Jobbsøking

Eksempel på arbeidsreferansebrev og skrivetips

Kvinne som jobber på bærbar PC

••• PeopleImages / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Når du er leder, assisterende leder eller veileder, vil du uunngåelig møte ansatte som er klare til å gå videre i karrieren.

Det er sannsynlig at du blir bedt om å skrive en ansatt referansebrev når et verdsatt medlem (eller tidligere medlem) av teamet ditt gjør en jobbbytte. Hvis du føler at du kan skrive en strålende anbefaling, bør du akseptere muligheten til å støtte din kollega.

Før du godtar en referanseforespørsel fra en nåværende ansatt, sjekk med din leder eller personalavdelingen for bedriftens retningslinjer for ansettelsesreferanser.

Hvordan gi en referanse for en ansatt

Et ansatt referansebrev kan være en viktig ressurs for en kandidat i løpet av ansettelsesprosess .

Du kan bekrefte overfor ansettelseslederen at kandidaten var vellykket i sin tidligere stilling under din ledelse, og at du som deres veileder er villig til å støtte dem.

Avslå en referanseforespørsel

Noen ganger kan du bli bedt om å skrive en anbefaling til en ansatt som du føler ikke fungerte til sitt potensial eller oppfyller kravene til jobben. I så fall beste svaret er å si nei . Vær snill og avslå forespørselen høflig.

Du kan fortelle dem at du ikke føler deg kvalifisert til å snakke med ferdighetene som kreves i den nye stillingen, eller at du ikke har tid til å virkelig gi brevet den oppmerksomheten og innsatsen det fortjener.

Be om informasjon og CV

Når en ansatt spør om du vil gi dem et referansebrev, be dem om å gi deg en kopi av CV-en og, hvis mulig, kopier av stillingsannonsene de søker på. Disse dokumentene vil gi deg tilleggsinformasjon du kan bruke til å skrive et sterkt og effektivt referansebrev.

Ikke bare vil du ha mer informasjon om den ansattes spesifikke ferdigheter, opplæring, utdanning og arbeidshistorie, men du vil også i brevet ditt kunne fokusere på de spesifikke ferdighetene og detaljene som tett samsvarer med kvalifikasjonene arbeidsgiverne ser etter. .

Hva skal inkluderes i et referansebrev eller e-post

I anbefalingsbrevet ditt bør du prøve å gi spesifikke eksempler på ferdigheter samt din positive attest som støtter den ansattes kvalifikasjoner for den nye stillingen.

I et skriftlig brev bør du inkludere din kontaktinformasjon, dato og kontaktinformasjonen til ansettelseslederen øverst på siden. Bruk en forretningsmessig hensiktsmessig hilsen , og begynn deretter brevet med en introduksjon som forklarer forholdet ditt til kandidaten, hvor lenge du har kjent dem og hvorfor du er kvalifisert til å støtte dem.

Det andre, og muligens tredje, avsnittet kan gi eksempler og anekdoter på hvordan personen var en ressurs for bedriften din, og hva du føler de vil bringe til sin nye stilling. Prøv å gi en så detaljert beskrivelse som mulig i den tillatte plassen. Avslutt brevet med en profesjonell avslutning , og din skrevne og/eller maskinskrevne signatur.

Eksempel på referansebrev

Dette er et eksempel på et referansebrev. Last ned malen for referansebrev (kompatibel med Google Docs og Word Online).

Skjermbilde av et eksempel på et ansettelsesreferansebrev

@ Balansen 2020

Last ned Word-malen

Eksempel på referansebrev (tekstversjon)

Følgende er et eksempel på et referansebrev skrevet for en ansatt av en leder.

Joe Smith
123 Main St.
Philadelphia, PA 19103
555-555-5555
joe.smith@reference.edu

8. desember 2020

Mr. Michael Regner
sjef
Acme Company
456 Main St.
Philadelphia, PA 12345

Kjære Mr. Regn,

Det er min glede å anbefale John Applicant. Jeg har kjent ham i to år i egenskap av assisterende leder i Main St. Company. John jobbet for meg på ulike prosjekter som konsulent, og basert på arbeidet hans ville jeg rangere ham som en av de beste konsulentene vi noen gang har hatt. John utmerket seg ved konsekvent å levere eksepsjonelt godt undersøkte og velskrevne rapporter for våre kunder.

John er svært intelligent og har utmerkede analytiske og kommunikasjonsevner. Hvis hans prestasjoner i vårt selskap er en god indikasjon på hvordan han ville prestere i ditt, ville han være en ekstremt positiv ressurs for programmet ditt.

Hvis jeg kan være til hjelp eller gi deg ytterligere informasjon, ikke nøl med å kontakte meg på e-postadressen som er oppført ovenfor.

Med vennlig hilsen,

Signatur (papirbrev)

Joe Smith

Utvide

Hvordan sende en e-postreferanse

En e-post bør begynne med en emnelinje som leser Joe Smiths anbefaling slik at arbeidsgiver umiddelbart forstår formålet med e-posten. Du trenger ikke å inkludere datoen.

Brødteksten vil være den samme, men du bør inkludere din kontaktinformasjon etter din skrevne signatur i stedet for øverst i bokstaven.