Karriere Planlegging

ENFP-personlighetstypen

Hva kan denne MBTI-typen fortelle deg om karrieren din?

En ENFP som liker å være en del av et team

•••

Klaus Vedfelt / Getty ImagesInnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

ENFP står for ekstroversjon, intuisjon, følelse og oppfattelse, og det er en av 16 personlighetstyper som tildeles individer etter at de har tatt Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) . Karriererådgivere og andre karriereutviklingsspesialister bruker denne personlighetsbeholdningen for å hjelpe klienter med å velge karriere og ta andre ansettelsesrelaterte beslutninger. Koden står for en persons preferanser – måten han eller hun liker å gjøre visse ting på. Carl Jung, en psykiater, var den første personen som identifiserte disse 16 personlighetstypene, og senere utviklet Katharine Briggs og Isabel Briggs Myers MBTI basert på dem.

Å være ENFP gjør deg forskjellig fra noen som er en av de andre 15 typene. Ikke bare foretrekker du å gi energi, oppfatte informasjon, ta beslutninger og leve livet ditt annerledes, men kombinasjonen av disse preferansene skiller deg også fra andre. Det unike med din personlighetstype er det som gjør spesifikke karrierer og arbeidsmiljøer mer egnet for deg.

E, N, F og P: Hva betyr personlighetstypekoden din?

La oss se nærmere på personlighetstypen din. Hva betyr hver bokstav?

  • E (Ekstroversjon): Du har en preferanse for ekstroversjon (noen ganger stavet ekstraversjon). Det betyr at du får energi av andre mennesker eller av eksterne opplevelser. Du liker å samhandle med andre.
  • N (iNtuition): Du bruker mer enn dine fem sanser (hørsel, syn, lukt, berøring og smak) for å behandle informasjon. Du har også en sjette sans, kalt intuisjon, som du stoler sterkt på. Det betyr at du ikke trenger fysisk bevis for å vite at noe eksisterer. Du vet det er der selv om du ikke kan høre, se, lukte, føle eller smake det. Intuisjon lar deg vurdere fremtidige muligheter og til slutt dra nytte av dem.
  • F (følelse): Du har en tendens til å ta avgjørelser basert på dine følelser og personlige verdier. Dine sterke følelser for noe kan få deg til å gå videre uten å fullt ut vurdere konsekvensene. Din følsomhet for andre menneskers behov gjør deg til en omsorgsfull person som liker å hjelpe andre.
  • P (oppfatter): Å ha en preferanse for fleksibilitet og spontanitet betyr at planlegging ikke er noe for deg. Dette bidrar til en av dine største styrker, men også en av dine viktigste svakheter. Det er ikke noe problem å tilpasse seg raskt til endringer, men å overholde tidsfrister kan være utfordrende.

Å innse at preferansene dine ikke er satt i stein er avgjørende for din evne til å tilpasse seg en rekke situasjoner på jobben. Bare fordi du foretrekker å gjøre noe på en bestemt måte, betyr ikke det at det er den eneste måten du kan gjøre det på. For eksempel kan du av og til jobbe selvstendig selv om utadvendthet er din preferanse. Du bør også merke deg at dine preferanser kan endre seg gjennom livet.

Karrierer og arbeidsmiljøer som passer godt for din ENFP-personlighetstype

Når du velger en karriere, sørg for at den er en passer godt til din personlighet . Den må også være kompatibel med din verdier og interesser , og dra nytte av din evner . En grundig egenvurdering vil gi all nødvendig informasjon for å ta en informert beslutning.

Alle de fire bokstavene i personlighetstypen din er viktige, men når det gjelder å velge en karriere, bør fokuset være på de to midterste bokstavene, i ditt tilfelle 'N' og 'F'. Yrker som involverer utvikling og implementering av nye ideer drar nytte av din evne til å se mot fremtiden.

Ta dine verdier i betraktning også, siden din preferanse for Følelse (F) indikerer at du liker å ta dem i betraktning når du tar avgjørelser. Her er noen karrierer som passer godt for ENFPer:

Bunnlinjen

Når du vurderer jobbtilbud, ta hensyn til dine preferanser for utadvendthet (E) og oppfattelse (P). Siden du får energi fra eksterne kilder, se etter et arbeidsmiljø hvor du kan omgi deg med mennesker. Ikke glem din preferanse for å oppfatte, noe som betyr at du nyter fleksibilitet og spontanitet. Se etter jobber som ikke legger vekt på strenge tidsfrister.

Kilder:

  • Myers-Briggs Foundations nettsted .
  • Baron, Renee. (1998) Hvilken type er jeg? . NY: Penguin Books.
  • Page, Earle C. Ser på type: En beskrivelse av preferansene rapportert av Myers-Briggs Type Indicator . Senter for anvendelser av psykologisk type.
  • Tieger, Paul D., Barron, Barbara og Tieger, Kelly. (2014) Gjør det du er . NY: Hatchette Book Group.