Karriere Planlegging

Finn din karriere med Holland Code

Hvordan kan du bruke det til å velge en karriere

En haug med forskjellige hvite blokkbokstaver fra alfabetet

••• Caspar Benson / Getty Images



En Holland-kode er en kode på tre bokstaver som består av et individs tre dominerende personlighetstyper av seks mulige valg, ifølge en teori utviklet av Dr. John Holland, en psykolog.

De seks typene Dr. Holland identifiserte blir samlet referert til som RIASEC, og initialene står for den første bokstaven i hver av følgende personlighetstyper: Realistisk, Undersøkende, Kunstnerisk, Sosial, Enterprising og Konvensjonell. Hvis du bruker en egenvurdering verktøyet kalt Inventar med sterk interesse , er Holland-koden inkludert i resultatene.

Denne koden kan være nøkkelen, eller i det minste én av nøklene, for å finne en kompatibel karriere .

Teorien bak koden

Ifølge Dr. Holland, en persons interesser og hvordan de nærmer seg livssituasjoner bestemmer deres type. Siden mennesker er mangefasetterte, innså Holland at mennesker ville falle inn i flere kategorier. Hver bokstav i noens Holland-kode representerer de tre beste typene de kan kategoriseres i.

I tillegg til å kunne kategorisere individer etter personlighetstyper, mente Dr. Holland yrker kunne klassifiseres på samme måte, og at hvis han kunne klassifisere personer og yrker, kunne han deretter lage treff mellom de to.

Holland utviklet en instrument for egenvurdering ringte Selvstyrt søk som bruker Holland Code. Du kan ta det online for en relativt liten avgift. O*Net Interest Profiler, et gratis nettverktøy utviklet av O*Net for U.S. Department of Labor Employment and Training Administration, er også basert på Hollands teori.

RIASEC: De seks typene

Det følgende definerer hver personlighetstype i RIASEC, sammen med en liste over noen kompatible yrker.

  • Realistisk: En realistisk person foretrekker konkrete oppgaver. De liker å jobbe alene eller med andre ekte mennesker. Noen av karrierene som er inkludert i denne kategorien er ingeniør, rørlegger, lyd- og videoutstyrstekniker, kjemiker, tannlege, møbelbehandler og jernbanebilreparatør.
  • Undersøkende: Noen som er undersøkende liker å bruke sitt abstrakte eller analytiske ferdigheter å finne ut av ting. De er en 'tenker' som streber etter å fullføre oppgaver og ofte foretrekker å gjøre det selvstendig. Dette er noen få undersøkende yrker: sosiolog, forsker , psykolog , og økonom .
  • Kunstnerisk: Kunstneriske mennesker liker å skape ting og er fantasifulle. Kunstneriske yrker inkluderer kreativ forfatter, utøvende kunstner (inkludert skuespiller, sanger og danser), fotograf og motedesigner .
  • Sosial: En sosial person foretrekker å samhandle med mennesker. De har en tendens til å være opptatt av sosiale problemer og ønsker å hjelpe andre. Sosiale yrker inkluderer hjemmehelsehjelp, sertifisert sykepleier, RN, lisensiert praktisk sykepleier, sosionom, ergoterapeutassistent eller -assistent, lærer og prestemedlem.
  • Driftig: De som er driftige lener seg mot lederroller. De er villige til å ta utfordringer og er utadvendte, så vel som aggressive. Foretaksomme yrker inkluderer restaurantvert eller vertinne, detaljselger , advokat, administrerende direktør, kokk og grossist- eller detaljkjøper.
  • Konvensjonell: Noen som er konvensjonelle foretrekker strukturerte oppgaver og pleier detaljer, og er ofte konservative. Konvensjonelle yrker inkluderer regnskapsfører , bokholder, aktuar, kostnadsberegning, personalassistent og låneansvarlig.

Finne en karriere

Det høres enkelt ut, men i virkeligheten er det mer å finne en passende karriere enn bare å matche typer. Et komplett egenvurdering , inkludert å lære Holland Code, blant annet, kan hjelpe deg med å velge en karriere – eller i det minste få en følelse av hvilke typer arbeid som passer best til din personlighet.

Når du begrenser det til en gruppe potensielle karrierevalg, kan du mer grundig forskeryrker før du bestemmer deg for hva du skal gjøre. Selv om en bestemt karriere kan virke som en god passform basert på din personlighet eller andre egenskaper, er det flere ting å vurdere, inkludert mengden opplæring du er villig til å gå gjennom for å bli kvalifisert til å få jobb.