Ledelse Og Ledelse

Hvordan bli en god karrierementor på arbeidsplassen

Erfaren forretningskvinne i veiledningssamtale med yngre forretningskvinne

••• GettyImages/Thomas Barwick

Den første artikkelen i denne serien, 'En veiledning for å forstå rollen til en mentor,' beskrev karakteren og omfanget av rollen og kom med ideer til hvordan en mentor kan hjelpe deg i din karriere. Denne artikkelen er ment for alle som er interessert i å tjene som mentor.

Viktigheten av mentorrollen

En effektiv mentor er en potensiell forskjellsskaper i karrierene til individene han/hun tjener. Mange dyktige fagfolk peker på noen som har investert tid, energi og støtte for å hjelpe dem med å navigere i et formativt punkt i livet.

I mitt eget tilfelle peker jeg på to bemerkelsesverdige fagpersoner som har investert tid i å jobbe sammen med meg for å hjelpe meg å utvikle meg som leder i næringslivet og som lederpedagog i den akademiske verden. I ettertid ser jeg på disse forholdene som 'gafler i veien' på min livsreise, der støtten fra disse mentorene tillot meg å begi meg ut på en ny vei som ellers ville vært stengt for meg.

Hvorfor tjene som mentor

For de som har dratt nytte av en hjelpsom mentor i livet eller karrieren, er det ofte et sterkt ønske om å betale det videre til andre ved å tjene i samme rolle. Det å hjelpe noen med å utvikle, vokse og navigere i hindringer i livet og karrieren er utrolig givende. De som gir denne støtten som mentor er involvert i en uselvisk handling av vennlighet, uten forventning om avkastning eller godtgjørelse.

I tillegg til kunnskapen du ga om deg selv til støtte for en annen person, er det å lære å tjene som mentor en personlig og faglig utviklingsopplevelse som utfordrer deg til å reflektere over dine egne handlinger og atferd over tid. En mangeårig mentor foreslo: I arbeidet med å hjelpe yngre og mindre erfarne individer, måtte jeg reflektere over og lære av mine egne feil og mangler.

Innse at det finnes en rekke måter å komme i gang som mentor på

Mentorer antar mange former og former i livene våre. Fra en lærer som presser oss hardere for å utmerke oss i et fag til en trener som hjelper oss å anerkjenne engasjementet og det harde arbeidet som kreves for å lykkes, disse personene var faktisk mentorer, bare ikke i tittelen. Du kan tjene som mentor fra mange synspunkter i livet ditt og for mange publikummere.

Godta at rollen som mentor har endret seg

Mentorrollen er siktet til å hjelpe folk til å tenke gjennom større beslutninger og retninger i karrieren. En mentor kan tilby en voksende stjerne veiledning om å utvikle seg som strateg og utvide sine lederevner. EN trener vil se etter spesifikke atferdsproblemer for å hjelpe deg å styrke eller utvikle deg; en mentor hjelper deg med kompassanvisninger for karrierekartet ditt.

Ta oversikt over din egen reise, inkludert dine feil over tid

Å reflektere over både det positive og det negative støtter din egen vekst og modning og forbereder deg til å engasjere deg med noen som vil gjøre sine egne feil og skape sine egne seire.

Avgrens ditt syn på hvordan suksess ser ut som mentor

Din poengkort har lite å gjøre med den nære fremgangen til menteeen din og alt å gjøre med nedstrømseffekten din involvering og veiledning tilbyr den enkelte. I mange tilfeller vil du aldri vite den sanne effekten av støtten din. Husk at forholdet ikke handler om deg.

Mange forhold starter ved et uhell eller organisk

Jeg har tatt på meg mentees gjennom å observere og samhandle med enkeltpersoner utenfor mitt ledelsesområde. I ett tilfelle ga jeg et kompliment til en flink ung profesjonell etter en presentasjon, og dette førte til en serie samtaler som til slutt ble til et uformelt, men langvarig forhold som har overskredet flere selskaper og bransjeendringer for oss begge.

Hvis firmaet eller organisasjonen din har et formelt mentorprogram, meld deg på!

Noen organisasjoner har en veldig moden prosess for å ta opp nye mentorer og vil jobbe for å tilpasse dem til interesserte mentees. Dra nytte av alle tilgjengelige ressurser for å støtte denne innsatsen.

Se utover ditt eget firma

Vurder å se til eksterne organisasjoner, inkludert ideelle organisasjoner, religiøse institusjoner og andre ungdomsorganisasjoner. For mange av disse bør du med rimelighet forvente å gjennomgå en grundig bakgrunnssjekk før du blir akseptert som mentor.

Sett riktige forventninger

Start med å beskrive din rolle og ansvar for forholdet og diskuter det samme for mentee. Sørg for at den enkelte forstår forskjellen mellom veiledning og coaching.

Invester tid i å bli kjent med hverandre

Still din mentee spørsmål om hans eller hennes bakgrunn, utdanning og langsiktige håp og drømmer. Del litt om din egen historie; men ikke bli fanget opp i en lang fortelling om karrieren din. Dette forholdet handler om mentee, og ditt fokus bør være på å strebe etter å forstå ambisjoner. En kjernedel av rollen din er å hjelpe individet med å etablere kartet fra nåværende tilstand til ønsket fremtid eller ambisjonstilstand.

Oppretthold regelmessig, men ikke for hyppig kontakt

Husk at du ikke er en daglig rådgiver for hver eneste lille hodepine eller problem din mentee møter. Fokuset ditt er på det større bildet og på lengre sikt. Når forholdet har startet og etter de første samtalene, har jeg funnet ut at månedlig kontakt gir en rimelig balanse mellom frekvens og valuta.

Under samtalene dine kan du bruke mer generelle og åpne spørsmål for å styre dialogen. Som eksempler kan du vurdere:

  • Hvordan går det?
  • Hva ønsker du å snakke om?
  • Hva har du lært på den harde måten nylig?
  • Hvordan vil du gjøre dette bedre i fremtiden?
  • Hva har du gjort den siste måneden for å lære eller vokse?
  • Hva ønsker du å oppnå i den kommende perioden?

De åpne spørsmål oppmuntre din mentee til å tenke på og formulere perspektiver på viktige emner, og de tilbyr deg ytterligere kontekst for ytterligere spørsmål og forslag.

Motstå trangen til å gi spesifikke instruksjoner

Om nødvendig, bruk verdens enkleste coachingspørsmål: Hva synes du du bør gjøre? Utfordre menteen din til å tenke gjennom problemer og utvikle ideene deres. I de fleste tilfeller bør du la den enkelte gå videre og implementere sin egen idé og be dem dele resultater og lærdom på et senere tidspunkt.

Bunnlinjen

Å tjene som mentor er både givende og støttende for din egen utvikling som person og profesjonell. Vær forsiktig så du ikke overbelaster deg selv med for mange relasjoner: ett eller to kan være alt du kan håndtere mens du opprettholder din egen arbeidsmengde. Tålmodighet og visdom er to av de beste mentorene. Husk dette når du tar fatt på denne viktige bestrebelsen for å støtte andre.