Kriminologi Karrierer

Forskjellen mellom karrierer i kriminologi og strafferett

Forskjellene er subtile og overlapper ofte

Mann med håndjern som står i rettssalen

••• Chris Ryan / Getty ImagesDu vet at du er interessert i rettshåndhevelse. Ideen om å få de som bryter loven vekk fra gatene appellerer til deg. Kanskje du så litt på det og ble umiddelbart overveldet av det store antallet jobber som er tilgjengelig på dette feltet.

Eller kanskje du har vurdert å videreutdanne deg, gå på skole for å få en grad innen et område innen rettshåndhevelse. Nå er du virkelig forvirret når du innser at det finnes strafferettslige grader ... og strafferettslige jobber. Og det er kriminologigrader og kriminologijobber. Hva er forskjellen?

Noen ganger kommer dette spørsmålet fra jobbsøkere. Noen ganger er det fra folk som prøver å bestemme seg for en høyskole hovedfag, og noen ganger er det bare fra nysgjerrige. Uansett kilde, er det lett å bli forvirret fordi forskjellen er subtil, men tydelig.

Hva så er forskjellen mellom strafferett og kriminologi?

Kriminologi

Nøkkeldelen av ordet her er 'ologi', som effektivt oversettes til 'studie av'. Kriminologi er studiet av kriminalitet, akkurat som psykologi er studiet av psyken og sosiologi er studiet av samfunnet. Kriminologi er en samfunnsvitenskap og regnes som en undergruppe av sosiologi.

Kriminologer forske, studere, analysere og gi råd om alle aspekter av avvikende menneskelig atferd, fra årsaken til forbrytelser til konsekvensene. Studiet av kriminologi informerer vår forståelse av hvordan, hvorfor, når og hvor forbrytelser oppstår og foreslår retningslinjer og prosedyrer for å reagere og forhindre det.

Underfelt eksisterer under paraplyen kriminologi, for eksempel miljøkriminologi , som er studiet av forholdet mellom forbrytelser og miljøet de forekommer i. Folk har en tendens til å handle etter og reagere på samfunnsnormer.

Karrierer innen kriminologi inkluderer kriminell profilering og rettsmedisinsk psykologi.

Strafferett

Strafferett er i hovedsak anvendelsen av kriminologi. Mens kriminologi er studiet av kriminalitet, beskriver strafferettspleien den samfunnsmessige responsen på kriminalitet. De strafferettssystemet består av flere komponenter som håndhever lover, etterforsker forbrytelser, prøver og straffe kriminelle og rehabiliterer de som er dømt.

Som du kan forestille deg, er det mange, mange forskjellige typer jobber tilgjengelig i denne sektoren, og de overlapper med karrierer innen kriminologi. For eksempel kan en rettsmedisinsk psykolog sies å arbeide både innen kriminologi og strafferettspleie fordi han studerer og observerer kriminell atferd og ofte også er medvirkende til å etterforske forbrytelser, profilere kriminelle og gi innsikt i rettsforberedelse og valg av jury.

Politifolk og detektiver og etterforskere er integrerte komponenter i strafferettssystemet. Det samme er kriminalbetjenter, vaktmestere og kriminalomsorgsbetjenter. Jobber og karrierer kan variere fra en politiutsending i en kommune til en stilling hos den føderale regjeringen, for eksempel hos FBI.

Hvilken er riktig for deg?

Som du kan se, er det stort sett noe for alle, så valg kan avhenge av dine interesser og talenter. Og du trenger faktisk ikke ta en avgjørelse mellom strafferett og kriminologi fordi de dekker mye av det samme området. Nøkkelen er å først finne ut hvordan du ønsker å tjene samfunnet ditt, og deretter gjøre litt forskning på utdanningen, opplæringen og erfaringen som er nødvendig for å nå målene dine.