Jobbintervjuer

Hvordan svare: 'Hvor ser du deg selv om 5 år?'

Forretningskvinne på farten

••• Bloom Productions / Getty ImagesInnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Hva er dine karriereplaner? Hvis du ikke har tenkt så mye på fremtiden, er det lurt å vurdere det fordi du kan bli spurt om det under jobbintervjuer. Når du skal intervjue for en ny jobb, kan du få spørsmål som: Hvor ser du deg selv om fem år? eller 'Hvor ser du deg selv om ti år?'

det kan være vanskelig å artikulere hvor du ønsker å være i karrieren neste år, enn si fem år (eller lenger) på veien. Men selv når du vet det, er det viktig å være forsiktig med hvordan du svarer fordi du må skreddersy svaret ditt til jobben du intervjuer for.

Hva intervjueren ønsker å vite

Dette populære intervjuspørsmålet hjelper intervjuere og ansettelsesledere å få en følelse av hvordan karrieremålene dine stemmer overens med selskapets mål. Det hjelper dem også med å måle om du sannsynligvis vil ha en lang periode i selskapet deres, eller om du sannsynligvis vil slutte etter bare noen måneder eller et år i jobben.

Selv om du planlegger å gå videre relativt raskt, hold den informasjonen for deg selv.

Hvordan svare 'Hvor ser du deg selv om fem år?'

Spørsmål om fremtidige planer kan være vanskelige å svare på – du må være ærlig i svaret ditt, men også holde det relevant for jobben og bransjen. For eksempel, ikke del ditt femårige mål om å publisere en roman hvis du intervjuer for en regnskapsførerstilling.

Ikke si dette: Mitt langsiktige mål er å forlate reklamebyråverdenen og konsentrere meg om å skrive. Jeg jobber med en roman akkurat nå som har skapt interesse blant noen få agenter. Forhåpentligvis vil jeg signere med noen snart.

Det er imidlertid viktig å ha et solid svar. Å reagere dårlig eller være vag i svaret kan få intervjuere til å tro at du ikke er investert i karrieren din, ikke passer godt for selskapet, eller skjuler noe. Her er tips for å svare på spørsmål om neste fase av karrieren din, samtidig som du bekrefter interessen din for rollen du blir intervjuet for.

0:57

Se nå: Hvordan svare 'Hvor ser du deg selv om fem år?'

Eksempler på de beste svarene

Se gjennom disse alternativene for å gi de beste svarene på spørsmål om fremtiden, sammen med eksempler du kan skreddersy for å passe dine egne forhold.

Skissere en karrierevei

For å forberede seg godt på dette spørsmålet, undersøk en rimelig karrierevei som vil komme fra stillingen du søker på. Hvor lang tid bruker man vanligvis i den jobben? Hva er de neste trinnene innen fem år?

Noen arbeidsgivere vil tydelig skissere veier i karrieredelen på nettstedet deres. Imidlertid kan det hende du må henvende deg til fagfolk på feltet gjennom alumni, familie, venner eller profesjonelle foreninger for å få et nøyaktig bilde.

For eksempel, hvis du er en registrert sykepleier som søker på en klinisk sykepleierstilling ved et sykehus, og målet ditt er å gå inn i ledelsen en dag, bør du undersøke organisasjonen for å se om sykepleiere vanligvis jobber seg inn i sykepleierlederroller.

Start med å se etter ledige sykepleierledere på selskapets karriereside, for å bekrefte at selskapet aktivt ansetter. Se så på LinkedIn-profiler til sykepleierledere som jobber på sykehuset. Hvis dette er en sannsynlig karrierevei, bør forskningen din vise at ansatte vanligvis gjør det.

Jeg er ivrig etter å fortsette å utvikle mine kliniske ferdigheter som medlem av denne enheten. Jeg har også lagt merke til at mange sykepleierledere ved City Hospital går fra stabssykepleier til sykepleierleder, og det er noe som interesserer meg som en del av femårsplanen min.

