Jobbsøking

Eksempel på tegnreferanse og skrivetips

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse Bildet viser en kvinne med rødt krøllete hår som skriver et håndskrevet brev. Ut av brevet er en liten boble som viser en annen kvinne, poserer med hendene på hoftene, noe som indikerer at hun er emnet for brevet. Teksten lyder:

Theresa Chiechi / The Balance

Det er ofte en ære å bli bedt om å skrive et tegnbrev, men hvis det er noe du ikke har gjort før, kan det hjelpe å se på et eksempel på et referansebrev.

TIL karakter referanse (også kjent som en personlig referanse ) er et brev skrevet av noen som kjenner jobbkandidaten og kan snakke med deres karakter og evner. I motsetning til profesjonelle referanser , den som skriver referansen er ikke en arbeidsgiver.

Hva skal inkluderes i brevet

Når du blir bedt om å skrive en karakterreferanse, si bare ja hvis du kan snakke positivt om den personens personlighet og arbeidsmoral.

Hvis ja, ta med noen få nøkkelelementer i brevet ditt:

  • Først oppgi forholdet ditt til jobbkandidaten, og hvor lenge du har kjent dem.
  • Brødteksten bør fokusere på en eller to av kandidatens sterkeste egenskaper eller ferdigheter som du tror vil få dem til å skille seg ut i jobbsøkingen.
  • Prøv å støtte hver påstand du kommer med om personen med et spesifikt eksempel.
  • På slutten av brevet, oppgi kontaktinformasjon som du føler deg komfortabel med å dele med arbeidsgiveren.

Sørg for å omhyggelig redigere brevet ditt før du sender det.

Eksempel på tegnreferanse

Dette er et eksempel på en tegnreferanse. Last ned brevmalen (kompatibel med Google Docs eller Word Online) eller les eksempelet nedenfor.

Skjermbilde av et eksempel på et tegnreferanse Last ned Word-malen

Eksempel på tegnreferanse (tekstversjon)

John Smith
Hovedgaten 123
Anytown, CA 12345
555 555-5555
jsmith@email.com

22. mars 2021

Jane Kiel
Direktør, Human Resources
Anytown Riding Institute
123 Business Rd.
Anytown, CA 54321

Kjære fru Kiel,

Jeg har kjent Jane Doe i en rekke kapasiteter i mange år. Hun har vært min datters ridelærer de siste årene. I tillegg er hun min partner i en liten bedrift hvor hun har ansvar for å skrive og redigere artikler og innhold på nettsiden.

Jane er effektiv, detaljorientert og ekstremt kompetent. Hun fullfører ofte en oppgave i god tid før deadline. Hun er veldig organisert, og går aldri glipp av en deadline eller glemmer en oppgave.

Jane har også en utmerket kontakt med mennesker i alle aldre. Hun har undervist ridning til både små barn og eldre, og alle aldre i mellom. Hennes utmerkede kommunikasjonsevner (både skriftlig og muntlig) lar henne få kontakt med alle slags mennesker og inspirere dem til å yte sitt beste.

Oppsummert anbefaler jeg Jane på det sterkeste for enhver stilling eller bestrebelse hun ønsker å forfølge. Hun vil være en verdifull ressurs for enhver organisasjon.

Hvis du har spørsmål, ikke nøl med å kontakte meg.

Vennlig hilsen,

Signatur (papirbrev)

John Smith

Utvide

Flere eksempler: Les litt mer eksempler på referansebrev for å komme i gang med ditt eget brev.

Tips for å skrive et personlig referansebrev

Tenk før du sier ja. Før du godtar å skrive et tegnreferansebrev, vær sikker på at du kan skrive et positivt og ærlig brev. Hvis du ikke kan, er det bedre å si nei; dette vil gi personen sjansen til å spørre noen som kan skrive ham eller henne et sterkere referansebrev.

Hvis du ikke ønsker å forklare årsaken til å si 'nei' i detalj, kan du ganske enkelt si at jeg ikke føler at jeg er kvalifisert til å skrive et brev på dine vegne. Her er hvordan avslå en forespørsel om en referanse .

