Jobbintervjuer

Hvordan svare på intervjuspørsmål om din erfaring

Glad HR-sjef håndtrykk med kvinnelig kandidat på jobbintervju. Forretningsavtale, Ansatt, karrierekonsept.

••• Nitat Termmee / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Intervjuer kan være vanskelige og stressende, uavhengig av hvor du er i karrieren. Søknadsprosessen kan være ekstremt tidkrevende, så når du endelig får et intervju, er det normalt å stresse med å gi best mulig svar på vanlige intervjuspørsmål .

Mest sannsynlig vil det bety at du kan snakke om din tidligere erfaring og hvordan den har forberedt deg for rollen. Denne typen spørsmål er utformet for å sikre at du er den kandidat som er best egnet til jobben .

Noen varianter av dette spørsmålet inkluderer følgende:

 • Fortell meg om din arbeidserfaring.
 • Beskriv din relaterte opplevelse.
 • Hvordan forbereder din tidligere erfaring deg for denne jobben?
 • Tror du din erfaring samsvarer med rollens behov?
 • Tror du at du er kvalifisert for denne stillingen?

Hva intervjueren ønsker å vite

Ansette ledere, rekrutterere og arbeidsgivere stiller disse spørsmålene for å få en bedre forståelse av hvordan din bakgrunn og arbeidserfaring relaterer seg til stillingen de ønsker å fylle.

Din tidligere erfaring fungerer som en indikator på om du vil være en verdifull ressurs og passe godt for selskapet deres.

Unngå å svare for bredt. Prøv å bruke spesifikke eksempler på hvordan tidligere arbeid kan forberede deg på den nye rollen. Jo nærmere stillingskravene du matcher, jo større er sjansene dine for å bli valgt ut til intervju.

0:45

Se nå: 3 måter å svare på 'Fortell meg om arbeidserfaringen din'

Hvordan svare på intervjuspørsmål om din erfaring

Det mest effektive svaret er å beskrive dine ansvarsområder og prestasjoner i detalj og koble dem til jobben du intervjuer for.

Koble dine ansvarsområder til de som er oppført i stillingsbeskrivelse for den nye stillingen slik at arbeidsgiveren vil kunne se at du har de nødvendige kvalifikasjonene for å utføre jobben. Fokuser mest på tidligere ansvar direkte knyttet til det nye jobbens krav .

Eksempler på de beste svarene

Eksempel svar #1

Min årelange erfaring har forberedt meg godt for denne stillingen. Du nevnte at kundeservice er en stor del av denne jobben; Jeg brukte tre år på å jobbe i et stort kundesenter, svare på kundeanrop og identifisere løsninger.

Utvide

Hvorfor det fungerer: Dette svaret refererer til spesifikk erfaring og ferdigheter som er verdifulle for jobben (og sannsynligvis vises i stillingsbeskrivelsen).

Eksempel svar #2

Jeg utviklet omfattende ferdigheter i å jobbe med kunder, selv når de var bekymret. Jeg er utmerket til å deeskalere situasjoner og finne en måte å gjøre kunden fornøyd på. Vår kundetilfredshetsvurdering steg med 10 % i løpet av min ansettelsestid hos min forrige arbeidsgiver. Siden rollen til markedsavdelingen din er å forbedre kundenes inntrykk av selskapet, vil min erfaring være en stor fordel for teamet ditt.

Utvide

Hvorfor det fungerer: I dette svaret kvantifiserer kandidaten sin suksess i en tidligere rolle. Ved å være spesifikke gir de intervjueren bevis på deres evne til å gjøre jobben. Kandidaten forklarer også hvordan de kan hjelpe bedriften dersom de skulle bli ansatt.

Eksempel svar #3

Jeg jobbet som kennelassistent på et lokalt dyresykehus i løpet av sommeren før mitt første år på college. Det var der jeg oppdaget hva jeg ville gjøre som karriere. Jeg bestemte meg for at jeg skulle gå på college og fokusere på å bli smådyrveterinær, så det var det jeg gjorde. Jeg har jobbet på samme dyresykehus siden.