Utvide

Diskuter din interesse for denne jobben

Det er ofte en fordel å understreke interessen din for å mestre den første posisjonen grundig før du går videre. Hvis det virker som du skynder deg forbi den første jobben, kan arbeidsgivere stille spørsmål ved hvor motivert du er til å utføre disse pliktene.

Tross alt vil ansettelseslederen sannsynligvis ha noen som vil være glad og kompetent i den rollen i minst et år eller to.

Å integrere en klar begrunnelse i svaret ditt om hvordan dine interesser og ferdigheter ruster deg til å utføre rollen, kan bidra til å lindre eventuelle bekymringer om hvor lenge du vil være i jobben.

En av tingene som trakk meg til denne jobben er muligheten til å bruke mange hatter. Som eiendomsmeglerbyråets administrative assistent vet jeg at jeg vil ha mye rom for å fortsette å bygge mine kundeserviceferdigheter, samt en sjanse til å bruke evnene mine til webdesign til å forbedre selskapets nettsted. Jeg er også spent på å lære mer om virksomheten fra de mest anerkjente agentene i bransjen.

Utvide

Når det ikke er noen klar karrierevei

Ikke alle jobber er springbrett til høyere stillinger. For eksempel, med stillinger som rådgivning, salg, begivenhetsplanlegging, undervisning og dataprogrammering, er det perfekt å legge vekt på mestring av den jobben som ditt femårige mål.

Tenk på komponenter i jobben som du kan utmerke deg i. For eksempel, når du intervjuer for en salgsjobb, kan du si:

Innen fem år vil jeg gjerne bli anerkjent som en ekspert når det gjelder produktkunnskap, ha utviklet veldig nære relasjoner med kunder, utvidet kundebasen betydelig i min region, og kanskje blitt tildelt noen store nasjonale kunder.

Utvide

Et slikt svar viser at ønsket om karrierevekst ikke trenger å skje utenfor jobben og selskapet.

Angi dine mål som resultater

Å angi målene dine i form av resultater du ønsker å produsere er en annen innfallsvinkel for å svare. For eksempel kan en potensiell lærer for et distrikt som prøver å oppgradere ytelsen på standardiserte tester si:

Jeg ønsker å øke andelen elever som leser på eller over klassetrinn betraktelig gjennom kreative undervisningsmetoder.

Utvide

Selvfølgelig, med et svar som dette, må du kunne dele noen eksempler på hvordan du ville oppnå dette.

Flytte opp karrierestigen

Det er noen få jobber der du forventes å gå videre etter et par år, inkludert noen analytikerstillinger innen investeringsbank og rådgivning, og juridiske og vitenskapelige forskningsassistentstillinger (for nye høyskoleutdannede).

I disse tilfellene vil du ha mer spillerom i svarene dine, men du vil fortsatt finne ut hvordan jobben du har for hånden er fornuftig gitt ferdighetene og interessene du kan bringe til arbeidsgiveren.

Mulige oppfølgingsspørsmål

  • Hvor lenge har du tenkt å jobbe her? - Beste svar
  • Hva ser du etter i din neste jobb? Hva er viktig for deg? - Beste svar
  • Hva er dine mål for de neste fem årene/ti årene? - Beste svar
  • Hvordan planlegger du å nå disse målene? - Beste svar
  • Spørsmål om dine karrieremål. - Beste svar

Flere spørsmål og svar på jobbintervjuer

Intervjueren din vil stille en rekke spørsmål, og du vil ha en lettere tid og være mer komfortabel og selvsikker hvis du forbereder og øver.

Ta en titt på disse intervju spørsmål og svar og øv på å svare på dem. Hvis du kan, finn en venn eller et familiemedlem som kan stille opp som en intervjuer og stille deg disse spørsmålene.

Intervjueren din forventer at du stiller spørsmål om selskapet eller jobben. Se gjennom denne veiledningen på intervjuspørsmål å stille , så du er klar.