenner og munnvev. De kan være allmennleger eller spesialisere seg på et område innen tannbehandling som kjeveortopedi, periodonti, endodonti eller pediatrisk tannbehandling, og mange eier sin egen praksis.

Forvent å bruke minst seks år på å forberede seg til å bli tannlege. Det inkluderer minst to år på college og fire år ved en akkreditert tannlegeskole. Mens noen programmer ikke krever en bachelorgrad for opptak, gjør mange det.

Hvis du vil spesialisere deg, må du bruke ett til to år til på et residens i det konsentrasjonsområdet etter at du er ferdig med tannlegeskolen. Alle stater krever lisens for å praktisere. Du må bestå del I og II av Statens tannlegeundersøkelser .

Deres omfattende ansvar og opplæring ga generelle tannleger betydelig median årslønn på $152 700 i 2015. Spesialister tjente mer. Tannpleiere og assistenter, som begge jobber ved siden av tannleger, har betydelig lavere inntekt, men det er proporsjonalt med deres forberedelse og ansvarsnivå.

Tannpleier

Tannpleiere, som vanligvis jobber under tilsyn av en tannlege, gir forebyggende tannpleie. De tilbringer vanligvis mye tid med pasientene sine, utfører rengjøringer, undersøker munnen og tennene og lærer dem god munnhygiene. Deres plikter varierer i henhold til reglene i staten der de praktiserer.

Du må opptjene en førsteamanuensis fra et akkreditert tannhygieneutdanningsprogram hvis du vil jobbe i dette yrket. Du trenger også en statlig lisens. Kravene varierer fra stat til stat, men inkluderer alltid å bestå en eksamen som Nasjonal styrets tannhygieneundersøkelse (NBDHE) .

Selv om kompensasjonen deres er betydelig mindre enn tannlegenes, er tannpleierens lønn ganske god. Deres gjennomsnittlige årlige inntjening på $72 330 i 2015 gjør det til en av de 10 best betalende yrkene som bare krever en tilknyttet grad.

Tannlegeassistent

Tannlegeassistenter jobber sammen med tannleger og utfører en del pasientbehandling, men ikke de samme oppgavene tannpleiere har lisens til å utføre. Laboratorie- og kontoroppgaver er også blant deres mange oppgaver.

I noen stater må de som ønsker å bli tannlegeassistenter uteksamineres fra et ettårig diplom- eller sertifikatprogram. Tannlegepraksis lokalisert i stater som ikke krever formell utdanning for å gi opplæring på jobben. En lisens, registrering eller sertifisering er obligatorisk i noen stater. Tannlegeassistenter tjente en medianlønn på $35 980 i 2015.

Tanntekniker

Tannteknikere produserer proteser og andre apparater basert på tannlegenes spesifikasjoner. De kalles også tannlaboratorieteknikere. De utfører ikke direkte pasientbehandling.

De fleste tannteknikere får opplæring på jobben fra laboratorier som produserer tannapparater. De begynner sin karriere som hjelpere og får mer komplekse oppgaver etter hvert som de får erfaring. Statene lisensierer dem ikke, men de kan få frivillig sertifisering fra Nasjonalt sertifiseringsnemnd , et uavhengig styre etablert av National Association of Dental Laboratories (NADL). I 2015 tjente tannteknikere en median årslønn på $37.190.

Sammenligning av karrierer innen odontologi

utdanning Tillatelse Median lønn
Tannlege Tannlegeskole (4 år) Påkrevd i alle stater $152 700
Tannpleier Associate Degree Påkrevd i alle stater $72 330
Tannlegeassistent H.S. Diplom / formell opplæring eller opplæring på jobb (kravene varierer fra stat til stat) Påkrevd i noen stater $35 980
Tanntekniker HS Diploma og On-the-Job Training eller noe formell opplæring Frivillig sertifisering $37 190

Kilder
Bureau of Labor Statistics, U.S. Department of Labor, Occupational Outlook-håndbok , 2016-17 Edition, på Internett kl http://www.bls.gov/ooh/ og
Employment and Training Administration, U.S. Department of Labor, O * NET Online , på Internett kl http://online.onetcenter.org/ (besøkt 6. mai 2016).