Kvinner I Næringslivet

Hvordan spør familie og venner om penger for småbedriften din

Regler å følge for å holde forretningsforhold og personlige forhold adskilt

Å be om penger fra familie eller venner er aldri lett, men det er noen ganger nødvendig når du prøver å starte en ny liten bedrift. Å følge noen grunnleggende regler kan gjøre det mindre vanskelig eller vanskelig, ikke bare for deg selv, men for de du spør. Ta aldri personlige forhold for gitt eller forvent at noen skal gi eller låne deg penger, selv om – i det minste i henhold til dine standarder – de ser ut til å ha penger å brenne.Regel #1: Familie og venner er ikke banker, så ikke behandle dem som én

Sette penger til småbedriften din

Rob Daly/Getty Images

Det er aldri en god idé å ta noen på vakt når du ber ham om noe, spesielt penger. Bankfolk og investorer forventer at folk ber om penger fra dem, men familie og venner gjør det ikke. Vis familie og venner de samme høflighetene og vis den samme omtanken som du ville gjort med en låneansvarlig.

Sett skoen på den andre foten. Hvis du ble bedt om å investere i noe, ville du ha detaljert informasjon og litt tid til å tenke over det? Din familie og venner fortjener det samme.

Gi personen du planlegger å spørre noen om å tenke på om han er interessert eller ikke⁠— før du spør. Du vil kanskje sette opp et forretningsmøte eller invitere ham til lunsj og fortelle ham at du vil diskutere en forretningsmulighet med ham. Og sørg for at du betaler for lunsj!

Regel #2: Tenk på hva du trenger før du samler inn penger

Vær sikker på at du har tenkt grundig ut og identifisert hva du vil be om før du henvender deg til noen. Ha et beløp i tankene og vær klar til å foreslå tilbakebetalingsvilkår og andre forhold du mener er nødvendige.

Du bør også tenke på hva som er ikke akseptabelt og være forberedt på å forhandle eller høflig avslå et tilbud som ikke oppfyller forretningsmålene dine. Unngå vilkår som kan forringe et personlig forhold.

Regel #3: Forbered en salgspresentasjon

Hvis du har en forretningsplan – og du bør før du ber noen om penger – presentere den for den enkelte før møtet finner sted. Det samme gjelder reklamelitteratur eller økonomiske rapporter.

Ikke forvent at din potensielle investor skal være begeistret for å tilby penger uten å være godt informert om ideen først, bare fordi han er et familiemedlem eller en venn. Forbered og lever en markedsføringsstrategi eller salgsargument akkurat som du ville bli pålagt å gjøre for enhver annen investor eller låneinstitusjon.

Regel #4: Skriv alt

Få ting kan ødelegge et ellers godt forhold raskere enn en misforståelse om penger. Hvis du ber om finansiering for et forretningsformål, gjør det til en forretningstransaksjon. Selv om utlåneren sier at det ikke er nødvendig å formalisere lånet eller investeringskapitalen, er det ikke bare for å beskytte personen som gir deg penger, men for å beskytte deg selv og bedriften din også.

Insister på at vilkårene for lån eller investering, samt eventuelle tilbakebetalingsvilkår, er tydelig beskrevet i en kontrakt eller avtale. Sørg for at alle parter som er involvert i transaksjonen signerer den før du godtar kontantene.

Regel #5: Følg opp fremgangen og tilbakeslagene dine

Ikke vent på at velgjøreren din skal spørre hvordan det går. Hold ham oppdatert og informert. Han vil være mindre engstelig for hvordan pengene hans blir brukt, og det er en god ting - spesielt når du deler et personlig forhold.

En siste forholdsregel

Ikke bruk penger gitt eller lånt ut til andre formål enn det som er avtalt. Fremfor alt, hold deg til tilbakebetalingsvilkårene og alt annet som er avtalt skriftlig. Hvis du ikke kan oppfylle en forfallsdato for lånet, gi beskjed til utlåner så langt i forveien som mulig. Han regner kanskje med at du betaler for å oppfylle sine egne forpliktelser.