Gjenopptar

Freelance CV og følgebrev eksempler og tips

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse Frilanser som jobber hjemmefra

Heltebilder / Getty Images

Å lage en CV og følgebrev kan være vanskelig, selv om du jobber for en arbeidsgiver og karrieren din er ganske grei. For frilansere er det enda mer komplisert.

Ikke bare må du fange kundens oppmerksomhet, pitche ferdighetene dine og bevise at du er den beste personen for jobben, du må også sørge for at bredden i erfaringen din får deg til å se dyktig ut, ikke spredd.

Husk at selv om du aldri har en ansatt eller velger å innlemme, er du en liten bedriftseier, ikke noen som gjør strøjobber.

Se gjennom disse tipsene for å skrive CV og følgebrev som vil hjelpe deg med å få konserten. Det er eksempler på begge deler og maler du kan laste ned for å komme i gang med ditt eget brev og CV.

Lag en liste over alt du er god på

Før du i det hele tatt begynner å se på CV-maler eller tenker på hvordan du vil at CV-en din skal se ut, må du minne deg selv på hvorfor du er en så fantastisk fangst for en potensiell kunde. Den beste måten å gjøre det på er å starte med en enkel liste, som i det minste bør inneholde:

 • Ferdigheter. Dette inkluderer både harde ferdigheter, som programvarepakker og datasystemer, og myke ferdigheter, som teamarbeid og ledererfaring.
 • Utdanning og opplæring . Gå utover dine grader og formelle sertifikater. Profesjonell opplæring og klasser som er relevante for arbeidet ditt, teller også.
 • Prestasjoner . Vinne en pris? Uteksaminert med utmerkelser? Publisere et papir eller erverve patent eller varemerke? Skriv det ned.
 • Prestasjoner . Inkluder prosjekter du har administrert eller deltatt i, fra redesign av nettsider til bedriftsoppkjøp til restrukturering av avdelinger. Ikke overdriv – og absolutt ikke lyv – men hvis du bidro til suksessen til en diskret, konkret forbedring i et selskap eller som frilanser, sett det på listen din.

Her er noen gode nyheter: Når du har listen din, har du også din gjenoppta søkeord . Brukt av programvare for rekruttering , hjelper søkeord din CV å komme deg gjennom filteret og inn på skrivebordet til en rekrutterer eller klient.

Bestem hvilke typer jobber du går etter

Og nå er her noen dårlige nyheter: Du må sannsynligvis lage mer enn én CV, spesielt som frilanser. Med mindre du bare går etter en veldig spesifikk nisjejobb i en bransje, må du opprette målrettede CVer å gjelde for hver type spillejobb.

For å gjøre dette så enkelt som mulig, tenk på hvilke typer jobber og kunder du planlegger å fokusere på, og match deretter disse med ferdighetslisten din. Ganske raskt vil du begynne å se hvor mange og hva slags CV du trenger for å utvikle. Du kan sannsynligvis klare deg med ikke mer enn to eller tre grunnleggende CV-er, som du deretter vil tilpasse videre for spesifikke kunder.

Hvis du velger å lage personlige maler som disse, er det en god idé å verve en venn med ørneøyne til å korrekturlese hver CV og følgebrev før du sender dem ut til potensielle kunder. Ingenting avslutter et gryende klient-frilanserforhold raskere enn et følgebrev med feil firmanavn på eller en CV med fullstendig off-base ferdigheter og fokus.

Utvikle heistalen din

Nå vet du hva du er god på, og hva du vil gjøre. Destiller det til en beskrivelse som tar et minutt eller mindre å levere – med andre ord omtrent hvor lang tid det vil ta å forklar målene dine til en fremmed i en heis .

En annen måte å tenke på dette er som din LinkedIn-overskriftstale eller din Twitter-bio-tale – kort sagt, det er essensen av hvem du er og hva du vil ha i en frilanskarriere. Uansett hva du vil kalle det, vil dette være organiseringsideen bak CV-en din. Avhengig av formatet du velger, kan det til og med stå øverst på CV-en eller CV-en din.

