Å Være Musiker

Hvordan bestille et sted for en musikkopptreden

Konsert Crowd Silhouette

••• Jena Ardell / Getty Images

Enten du er en musikerbestilling dine egne show eller en spirende musikkarrangør bestiller deres første spillejobb, er det første trinnet i prosessen å sikre et nettsted. Når du er lenger på vei, kan du koble deg opp med en klubb som aktivt går etter og ansetter talenter. Men hvis du promoterer ditt eget show, her er noen tips om hvordan du bestiller et sted. Riktig lokalitet er avgjørende for å gjøre kvelden til en suksess.

Velg riktig nettsted

Det er lett å bli fanget av ideen om å spille favorittklubben eller -arenaen din, der alle favorittmusikerne dine har spilt. Men i virkeligheten bør du se etter et lokale du kan fylle. Tenk på det på denne måten: Hva kommer til å føles bedre på forestillingskvelden, når forestillingen er utsolgt eller spiller i et stort, stort sett tomt rom? Å spille de små klubbene er hvordan du tjener stripene dine for å spille på de større stedene, så sørg for å finne et sted som passer inn med både din sannsynlige trekning og budsjettet ditt prioriteringen.

Velg ønskelige datoer

Med mindre du bestiller en spillejobb i god tid i forveien, må du være ganske heldig for å spasere inn i en klubb og få en spillejobb på drømmedaten. Før du bestiller showet, kom opp med et vindu med noen forskjellige datoer du vil være fornøyd med for arrangementet. Oh, og du må sørge for at alle musikerne er fornøyde med alle mulige datoer. Å finne ut at trommeslageren og gitaristen ikke kan gjøre konserten etter at du har booket lokalet, er ikke ideelt.

Ta kontakt med lokalet

Avhengig av størrelsen på klubben, vil det enten være noen som håndterer alle bestillingene, eller den som svarer på telefonen vil trekke frem en kalender og skrive navnet ditt på den (mens det høres utrolig kjedelig ut og lar deg lure på om du virkelig har bestilt plassen). Uansett, når du er enige om en dato, er det noen spørsmål du må stille:

  • Hvor mye er leiegebyret/leieavgiften? (Se mer nedenfor om forhandlinger)
  • Når kan du laste inn og lydsjekk ?
  • Når åpner dørene?
  • Når må showet avsluttes?
  • Hvilke tekniske ressurser tilbyr lokalet?
  • Er det noen spesielle regler?

Signer en kontrakt

Mange ganger vil svært små arenaer ikke kreve at du signerer en kontrakt, men du bør definitivt spørre om enhver form for skriftlig avtale uansett. Når du flytter til større arenaer, blir kontrakter mer vanlig. Du vil ofte bli bedt om å signere et papir som bekrefter datoen for showet, prisen du betaler for å leie plassen og eventuelle spesielle arrangementer du har gjort. Vær forsiktig når du signerer en av disse kontraktene, for hvis showet faller igjennom, vil du uansett være ansvarlig for å betale dem gebyret etter at navnet ditt er på den stiplede linjen.

Forhandle en pris

I klubbbestillinger er det noen ganger ikke mye fleksibilitet i leiebeløpet. Merk at denne 'leieavgiften' vanligvis er et minimumsbeløp som må tjenes på døren, ikke nødvendigvis en sjekk du må skrive på forhånd som om du leier en bryllupssal. Forhåpentligvis vil dørpengene og barpengene dekke denne garantien du gir til lokalet.

Likevel er du på kroken for summen, så det skader aldri å prøve å forhandle om tallene. Det er to ting som kan hjelpe deg med å få en bedre avtale:

  • Beviser at du vil få inn et stort publikum
  • Beviser at du kommer til å presse mye før og etter showet

Når du bringer folk inn i lokalet og tiltrekker deg medieoppmerksomhet, hjelper du dem med å gjøre det de trenger for å tjene penger – nemlig å pakke stedet med gjester som er villige til å kjøpe drinker. Gi dem noen bevis på at natten vil bli en suksess på den poengsummen, og du kan kanskje få en bedre pris.

Åpenbart kan en demonstrert evne til å være vanskelig å bevise hvis du fortsatt er en ung gruppe. Hvis det ikke er noen profesjonelle kommentarer, kan til og med omtale av sosiale medier, Facebook-sider, videoer, til og med Twitter-prat eller Instagram-bilder bidra til å imponere ledelsen.