Utvide

Hvorfor det fungerer: Dette svaret viser erfaring innen feltet, karrierevekst og lojalitet. Det viser at kandidaten er gjennomtenkt og intensjonell om karrieren.

Tips for å gi det beste svaret

Kvantifiser svaret ditt. Intervjueren ser etter å ansette kandidaten som best kan løse et problem for selskapet, enten det er å øke salget eller skaffe kunder eller treffe en annen beregning.

Statistikk er spesielt overbevisende. Å vise at du økte salget med X prosent eller sparte selskapet Y-beløp, gir en ansettelsesleder et overbevisende argument for å tilby deg jobben. Bruk tall og prosenter for å vise hva du har oppnådd.

Demonstrere ferdigheter i ferdighetene fremhevet i stillingsbeskrivelsen. Din evne til å beskrive din tidligere arbeidserfaring effektivt vil hjelpe deg å skille deg ut fra resten av søkermassen. Å gi spesifikke, kvantifiserbare bevis på dine prestasjoner, arbeidsmoral og kunnskap vil vise arbeidsgivere at du har overførbar erfaring som vil være til nytte for deres arbeidsplass.

Ha alternative svar klare. Det er alltid en god idé å komme forberedt med flere svar i tilfelle intervjueren endrer takt og spør om et annet aspekt av opplevelsen din. Kjenn CV-en din godt, og vær forberedt på å diskutere alt som står på den.

Hva du ikke skal si

Ikke husk svarene dine. Det er viktig å øve på å svare på spørsmål , men du vil også høres avslappet og naturlig ut, så ikke prøv å lære svarene utenat. I stedet for å øve på svarene dine linje for linje, fokuserer du bare på de viktigste punktene for å få frem poenget ditt til intervjueren.

ikke lyv. Det er også viktig å være ærlig og nøyaktig. Ikke pynt på jobben din, fordi du ikke vet hvem ansettelsessjefen skal snakke med når de sjekker referansene dine . Selv om de ikke følger opp i dybden, vil du ikke bruke resten av karrieren på å vente på å bli funnet ut – eller å snakke deg inn i en rolle du for øyeblikket ikke er forberedt på.

Mulige oppfølgingsspørsmål

 • Hva kan du gjøre for dette selskapet? - Beste svar
 • Hva kan du gjøre bedre for oss enn de andre kandidatene til jobben? - Beste svar
 • Hvorfor burde vi ansette deg? - Beste svar
 • Hvorfor er du den beste personen for jobben? - Beste svar
 • Hvordan håndterer du fiasko? - Beste svar
 • Hvordan håndterer du suksess? - Beste svar
 • Hva synes du er de vanskeligste avgjørelsene å ta? - Beste svar
 • Hvorfor vil du ha denne jobben? - Beste svar

Viktige takeaways

SAMMEN DIN ERFARING TIL JOBBBESKRIVELSEN: Legg vekt på erfaringen og kvalifikasjonene som vil hjelpe deg å oppnå suksess i rollen.

VÆR SPESIFIK OG KVANTIFISER DINE RESULTATER: Statistikk er spesielt overbevisende. Bruk tall og prosenter for å vise prestasjonene dine.

IKKE HUSK SVARENE DINE: Øv deg, men ikke lær svarene dine utenat. Vær forberedt på å improvisere hvis intervjueren endrer spor.

VÆR ÆRLIG. Ikke pynt eller overselg din evne til å gjøre jobben. Det er viktig at det passer godt, både for deg og arbeidsgiver.

Artikkelkilder

 1. CareerOneStop. ' Effektive intervjuspørsmål .' Åpnet 21. mars 2021.

 2. Glassdør. ' Vi spurte 750 ansettelsesledere hva som gjør en kandidat uimotståelig .' Åpnet 21. mars 2021.

 3. Columbus College. ' Atferdsbasert intervjuteknikk og STAR-formelsvar .' Åpnet 21. mars 2021.

 4. Han sier. ' 5 ting du aldri skal lyve om i et jobbintervju .' Åpnet 21. mars 2021.