Velg en stil

Det er mange måter å organisere din CV på, men for frilansere er utfordringen å presentere ferdighetene dine raskt, slik at travle kunder ikke kan gå glipp av evnene dine, uten å skape en forvirrende jobbkronologi som distraherer fra talentene dine.

Det er i hovedsak tre hovedmåter for å bestille din CV :

 • Kronologisk , etter spillejobb eller prosjekt . Frilansere på heltid som har jobbet for seg selv en stund vil ønske å avstå fra livshistorieformatet som brukes av mange arbeidssøkere som kun jobber for én arbeidsgiver. Det organiserende prinsippet her er rekkefølgen du jobbet med prosjekter i.
 • Kombinasjon , inkludert heltidsarbeidet ditt. Nyere frilansere vil kanskje gjøre en kombinasjons-CV, som inkluderer både arbeidshistorie og ferdigheter.
 • Etter ferdighetssett . Også kalt a funksjonell CV , fremhever denne stilen hva du kan gjøre, ikke rekkefølgen du tilegnet dine ferdigheter eller demonstrerte dem.

Vær hensynsløs

Din CV er ikke en selvbiografi; på det meste er det et profilstykke i et glanset magasin. Enda bedre, det er din mest målrettede sosiale medieprofil – organisert, presis og urokkelig rettet mot å gi deg mulighetene du ønsker mest.

Dette betyr at du må kutte ut alt som ikke er helt nødvendig, inkludert urelaterte jobbferdigheter og prestasjoner, uansett hvor imponerende, og eventuelle prosjekter som ikke demonstrerer din evne til konserten du leter etter.

Hopp over disse unødvendige plasssløseriene

Faktisk er det noen tradisjonelle CV-komponenter som du nesten alltid kan hoppe over helt, inkludert:

 • Objektiv. Vanligvis tar dette opp en rekke eller to med plass øverst på CV-en eller CV-en din, dette er overflødig etter det målrettede følgebrevet ditt og koster dyrebare sekunder som potensielle kunder kan bruke til å ta inn dine ferdigheter og erfaring.
 • Referanser tilgjengelig på forespørsel. Det burde du definitivt ha profesjonelle referanser , klar til å gå – men du trenger ikke å fortelle folk det. De vil anta at du vil være villig til å gi dem kontaktinformasjon for fornøyde kunder og tidligere arbeidsgivere.

Vis arbeidet ditt

I gamle dager bar grafikere tunge porteføljer og journalister hadde permer fulle av gulnende klipp, men nå kan du lagre arbeidsprøvene dine på nettet, via et hvilket som helst antall gratis eller betalte tjenester, og legge til URL-adressen din direkte i CV-en, følgebrevet, eller bruksmateriale.

Freelance CV-eksempel

Dette er et eksempel på en CV for en frilansstilling. Last ned freelance-CV-malen (kompatibel med Google Docs og Word Online) eller se nedenfor for flere eksempler.

Skjermbilde av et eksempel på et freelance-CV Last ned Word-malen

Freelance CV-eksempel (tekstversjon)

John C. Forfatter
423 Allen Street, Apt. 2
Pittsburgh, PA 99999
(123) 456-7890
jcwriter@email.com

FRILANSESKRIVT OG REDAKTØR

Lag overbevisende artikler, dokumenter og innlegg på sosiale medier for en rekke kunder

Prisvinnende frilansskribent, redaktør og sosiale medier-sjef med 10+ års erfaring med å lage nettinnhold som tiltrekker seg mange klikk, samt elegante dokumenter og artikler for ulike kunder.

