Jobbintervjuer

Hvordan besvare intervjuspørsmålet 'Hvorfor forlot du jobben din?'

Ung kvinne foretar videosamtale via datamaskin

••• Olga Strelnikova / Getty ImagesInnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Er du klar til å diskutere hvorfor du er tilgjengelig for ansettelse i et jobbintervju? Intervjuere vil vanligvis vite hvorfor du forlot din siste jobb. Vanlige varianter av spørsmålet inkluderer:

Det er viktig å ha et svar forberedt slik at du ikke blir overrumplet av spørsmålet. Når du svarer, må du gi et svar som er ærlig og gjenspeiler dine spesifikke omstendigheter, men som unngår negativitet. Det vil si at selv om du slutter fordi sjefen din var vanskelig eller fordi du mislikte selskapet, er det ikke tiden for å dele.

Hva intervjueren virkelig ønsker å vite

Intervjuere liker å stille dette spørsmålet fordi det avslører mye om deg, for eksempel:

 • Forlot du denne stillingen frivillig, eller var du det sparken eller permittert ?
 • Er du på god fot med selskapet du forlater?
 • Gjør din grunn til å slutte virke gyldig eller rimelig?

Hvordan du svarer på dette spørsmålet gir deg et innblikk i karakteren din og verdiene på jobben din.

Hvordan svare 'Hvorfor forlot du jobben din?'

Dette kan være et utfordrende spørsmål å svare på. Kanskje du forlot jobben din på grunn av lange timer og umulige tidsfrister. Hvis du ikke formulerer forklaringen nøye, kan du virke lat eller umotivert, noe som er støtende for arbeidsgivere.

Det beste alternativet er å holde svaret kort. Vær ærlig, men innrammer det på en måte som setter deg i et godt lys.

Hold svaret ditt positivt (uten å si noe om din tidligere arbeidsgiver), og prøv å diskutere hvorfor jobben du har for hånden er en ideell match for dine ferdigheter, kunnskaper og erfaring.

Hvis du fortsatt jobber, men er i ferd med å slutte, endrer du svarene deretter. Hver situasjon er unik, så sørg for å skreddersy svaret ditt etter omstendighetene dine.

Eksempler på de beste svarene

Se gjennom eksempler på svar, men sørg for å skreddersy svaret etter dine faglige forhold.

For å være ærlig vurderte jeg ikke en endring, men en tidligere kollega anbefalte meg denne jobben. Jeg så på stillingen og ble fascinert av rollen og av selskapet. Det du tilbyr høres ut som en spennende mulighet og en ideell match for mine kvalifikasjoner.

Utvide

Hvorfor det fungerer: Dette er så smigrende for selskapet! Hvis du ikke overdriver komplimentene, er det attraktivt for intervjuere å gjøre det klart at denne spesifikke stillingen brakte deg inn på arbeidsmarkedet.

Jeg kunne benytte meg av et førtidspensjonstilbud på grunn av bedriftsnedbemanning, og nå er jeg klar for en ny utfordring.

Utvide

Hvorfor det fungerer: Dette to-the-point svaret gir fakta uten noe snev av harme eller negativitet.

Jeg ble permittert fra forrige stilling da jobben min ble sagt opp på grunn av nedbemanning, så jeg søker aktivt jobb.

Utvide

Hvorfor det fungerer: Dette er nok et faktasvar som gjør en fin jobb med å unngå følelser eller negativitet.

Jeg har nylig oppnådd sertifisering og jeg ønsker å bruke min utdanningsbakgrunn og tekniske ferdigheter i min neste stilling. Jeg klarte ikke å nå dette målet i min forrige jobb.

Utvide

Hvorfor det fungerer: Dette svaret får kandidaten til å virke som en virkelig godbiter – ivrig etter å utvikle ferdigheter og sette de nye ferdighetene i bruk. Arbeidsgivere finner disse egenskapene positive.

Jeg forlot min siste stilling for å tilbringe mer tid med et sykt familiemedlem. Omstendighetene har endret seg og jeg er klar for heltidsarbeid igjen.

Utvide

Hvorfor det fungerer: Mens det ofte i intervjuer er en god idé å unngå å bli for personlig, er dette et godt eksempel på en akseptabel grunn til å forlate et selskap.

