Grunnleggende

Hvordan lage en elevatorpitch med eksempler

Hvordan skrive en perfekt heistale

møte i heis

•••

Hybridbilder/Kultur/Getty-bilder

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Hva er en elevator pitch, og hvordan kan det hjelpe din karriere? En heistale – også kjent som en heistale – er en rask oversikt over din bakgrunn og erfaring. Grunnen til at det kalles en elevator pitch er at den skal være kort nok til å presenteres under en kort heistur.

Denne talen handler om deg: hvem du er, hva du gjør og hva du vil gjøre (hvis du søker jobb).

Din elevator pitch er en måte å dele din ekspertise og legitimasjon raskt og effektivt med folk som ikke kjenner deg.

Gjort riktig, denne korte talen hjelper deg å introdusere deg selv for karriere- og forretningsforbindelser på en overbevisende måte. Det kan hjelpe deg bygge nettverket ditt , få en jobb , eller ta kontakt med nye kolleger på din første arbeidsdag .

Når og hvordan du bruker en heistale

Hvis du søker jobb, kan du bruke heisen din på jobbmesser og karriereutstillinger , og online i din LinkedIn sammendrag eller Twitter-bio, for eksempel. En heistale er en fin måte å få tillit til å introdusere deg selv for å ansette ledere og bedriftsrepresentanter.

Du kan også bruke heisen din til å presentere deg selv på nettverksarrangementer og miksere. Hvis du er deltar på fagforeningsprogrammer og aktiviteter, eller en hvilken som helst annen type sammenkomst, ha pitch klar til å dele med dem du møter.

Elevator-pitch kan brukes under jobbintervjuer, spesielt når du blir spurt om deg selv. Intervjuere begynner ofte med spørsmålet ' Fortell meg om deg selv ' — tenk på elevator-pitch som en superkondensert versjon av svaret ditt på den forespørselen.

Hva skal jeg si

Eksempler på heisplasser

Maddy Price / Balansen

Heistalen din bør være kort . Begrens talen til 30-60 sekunder. Du trenger ikke å inkludere hele arbeidshistorie og karrieremål. Pitchet ditt bør være en kort oppsummering av hvem du er og hva du gjør.

Du må være overbevisende. Selv om det er et kort pitch, bør heistalen din være overbevisende nok til å vekke lytterens interesse for ideen, organisasjonen eller bakgrunnen din.

Del dine ferdigheter. Din elevator pitch skal forklare hvem du er og hvilke kvalifikasjoner og ferdigheter du har. Prøv å fokusere på eiendeler som gir verdi i mange situasjoner. Dette er din sjanse til å skryte litt – unngå å høres skrytende ut, men del det du bringer til bordet.

Øv, øv, øv. Den beste måten å føle seg komfortabel med å holde en heistale er å øve på den til hastigheten og tonehøyden kommer naturlig, uten å høres robotaktig ut. Du vil venne deg til å variere samtalen mens du øver deg på det. Jo mer du øver, jo lettere blir det å levere det når du er på et karrierenettverksarrangement eller jobbintervju.

Øv på å holde talen din til en venn eller ta den opp. Dette vil hjelpe deg å vite om du holder deg innenfor fristen og gir en sammenhengende melding.

Vær positiv og fleksibel. Du intervjuer ofte ikke for en bestemt stilling når du leverer pitchen din, så du vil fremstå som fordomsfri og fleksibel. Ikke lede med tingene du helst ikke vil gjøre. (For eksempel, hvis du ikke ønsker å reise mye for å jobbe, er det helt legitimt – men du trenger ikke gi den informasjonen frivillig.) Dette er din sjanse til å lage en flott førsteinntrykk med en potensiell arbeidsgiver. Ikke kast bort det.

Nevn dine mål. Du trenger ikke være for spesifikk. Et altfor målrettet mål er ikke nyttig siden pitch vil bli brukt i mange omstendigheter, og med mange forskjellige typer mennesker. Men husk å si hva du leter etter. Du kan for eksempel si 'en rolle i regnskap' eller 'en mulighet til å bruke salgsferdighetene mine til et nytt marked' eller 'å flytte til San Francisco med en jobb i samme bransje.'

Kjenn publikum, og snakk til dem. I noen tilfeller kan bruk av sjargong være et kraftig grep - det demonstrerer bransjekunnskapen din. Men vær forsiktig med å bruke sjargong under en elevator-pitch, spesielt hvis du snakker med rekrutterere, som kan finne begrepene ukjente og skremmende. Hold det enkelt og fokusert.