Nøkkelferdigheter inkluderer:

 • Ekspert på netttrafikkanalyse og målrettet innholdsskaping
 • Flytende i SEO-prosessen
 • Har skrevet om og redigert innhold om menns helse, sport og foreldre.
 • Kan opprette intern og ekstern kommunikasjon

PROFESJONELL ERFARING

MANDAG MORGEN QUARTERBACK, Pittsburgh, PA
REDAKTØR OG SKRIFTLIG (februar 2015 – i dag)
Grunnleggerredaktør for dette Bloggie-vinnende, svært trafikkerte nettstedet som har blitt sitert i Yahoo! Sports, Deadspin, Sports Illustrated og til og med The New York Times.

Bemerkelsesverdige prestasjoner:

 • Intervju store sportsfigurer i NFL, NBA og MLB for regelmessige innlegg og artikler.
 • Overvåke en stab på 10 frilansskribenter og redaktører som bidrar med ukentlig innhold.

MENSMAG.COM, New York, NY
FRILANSE REDAKTØR OG FORSKRIVT (juni 2010 – februar 2015)
Bidro til sport, helse og foreldreseksjoner som frilansskribent og redaktør.

Bemerkelsesverdige prestasjoner:

 • Laget målrettet innhold basert på trafikkanalyse, og produserte ofte mest leste artikler på nettstedet.
 • Redigert kopi produsert av nesten 100 frilansskribenter gjennom U.S.A.

UTDANNELSE OG KREDITASJON

GEORGE WASHINGTON UNIVERSITET , Washington DC.

Bachelor of Science in English Literature (3,75 GPA; Graduated Magma Cum Laude), mai 2010

Sertifiseringer og organisasjoner

Sertifikat i administrasjon av sosiale medier (CSMM) • American Society of Journalists and Authors (ASJA)

Andre ferdigheter

Dyktigere i Microsoft Office Suite, inkludert Word, PowerPoint og Excel • Gode i HTML

Utvide

Når du har opprettet CV-en din, kan du løse problemet ved å skrive et følgebrev.

Fokuser følgebrevet ditt på å være en løsning

Hvorfor trenger de deg? Fordi de har et problem de må løse. Målet ditt er å vise hvorfor du er den beste personen til å tilby den løsningen.

Dette fokuserer følgebrevet ditt umiddelbart. Du tenker ikke lenger på hele arbeidshistorien din eller på ferdighetene du er mest stolt av. Du har nå et laserfokus på det som virkelig betyr noe: å fikse det som er ødelagt, gjøre det bare gode til det virkelig utmerkede, og spare selskapet for tid og penger mens du gjør det.

Formater den for de som kjeder seg og opptatt

På det mest grunnleggende ser frilanserens følgebrev mye ut som alle andres. Du trenger minst tre avsnitt i brevet ditt : en introduksjon som forklarer hvordan du fant jobben eller lederen, et midterste avsnitt som skisserer dine ferdigheter og evner, og et avsluttende avsnitt som indikerer hvordan du vil følge opp.

Utover det, fokuser på å gjøre brevet ditt enkelt å skanne. Kuler er vennen din, spesielt når du lister opp relevante ferdigheter eller prosjekter som viser dine talenter . Anta at personen som leser følgebrevet ditt bare vil bruke noen få sekunder på det, og sørg for at han eller hun kan se høydepunktene med et raskt blikk.

Ikke glem å inkludere søkeord , spesielt hvis materialene dine må gå gjennom en slags screeningprogramvare for å gjøre det til en ekte, levende person.

Gi den et personlig preg

Minst 60 % av alle jobber erverves gjennom nettverk , og frilansing er intet unntak. Det er alltid bedre hvis du kan få en gjensidig bekjent til å sende materialene dine, inkludert følgebrevet ditt.

Hvis du ikke kan finne en forbindelse gjennom kolleger, venner, familie eller sosiale medier, ta deg tid til å finne et faktisk navn å inkludere i hilsenen din. Unngå 'hvem det måtte gjelde' hvis det er mulig. Generiske adresser slipper ansettelsessjefen av kroken. Tenk på hvor lydhør du er overfor henvendelser på e-post fra selskaper som ikke engang gidder å finne ut navnet ditt. (Ikke veldig.)

