Karriereråd

Hvordan be om en henvisning til en jobb

Henvisningsskjema for ansatte

•••

LYAO / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Hva er en jobbhenvisning? Hvordan kan en henvisning hjelpe deg med å bli ansatt, og hva er den beste måten å be noen om å henvise deg til en jobb du er interessert i å søke på?

En jobbhenvisning kan være den beste måten å få en ansettelsessjef til å se nærmere på CV-en din når du søker jobb. Jobvites Recruiter Nation Report sier at henvisninger til ansatte følger interne ansettelser på listen over topprangerte ansettelseskilder. Jobboards er tredje på listen. Mens en undersøkelse fra Erin rapporterer at det er fem ganger større sannsynlighet for å bli ansatt at henvisninger til ansatte.

Når du blir henvist til en stilling av noen i en bedrift eller av en tilknytning du har til felles med ansettelseslederen, og du nevner dette henvisning i følgebrevet ditt , du har en innebygd anbefaling for jobben i første avsnitt.

Det er enda bedre når personen som henviser deg til en jobb kan bruke et par minutter på å omtale deg personlig for ansettelsessjefen.

Hvordan kan du få en henvisning til en jobb? Hva er den beste måten å be noen om å henvise deg til en jobb i firmaet deres?

Hvem skal be om henvisning

Den beste typen henvisning for en jobb er en ansatthenvisning. Imidlertid kan klienter, leverandører, venner, familie og andre personer som er knyttet til selskapet også være i stand til å hjelpe.

Hvis du kjenner noen som er tilknyttet selskapet, spør dem om de kan legge inn et godt ord for deg.

Det finnes en rekke strategier du kan bruke til finne forbindelser i et selskap som kan henvise deg til jobb.

Hvordan finne noen til å henvise deg

Bruk LinkedIn: Start med å se etter forbindelser hos bedriften på LinkedIn. Søk etter firmanavn, og klikk deretter på selskapet du er interessert i. Du vil se en liste over kontakter i nettverket ditt som kanskje kan hjelpe.

Sjekk med din høgskolekarriere eller alumnikontor: Hvis du er en høyskoleutdannet, sjekk med din kontor for karrieretjenester ved høyskoler eller alumnikontor for å se om de kan sette deg i kontakt med alumner som jobber i selskapet du er interessert i.

Spør nettverket ditt. Hvis du er ansatt, og selvfølgelig ønsker å gjøre dette nøye, sjekk med vennene dine og profesjonelle kontakter for å se om de kjenner noen i selskapet som kan hjelpe.

Hvordan be om en henvisning til en jobb

Hva er den beste måten å be om henvisning ? Du kan be om en henvisning ved å sende et gammeldags brev, en e-postmelding eller en melding på et nettverksnettsted som LinkedIn eller Facebook.

Spør skriftlig

Uansett hvilken vei du velger, er det bedre å spørre skriftlig enn over telefon. På den måten har den potensielle henviseren tid til å tenke over om og hvordan de kan henvise deg til en jobb. Det er også lettere å avslå skriftlig enn under en telefonsamtale.

Spør om de kan henvise deg (og gi dem en ut)

Når du ber noen om å henvise deg, ikke spør: 'Kan du skrive et referansebrev til meg?' eller 'Kan du henvise meg?' Omtrent hvem som helst kan skrive et brev eller si at de vil henvise deg.

Problemet kan være hva de skal si. Spør heller: 'Føler du at du kjenner arbeidet mitt godt nok til å henvise meg til en jobb i firmaet ditt?' eller 'Føler du at du kan gi meg en henvisning?' På den måten har din referent en ut om de ikke er komfortable med å gi en henvisning til deg, og du kan være trygg på at de som sier 'ja' vil være entusiastiske over prestasjonene dine og vil skrive et positivt brev eller gi deg en sterk anbefaling.

Tilby å dele legitimasjonen din

Spesielt når du ikke kjenner personen du spør så godt, eller hvis de ikke er kjent med din nåværende arbeidshistorie, tilby å gi en oppdatert kopi av CV-en din og informasjon om dine ferdigheter og erfaringer, så referanseleverandøren har aktuell informasjon å jobbe med.

Arbeidsgiverhenvisningsprogrammer

Ikke vær sjenert for å spørre. Personen som henviser deg kan kanskje tjene litt ekstra penger hvis du blir ansatt. Mange arbeidsgivere har ansattes henvisningsprogrammer som gir bonuser for henvisende kandidater for ansettelse.

Hvis du er en sterk kandidat, er det en vinn-vinn-vinn-situasjon. Du får jobben, arbeidsgiver får en topp ny medarbeider, og den ansatte som henviste deg får bonus.

Forespørsel om henvisningseksempel

Her er et eksempel på en e-postmelding som ber om en henvisning til en jobb.

Eksempel på e-posthenvisningsforespørsel

Emne: Be om henvisning

Kjære Janice,

Jeg håper alt er bra med deg og familien din! Jeg har undersøkt karrieremuligheter, og jeg har funnet en stilling som ser ut til å passe perfekt i ABC Company. Jobben er for en markedskoordinator på New York City-kontoret.

Jeg har betydelig erfaring med markedsføring i teknologibransjen, og jeg har lagt ved en kopi av min nåværende CV for din vurdering. Jeg håpet du kunne henvise meg til jobben, samt dele all innsikt du måtte ha i ansettelses- og utvelgelsesprosessen.

Takk så mye for din vurdering, og hvis du trenger mer informasjon, vennligst gi meg beskjed.

Beste,

Tony

......

Anthony Clappard
anthony.clappard@email.com
555-111-1212

Utvide

Flere eksempler på henvisningsbrev

Ikke sikker på hvordan du ber om en henvisning? Se gjennom eksempler på henvisningsbrev for forslag om å be om en henvisning, bruk henvisninger i følgebrevene dine og send en takkebrev etter å ha mottatt jobbhenvisning.

Artikkelkilder

  1. Jobvite. ' Recruiter Nation Report .' Åpnet 7. juni 2021.

  2. Erin. ' Høydepunkter for henvisningsstatistikk for ansatte i 2021 .' Åpnet 7. juni 2021.