Ha et visittkort klart. Hvis du har en visittkort , tilby det på slutten av samtalen som en måte å fortsette dialogen på. Hvis du ikke gjør det, kan du tilby å bruke smarttelefonen til å dele kontaktinformasjonen din. En kopi av din gjenoppta , hvis du er på en jobbmesse eller et profesjonelt nettverksarrangement, vil også demonstrere din entusiasme og beredskap.

Hva du ikke skal si og gjøre under heistalen din

Ikke snakk for fort. Ja, du har bare kort tid til å formidle mye informasjon. Men ikke prøv å fikse dette dilemmaet ved å snakke raskt. Dette vil bare gjøre det vanskelig for lyttere å absorbere budskapet ditt.

Unngå rusling. Det er derfor det er så viktig å øve på heistalen din. Selv om du ikke ønsker å øve for mye, og deretter høres oppstyltet ut, vil du heller ikke ha ufokuserte eller uklare setninger i tonehøyden din, eller gå av sporet. Gi personen du snakker med en mulighet til å gripe inn eller svare.

Ikke rynke pannen, eller snakk på en monoton måte. Her er en av ulempene med å øve: det kan gjøre deg mer fokusert på å huske de nøyaktige ordene du vil bruke, og mindre på hvordan du bærer deg selv. Hold energinivået høyt, selvsikkert og entusiastisk.

Moduler stemmen din for å holde lytterne interessert, hold ansiktsuttrykket ditt vennlig og smil.

Ikke begrense deg til en enkelt heisplass. Kanskje du er interessert i å forfølge to felt - PR og innholdsstrategi. Mange av dine kommunikasjons ferdigheter vil gjelde for begge disse feltene, men du vil skreddersy pitch avhengig av hvem du snakker med. Det kan også være lurt å ha en mer uformell, personlig pitch forberedt for sosiale settinger.

Eksempler på heisplass

Bruk disse eksemplene som retningslinjer for å lage din egen heisplass. Sørg for at talen din inneholder detaljer om bakgrunnen din, samt hva du vil gi en arbeidsgiver med:

  • Jeg ble nylig uteksaminert fra college med en grad i kommunikasjon. Jeg jobbet på høyskoleavisen som reporter, og etter hvert som redaktør for kunstseksjonen. Jeg ser etter en jobb som vil sette ferdighetene mine som journalist i arbeid.
  • Jeg har et tiårs erfaring innen regnskap, og jobber hovedsakelig med små og mellomstore bedrifter. Hvis bedriften din noen gang har behov for et ekstra sett med hender, vil jeg gjerne rådføre meg.
  • Jeg heter Bob, og etter år med arbeid på andre tannlegers kontorer, tar jeg skrittet fullt ut og åpner mitt eget kontor. Hvis du kjenner noen som er på utkikk etter en ny tannlege, håper jeg du sender dem min vei!
  • Jeg lager illustrasjoner for nettsider og merkevarer. Min lidenskap er å komme opp med kreative måter å uttrykke et budskap på, og tegne illustrasjoner som folk deler på sosiale medier.
  • Jeg er advokat hos myndighetene, basert i D.C. Jeg vokste opp i Ohio, men jeg ønsker å flytte nærmere røttene mine og bli med i et familievennlig firma. Jeg spesialiserer meg i arbeidsrett og jobbet for ABC-firmaet før jeg begynte i regjeringen.
  • Jeg heter Sarah, og jeg driver et lastebilselskap. Det er en familieeid bedrift, og vi tror det personlige preget gjør en stor forskjell for kundene våre. Ikke bare garanterer vi levering til rett tid, men min far og jeg svarer personlig på telefonene, ikke et automatisert system.

Viktige takeaways

Hold det kort og godt: Heistalen din er et salgsargument. Sørg for at du kan levere meldingen på 60 sekunder eller mindre.

Fokus på det essensielle: Si hvem du er, hva du gjør og hva du ønsker å oppnå.

Vær positiv og overbevisende: Tiden din er begrenset. Fokuser på det du vil gjøre, ikke det du ikke vil gjøre. Vær optimistisk og fleksibel.

Øv, øv, øv: Lever talen din til en venn eller ta den opp, slik at du kan være sikker på at meldingen er tydelig.