La arbeidet ditt tale for deg

Ikke glem å inkludere URL-er til nettklipp, nettsteder eller prosjekter, eller referanser til en vedlagt portefølje av arbeidet ditt, sammen med en forklaring på hvorfor disse spesielle arbeidseksemplene er relevante for bedriftens behov. Ikke ta med alt du noen gang har gjort, eller noe som ikke er relatert til bransjen eller selskapet.

Følg opp, men ikke forfølge

Lukk følgebrevet ditt ved å gi beskjed til ansettelseslederen når du skal følge opp, og hold deretter forpliktelsen din – men ikke fortsett å forfølge kontakten hvis ting ikke løser seg.

Hvis du ikke hører tilbake etter den første kommunikasjonen, eller på det angitte tidspunktet for oppfølging, kan det være aktuelt å prøve en gang til, etter to uker eller så , for å være sikker på at du ikke har mistet lederens sinn.

Etter det, skjønt, må du anta at det ikke kommer til å skje med denne spesielle potensielle klienten, i hvert fall på dette tidspunktet, og gå videre. Hvis du viser tilbakeholdenhet, vil du ikke stenge deg for fremtidige muligheter til å jobbe med selskapet.

Eksempel på freelance følgebrev

Dette er et eksempel på følgebrev for en frilanser. Last ned følgebrevmalen (kompatibel med Google Docs og Word Online) eller se nedenfor for flere eksempler.

Skjermbilde av et eksempel på følgebrev for en frilansskribent Last ned Word-malen

Freelancer-følgebrev (tekstversjon)

John C. Forfatter

423 Allen Street, leilighet 2
Pittsburgh, PA 15106
412-555-1735
jc@johnwriter.com


25. mars 2021


Leroy Ramirez

Direktør, Human Resources

Happy Sports nettsted

123 Business Rd.

Business City, NY 54321

Kjære herr Ramirez,


Min tidligere redaktør [kontaktnavn] fortalte meg nylig om seniorskribentstillingen på XYZ Website, og jeg var spent på å høre om muligheten. Jeg har brukt de siste 10 årene på å utvikle prisvinnende innhold med høy trafikk for nettsteder som Mensmag.com og The Monday Morning Quarterback, som jeg grunnla og bygget til en topp 10 sportsside.

[Kontaktnavn] har fortalt meg at du er interessert i å legge til et teammedlem som kan ta XYZ-nettstedet til neste nivå, inkludert å inkludere sosiale medier, optimalisere nettstedet for søk og oppnå konsistens i tone og dekning. Min erfaring er spesielt nyttig for å nå dine mål. Jeg kan:

 • Analyser trafikk og målrett innholdsoppretting for å bygge sidevisninger. Innholdet mitt på Mensmag.com er konsekvent blant de 10 mest leste stykkene på nettstedet, og å lage og bygge The Monday Morning Quarterback har lært meg hvordan jeg bruker analyseverktøy for å jage ned trender som er verdt å forfølge og bygge et publikum.
 • Hjelp deg med å få det blå bekreftede merket. Jeg utvidet Mensmag Sports Twitter-feed fra 500 til 50 000 følgere, inkludert store navn i bransjen som Joe Sportsguy og ESPN Commentator. I juli i fjor var jeg med på å få feedbekreftet status.
 • Få oppmerksomhet fra menneskene som betyr noe. Enten det er å få retweets fra navn i bransjen, øke markedsandeler blant demografiske 18-34 eller tjene Bloggie-priser, har jeg erfaring med å gjøre flotte nettsteder til utmerkede og gi dem oppmerksomheten de fortjener.

Jeg vil gjerne ha muligheten til å snakke med deg om stillingen og hva jeg kan tilføre den. Jeg har lagt ved CV og klipp, og sender en e-post senere denne uken for å se om vi kan avtale en tid for å snakke. Takk for din tid og omtanke.

Beste,

John C. Forfatter
423 Allen Street, leilighet 2
Pittsburgh, PA 15106
E-post: jc@johnwriter.com
Telefon: 412-555-1735

Utvide