Jobbintervjuer

Hvordan svare: 'Hva ville være din ideelle bedriftskultur?'

Variert gruppe forretningsfolk som sitter ved et bord som representerer bedriftskultur.

•••

Copyright Steve Hix / Somos Images / Fuse / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Å lykkes i et selskap innebærer mer enn å fullføre oppgaver riktig og i tide. Du må også passe godt til bedriftskultur . Enkelt sagt er bedriftskultur de felles verdiene og prioriteringene til en organisasjon, samt hvordan mennesker samhandler og forholder seg.

Hvis du ikke passer godt inn i bedriftens arbeidsplasskultur, kan du finne det vanskelig å være vellykket, glad og engasjert i arbeidet ditt. Det er et problem for deg – og for selskapet. Under intervjuer kan du bli spurt 'Hva ville være din ideelle bedriftskultur?'

Dette er et viktig spørsmål både for deg og din potensielle arbeidsgiver.

Hva intervjueren ønsker å vite

Intervjuere ønsker å få en følelse av dine prioriteringer og hvordan du jobber. Hvis du blomstrer i en top-down ledelsesstruktur, kan det hende at en arbeidsplass med en flat eller teambasert organisasjon ikke passer dine evner. Eller, kanskje du alltid har jobbet på steder der jeans og en button-down skjorte er passende antrekk, og du intervjuer på et sted der dresser er normen.

Intervjuere stiller dette spørsmålet fordi de vil vite om du vil passe godt inn i selskapet.

Hvordan besvare intervjuspørsmål om din ideelle organisasjonskultur

Før du begynner å formulere et svar på et intervjuspørsmål om bedriftskultur du vil være mest interessert i å jobbe i, ta deg tid til å brainstorme om bedriftskulturen som helhet, og hva den betyr for deg.

Her er noen spørsmål du bør stille når du vurderer arbeidskulturen i en organisasjon:

 • Er ansatte på alle nivåer involvert i beslutningstaking?
 • Har organisasjonen et sammenhengende oppdrag og strategisk plan, og er de tydelig kommunisert til ansatte?
 • Er teamarbeid og samarbeid verdsatt?
 • Belønnes ansatte basert på meritter eller spiller politisk favorisering en viktigere rolle?
 • Oppmuntrer organisasjonen til innovasjon og entreprenørskap?
 • Er det et forfremmelsesmønster innenfra?
 • Gjør selskapet en stor investering i opplæring og faglig utvikling?
 • Oppfordres ledere og veteranansatte til å veilede?
 • Er det et element av moro for ansatte som jobber der?
 • Får ansatte fleksibilitet til å imøtekomme behov og interesser utenfor?

Tenk gjennom – eller til og med skriv ned – svarene dine på disse spørsmålene. Nå som du har disse aspektene i tankene, kan du forberede deg på dette spørsmålet ved å dele opp prosessen i tre deler.

 • Lag en profil av din ideelle organisasjonskultur . Hva er det egentlig du ser etter i bedriftskulturen?
 • Undersøk kulturen til målarbeidsgiveren din . Gå til nettsiden deres. 'Om oss' og Karriere-delene bør gi noen ledetråder om hvordan kulturen er. Sjekk også deres sosiale mediesider. Du kan til og med få innsikt i spørsmål om bedriftskultur rett før intervjuet. Spør personalet som du møter tidlig i intervjuprosessen om å karakterisere organisasjonens kultur for deg.
 • Søk på Google etter (navnet på selskapet) anmeldelser for å generere en liste over nettsteder med tilbakemeldinger fra nåværende eller tidligere ansatte om organisasjonen. Får de gode anmeldelser? Hva sier de om arbeidsforhold og kultur?

En av de beste måtene å få en objektiv insiders syn på bedriftskultur er å nettverk med nåværende eller tidligere ansatte . Søk på LinkedIn for å se om du har noen kontakter i organisasjonen eller om dine primære kontakter er knyttet til noen ansatte, og be dem beskrive kulturen.

Når du har en følelse av bedriftskulturen, så vel som dine egne prioriteringer når det kommer til bedriftskultur, se etter områder med overlapping. Det er dette du vil understreke i svaret ditt.

Eksempler på de beste svarene

Ta en titt på noen potensielle svar.

Eksempel svar #1

Som grafisk designer blomstrer jeg i et samarbeidsmiljø. Jeg har jobbet på steder hvor markedsføringsteamet og designere har følt seg motstandere, og det har ført til absolutt akseptable design, men jeg tror de beste resultatene kommer ut av arbeidsplasser der team jobber sammen mot et felles mål. Jeg ble slått av fokuset på samarbeid og teamarbeid i stillingsbeskrivelsen for denne rollen.

Utvide

Hvorfor det fungerer: Kandidaten viser en preferanse for et arbeidsmiljø som matcher bedriftskulturen.

Eksempel svar #2

Jeg har funnet ut at jeg virkelig setter pris på evnen til å dele kunnskapen min med andre, samtidig som jeg fortsetter å vokse og utvikle ferdighetene mine. Da jeg surfet på [Bedriftsnavn]-nettstedet, var jeg veldig spent på å se mulighetene for å ta kurs, så vel som mentorprogrammet.

