Musikkarrierer

Hvordan de fire store plateselskapene ble de tre store

Lady Gaga er nå en Universal Music-artist

•••

Kevin Winter / Getty Images

Hvis du er en musikkfan, virker det sannsynligvis som om det bokstavelig talt finnes tusenvis av musikketiketter der ute, spredt over hele verden. Nye plateselskaper opprettes hver dag for å imøtekomme nisjepublikum og musikkstiler.

Imidlertid er det bare tre store plateselskaper som styrer verdensomspennende. EMI var en gang en av de store guttene – men Universal Music kjøpte EMI i 2012. Så der det en gang var de fire store, nå er det bare de tre store.

De tre store

De tre store plateselskapene er:

Disse platene kan utgjøre nesten 80 % av musikkmarkedet eller enda mer – avhengig av år – selv om det ble anslått å være omtrent to tredjedeler i 2016.

Hvordan kunstnere blir berørt

Artister som er signert til et av disse store plateselskapene er enten signert til det sentrale selskapet eller signert til et datterselskap av det selskapet. Et band kan være signert til Sony, eller det kan være signert til Columbia Records, som er et Sony-datterselskap. Disse datterselskapene har sine egne ansatte, de signerer sine egne artister, og de tar de fleste av sine egne økonomiske beslutninger, men til syvende og sist må de svare overfor morselskapet. 'Hovedselskapet' setter sitt overordnede budsjett og tar beslutninger om ting som å redusere antall ansatte.

Dårlig ytelse kan stenge datterselskapet. Artistene vil deretter bli distribuert blant de andre datterselskapene under hovedmerket. I denne forbindelse kan den hierarkiske strukturen til en hovedetikett være ganske kompleks, og den kan variere litt fra etikett til etikett.

Disse tre store plateselskapene tilbyr også av og til distribusjon til indie-etiketter . Under disse avtalene tilbyr det store merket indieutgivelsene til butikker sammen med deres egne utgivelser, men de har ikke noe å si om hvilke album indieet gir ut eller hvordan indieen administrerer plateselskapet sitt.

Kontrovers om de fire store

Universal Music uttrykte interesse for å kjøpe EMI i 2012 og ga et tilbud på 1,9 milliarder dollar. Forbrukervaktgrupper ga ut en rapport som oppfordrer regjeringen til å stoppe avtalen 14. juni, og uttalte at oppkjøpet ville forårsake store problemer i bransjen. De følte at denne nye megakraften ville være i stand til å forstyrre prisingen, og koste forbrukerne betydelige mengder penger.

Det ble holdt en kongresshøring om saken, og den ble også undersøkt av europeiske myndigheter. Etter flere måneder med debatt, godkjente amerikanske og europeiske regulatorer overtakelsen av EMI. Universal Music fikk tilgang til arbeidet til noen betydelig store artister, inkludert Beatles, Pink Floyd, Lady Gaga og Kanye West. Salget skapte et stort skifte i bransjen, konsoliderte makten til de tre store og endret forretningslandskapet. De tre store kontrollerte nå det store flertallet av musikkmarkedet.Noen artister flyttet til mindre uavhengige etiketter eller valgte å selvpublisere som svar i et forsøk på å få kontroll over verkene og karrierene deres.