Musikkarrierer

Trenger vi en bandkontrakt?

Mann som spiller piano og en kvinne som holder en akustisk gitar og synger, på en Smokey-scene

••• Digital Vision./Digital Vision/Getty Images

Band liker ikke å diskutere kontrakter, periode, og av alle kontraktene de liker å unngå å vurdere, topper artistkontrakter listen. Det kan være ubehagelig å vurdere bandmedlemskontrakter fordi å diskutere kontrakter kan føles som å erkjenne en viss mistillit. Vanligvis er bandmedlemmene dine også dine nære venner - i mange tilfeller er de som familie for deg - og du vil gjerne tro at ditt personlige forhold betyr at ingen i bandet vil utnytte noen andre.

Utover det er det faktum at kontrakter bare ikke virker veldig kule. Du er i et band for musikken; det forretningsmessige er det siste du tenker på. Bandet DITT ville aldri slåss om penger eller låtskriving eller noe annet.

Grunner for en bandmedlemskontrakt

  • Hvert band som noen gang har krasjet og brent på grunn av pengespørsmål eller låtskrivingskreditter, sverget på et tidspunkt i karrieren at disse tingene ikke betydde noe for dem. Faktum er at når bandet ditt tjener penger, vil alle ha sin del. Hvis du ikke er sikker på hva den rettferdige andelen er (spesielt når det kommer til låtskriving royalties ), så starter kampene.
  • En bandkontrakt kan bidra til å holde vennskapene mellom bandmedlemmene intakte. Når alt står svart på hvitt, kan det ikke være noen kamp på veien om hvem som skulle få hva eller hvem som skulle gjøre hva. Når du gjør forretninger med venner (og et band er veldig som å gjøre forretninger), så er det en god idé å sørge for at kortene dine ligger på bordet foran.​

Selvfølgelig fungerer mange band uten bandmedlemskontrakter. Hvis bandet ditt er mer som en hobby enn et karrieremål enn en kontrakt er ikke avgjørende. Hvis du derimot begynner å oppnå den suksessen du ønsker, vil en kontrakt bli veldig viktig.

Grunner for en kunstnerkontrakt

  • Hvis bandet ditt har én låtskriver, eller hvis du tror alle sangene dine er gruppearbeid. Songwriting royalties er et konstant stridsområde for band. Det er en god idé å sørge for at alle er på samme side om hvem som får æren for hva.
  • Ett eller to bandmedlemmer betaler mesteparten av utgiftene for bandet. Band koster penger, og noen bandmedlemmer kan være på et bedre sted økonomisk for å kunne dekke kostnadene til bandet. Få det skriftlig om hvordan denne personen vil bli betalt tilbake når bandet begynner å tjene penger.
  • Bandet ditt jobber med sesjonsmusikere. Enten du henter inn ekstrahjelp på turné eller i studio, kan en kontrakt bidra til å trekke grensen mellom hvem som faktisk er med i bandet og hvem som blir ansatt som en slags 'frilans' musiker.
  • Du har kontrakter med andre mennesker som et band. Hvis bandet ditt har signert kontrakter med ledere , promotører , agenter eller etiketter , er det fornuftig å ha minst en uformell kontrakt mellom bandmedlemmer for å sikre at du kan oppfylle dine kontraktsmessige forpliktelser. For eksempel, hvis du har registrert deg for å gjøre en 20-date-turné, vil det å ha gitarspilleren bukke seg ut av bandet kvelden før du drar, deg i en vanskelig situasjon.
  • Hva skjer med felleseid utstyr - og felleseid gjeld - dersom banken skulle gå i oppløsning eller hvis én person ønsker å gå?

Så – bør du ha en kontrakt? Mange, mange band gjør det ikke - men mange band som har brutt opp og mistet muligheter, venner og penger som de aldri vil få tilbake igjen, skulle ønske de hadde tatt seg tid til å skrive ned ting. Du kan fungere som et band uten et, men den beste måten å beskytte alle involverte på er å få et.