Utvide

Hvorfor det fungerer: Her er responsen rammet inn rundt selskapets prioriteringer, og viser også at kandidaten er ivrig etter å fortsette å vokse. Det er noe som ansatte har en tendens til å verdsette!

Eksempel svar #3

Jeg trives i et arbeidsmiljø som verdsetter fleksibilitet og balanse mellom arbeid og privatliv. Under pandemien endret arbeidstiden min for å imøtekomme familiens behov, men selv om timene mine ble uvanlige, klarte jeg å oppnå like mye som eller mer enn jeg hadde på kontoret. Dette hjalp meg å se viktigheten av å lage overnatting som leder. Nå spør jeg teammedlemmene deres foretrukne arbeidstid og gjør det klart at de er velkomne til å ta kontakt hvis personlige problemer krever justeringer av timeplanen.

Utvide

Hvorfor det fungerer: I tillegg til å angi en klar bedriftskulturpreferanse, er denne kandidaten i stand til å binde den tilbake og vise hvordan den informerer deres lederstil.

Tips for å gi best respons

 • Se etter hvor din ideelle kultur overlapper med bedriftskulturen. Fokuser på områder der dine preferanser overlapper med aspekter av selskapets faktiske kultur. Tross alt vil ingen bedriftskultur nøyaktig stemme med kriteriene dine. Så hvis en organisasjon verdsetter innovasjon, kan du understreke interessen din for en organisasjon som støtter ansattes initiativ.
 • Vær grundig, men ikke nevne alle dine preferanser. Selv om du vil vurdere nøye hvordan kulturen i målorganisasjonen din samsvarer med kriteriene dine for å ta en god beslutning om jobben, er det vanligvis ikke strategisk fordelaktig å dele hele listen over preferanser. Noen av disse kriteriene kan holdes for deg selv.
 • Vis hvordan du vil tilføre verdi. Legg mest vekt på faktorer som kan avsløre hvordan du vil tilføre verdi , i motsetning til aspekter av kulturen som vil tilfredsstille dine personlige behov. Du kan fokusere mindre på elementer som moro og fleksibilitet, enn på faktorer som muligheter for trening og faglig utvikling, eller belønning for høye prestasjonsnivåer.

Hva du ikke skal si

 • Ikke fokuser på fordeler. Det er én ting å si at du setter pris på en fleksibel arbeidsplass, men unngå å svare på at dine største prioriteringer er ferietid og å forlate jobben tidlig. Dette kan få deg til å virke lat.
 • Ikke kopier for bokstavelig. Selv om det er nyttig å reflektere tilbake på selskapets uttalte verdier fra deres nettside eller stillingsbeskrivelse, ikke bruk nøyaktig samme ord eller frasering. Hvis du gjør det, vil du virke uoppriktig.
 • Ikke bli negativ. I stedet for å diskutere bedriftskulturer som ikke fungerte for deg, fokuser på de som gjorde det. Å klage eller være negativ i et jobbintervju er vanligvis best å unngå.
 • Ikke lyv. Selv om du vil se etter måter å vise at du er en god match for selskapet, vil du ikke være uærlig. Hvis du sier at du er god på teamarbeid, men virkelig foretrekker å jobbe på egenhånd, vil både du og selskapet bli frustrert hvis du får rollen.
 • Ikke gjør alt om deg. Selv om dette er et spørsmål om dine egne preferanser, som med alle intervjuspørsmål, er målet å vise selskapet hvorfor du er den rette kandidaten å ansette. Det betyr at svaret ditt bør fokusere på hvordan du vil tilføre verdi eller hvordan du passer godt inn i den eksisterende kulturen.

Er dette den rette bedriftskulturen for deg?

Det er viktig å nøye vurdere bedriftens kultur for å finne ut om den passer for deg. Hvis informasjonen du oppdager mens du undersøker får deg til å tenke at du kanskje ikke vil jobbe der, er det ingen vits i å prøve å overbevise arbeidsgiveren om at du vil være en god match for jobben .

Vurder om dette er riktig stilling for deg før du går videre med søknadsprosessen. Hvis du bestemmer deg for at det skal gå, er det på tide å forberede deg til intervjuet.

Mulige oppfølgingsspørsmål

 • Jobber du godt med andre mennesker? Beste svar
 • Hvordan vil dine medarbeidere beskrive din personlighet? Beste svar
 • Hvordan ville du håndtere et fiendtlig arbeidsmiljø? Beste svar

Viktige takeaways

 • Gjør undersøkelser: Du vil ha en god følelse av bedriftskulturen for å gi best respons, og også være selvbevisst om miljøer der du trives.
 • Se etter overlappingen: Del hvordan dine preferanser passer godt til bedriftskulturen.
 • Vær ærlig og strategisk: Selv om du ikke ønsker å være uærlig, se etter måter å understreke hvordan du vil passe inn og tilføre verdi til selskapet.