Hvis du velger å skrive brevet, bør du:

  • Be om informasjon: Hvis du bestemmer deg for å skrive brevet, sørg for at du har all informasjonen du trenger. Pass spesielt på at du vet hva brevet er for (enten det er for en bestemt jobb, en høyskolesøknad osv.), hvordan du sender det inn, og når det er forfall. Du kan også spørre personen om han eller hun har en CV eller et annet dokument som viser deres ferdigheter og erfaringer som du kan bruke til å skrive brevet.
  • Vær spesifikk: Fokuser i brevet på to eller tre spesifikke egenskaper eller evner personen har som gjør at de passer godt for jobben eller skolen.
  • Se på stillingsannonsen , eller skolens nettsted, for å få en følelse av egenskapene arbeidsgiveren eller skolen kan være ute etter. Gi et eksempel på en gang personen viste hver av disse egenskapene.
  • Oppgi kontaktinformasjon: Oppgi en form for kontaktinformasjon slik at arbeidsgiver kan nå deg med ytterligere spørsmål.
  • Bruk forretningsbrevformat: Hvis du sender brevet med posten, bruk forretningsbrevformat når du skriver brevet. Inkludert kontaktinformasjonen til arbeidsgiveren øverst, datoen og kontaktinformasjonen din. Avslutt med en håndskrevet signatur og din maskinskrevne signatur under. Hvis du sender en referansebrev på e-post , trenger du ikke bruke dette formatet.
  • Korrekturlese og redigere: Sørg for å redigere brevet ditt grundig slik at det er polert og profesjonelt. Be en venn eller et familiemedlem lese over brevet før du sender det.

Sørg for at brevet ditt er grundig, men ikke for langt. Tre til fem avsnitt er nok og absolutt ikke mer enn én side.

Hva skal du gjøre når du er den som leter etter referanser?

Ser du etter din første jobb, eller har du vært ute av arbeidsstyrken en stund? Trenger du en anbefaling, men har ikke profesjonelle referanser du kan bruke, eller er du bekymret for referansene din arbeidsgiver kan gi deg?

I tillegg til å bruke tegnreferanser når du søker jobb eller skole, kan det hende du også trenger en tegnreferanse når du søker om lån i banken eller for å leie en leilighet. En referanse gir arbeidsgiveren, skolen, utleieren eller banken en tillitserklæring om kandidaten.

Hvem du skal be om en karakterreferanse

Hvem bør du be om å oppgi en personlig referanse for deg? Spør noen du kjenner personlig, som kan snakke med karakteren din og dine evner.

Naboer og bekjente kan være villige til å skrive en referanse for deg. Bedriftsbekjente, professorer/akademiske rådgivere, kunder og leverandører kan også gi gode referanser. Du kan til og med være i stand til det bruk en venn som referanse for ansettelse.

Hvis du melder deg frivillig, vurder å bruke ledere eller andre medlemmer av organisasjonen som personlige referanser. Har du deltatt i jentespeidere, guttespeidere, 4-H, en lignende organisasjon eller i skoleidrett?

Tilhører du en kirkegruppe? Be gruppelederen eller treneren om å skrive et personlig referansebrev til deg. Hvis du har vært barnevakt eller hundesatt eller måket snø, spør personene du jobbet for om de vil skrive et referansebrev til deg.

Uansett hvem du spør, send en takkebrev etterpå til forfatteren. Sørg for å understreke hvor mye du setter pris på at de tar seg tid til å skrive en referanse til deg.

Når skal du oppgi en tegnreferanse

Noen arbeidsgivere ber om karakterreferanser i tillegg til referansebrev fra tidligere arbeidsgivere . Disse referansene gir arbeidsgivere en følelse av din personlighet.

Studentjobbsøkere velger ofte å bruke personlige referanser for sitt første jobbsøk, siden de kanskje ikke har noen tidligere arbeidsgivere.

Noen ganger bruker folk også karakterreferanser hvis de er bekymret for at sjefene deres ikke vil skrive positive referanser. Noen ganger kan en sterk karakterreferanse bidra til å veie opp for en svakere arbeidsgiverreferanse, eller mangel på arbeidsgiverreferanser.

Tips for å be om en karakterreferanse

Hvem du skal spørre

Tenk nøye gjennom hvem du vil be om å skrive en referanse for deg . Pass på at du velger noen som kjenner deg godt nok til å gi innsikt i din personlighet. Velg noen du tror vil snakke positivt om deg. Du kan spørre et familiemedlem, en venn eller en nabo. Du kan også spørre en lærer, rådgiver, frivillig leder, coach, pastor eller forretningsbekjent.

Når skal du spørre

Sørg for å spørre referansen din så tidlig som mulig, slik at hun eller han har tid til å skrive brevet. Tilby å sende dem din CV eller å oppdatere dem om livet ditt hvis de vil ha mer informasjon, og sørg for at de forstår fristen for når referansen deres må mottas.

Oppgi detaljene

Det er også en god idé å gi dem en kopi av stillingsannonsene du søker på, slik at de kan ta for seg hvordan din karakter og personlighet gjør deg til en god kandidat for disse stillingene. Etterpå, send dem et takkebrev for å vise din takknemlighet.