Andre sterke svar å vurdere:

 • «Jeg sa opp jobben min fordi veilederen min ble pensjonist. Etter mange år med jobbing på kontoret følte jeg at det var på tide med en forandring, og det virket som den ideelle tiden å gå videre.'
 • 'Jeg sa opp for å fokusere på å finne en jobb som er nærmere hjemmet og vil bruke min kompetanse og erfaring på en annen måte.'
 • 'Jeg hadde ikke plass til å vokse med min forrige arbeidsgiver.'
 • «Jeg har vært frivillig i denne egenskapen og elsker denne typen arbeid. Jeg ønsker å gjøre lidenskapen min til det neste trinnet i karrieren min.
 • 'Etter flere år i min siste stilling ser jeg etter et selskap hvor jeg kan bidra mer og vokse i et teamorientert miljø.'
 • 'Jeg er interessert i en ny utfordring og ønsker å bruke min kompetanse og erfaring på en annen måte enn tidligere.'
 • 'Jeg er interessert i en jobb med mer ansvar.'
 • «Jeg pendlet og brukte en time hver dag på å reise frem og tilbake. Jeg vil helst være nærmere hjemmet.
 • 'Posisjonen ser ut til å korrelere med ferdighetene mine. Dessverre, i min siste jobb, var jeg ikke i stand til å bruke treningen og erfaringen min fullt ut.'
 • 'Bedriften ble nedbemannet og jeg trodde det var fornuftig å finne en annen stilling før jobben min ble fjernet.'

Hva du skal si når du ble sparket

Hvis du ble sparket fra jobben din, er det viktig å holde svarene dine så positive som mulig. Prøv å ikke klandre deg selv eller din tidligere arbeidsgiver. Gi et kort svar, og flytt deretter samtalen videre.

Her er noen eksempler på svar og tips for å svare på intervjuspørsmål om å få sparken .

Tips for å gi det beste svaret

Det er alle slags grunner til å forlate en jobb. Kanskje du ville ha mer penger, du følte at selskapet var i konstant kaos, din nye leder ga aldri veiledning eller veiledning, eller du ble permittert. Imidlertid bør ikke alle disse svarene tas opp under et jobbintervju.

Du må være ærlig, men også strategisk i svaret ditt. Unngå svar som reflekterer dårlig på deg.

Her er noen tips om hvordan du kan utvikle en respons som vil bli godt mottatt:

Vær ærlig: Du trenger ikke fortelle hele sannheten. Bare pass på å fokusere på det virkelige grunnen til at du drar . Du kan for eksempel si at du var frustrert over mangelen på muligheter. Begynn med å beskrive noen av tingene du har oppnådd, og vend deretter til å si at du var blokkert så langt som å kunne oppnå mer. Du vil få bonuspoeng hvis du kan knytte svaret ditt tilbake til hvorfor jobben du søker på passer bedre fordi du får flere muligheter.

Hold det kort og positivt: Dette er et spørsmål der du kanskje vil holde svaret ditt kort siden det er mange minefelt. En enkel setning – kanskje to – er sannsynligvis tilstrekkelig. Hvis det er mulig, prøv å ramme avgangen din i positive termer.

Øve på: Øve på svarene dine slik at du fremstår som positiv og tydelig. Å øve (spesielt foran et speil) vil hjelpe deg å føle deg mer komfortabel med å svare på dette vanskelige spørsmålet. Dette gjelder spesielt hvis du ble permittert eller sparket. I en slik situasjon, gi en kort, klar og følelsesløs respons.

Hva du ikke skal si

Unngå negativitet: Ikke snakk dårlig om ledere, kolleger eller selskapet. Du kan snakke negativt om en kollega bare for å finne ut at han eller hun har et nært forhold til intervjueren. Du kan imidlertid snakke bredt om bedriftens mål eller nevne at du er uenig i retningen virksomheten tar.

Pass på at du ikke blir personlig i svaret ditt. Bransjer kan ofte være små og du vet ikke hvem som vet hvem.

Uprofesjonelle kommentarer: Er du lei på jobben? Underbetalt eller undervurdert? Så lei av alt med jobben? Nå er ikke tiden for å slippe alt ut. Du trenger ikke å overdele eller bli veldig personlig om motivasjonene dine for å forlate jobben. Sørg for at svaret ditt er profesjonelt.

Mulige oppfølgingsspørsmål

Viktige takeaways

Et kort og enkelt svar er best. Det er ikke nødvendig å gå i detaljer.

Vær ærlig. Hvis referansene dine er sjekket, kan fibs bli avdekket.

Vær positiv. Unngå klager på selskapet, dine medarbeidere og veileder, eller på omstendighetene rundt din avreise. En følelsesfri, saklig respons fungerer sannsynligvis best her.