Jobbsøking

Hvordan lage en kronologisk CV

Presenter din arbeidserfaring i et rent og lesbart format

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse Bildet viser en kvinne i tre scenarier: praktikant, assistent og designer. Teksten lyder:

Bilde av Lara Antal The Balance 2019

TIL kronologisk CV er en av de vanligste CV-formater og det er en god grunn til det: Arbeidsgivere har en tendens til å foretrekke det fordi det er enkelt og enkelt å skanne.

Hvis du aldri har laget en CV før, og du setter deg ned for å bygge en fra bunnen av, har du sannsynligvis en kronologisk CV i tankene. Og selv om det kan være det beste valget for deg, er det verdt å lære hva kronologiske CVer gjør bra – og hvordan du formaterer en riktig slik at du kan bruke denne CV-typen best mulig.

Omvendt kronologisk, teknisk

En kronologisk CV viser arbeidshistorikken din i rekkefølge etter dato, med den nyeste stillingen øverst. Det kan inkludere en gjenoppta målet eller karriereoppsummering før listen over arbeidserfaringer.

Merk: Det er viktig å få fakta på det rene når du lister opp arbeidserfaringen din, slik at arbeidsgiveren ikke tror at du er ligger på CV-en din bør de bestemme seg for å gjøre en bakgrunnssjekk . Sørg for at datoer, stillingsbetegnelser, lønnshistorikk (hvis inkludert) osv. er nøyaktige før du sender inn CV og søknad.

Utdanning, sertifiseringer og spesielle ferdigheter følger arbeidserfaring i denne typen CV.

Fordelene med en kronologisk CV

Den kronologiske CV-en er en av de mest brukte stilene, og dens fortrolighet alene gjør informasjonen lettere å absorbere. Ideelt sett viser den utviklingen av en karriere tydelig.

Det kan også være lettere å kompilere, siden orienteringen mot datoer hjelper deg med å finne detaljene i din egen jobbhistorikk.

Når du skal bruke en kronologisk CV

Siden den legger vekt på arbeidshistorie, er den kronologiske CV-en mest effektiv for kandidater med solid erfaring innen feltet. Ved å vise frem arbeidshistorien din foran og i sentrum, viser du umiddelbart arbeidsgiveren at du har relatert erfaring og ferdigheter.

Når du ikke skal bruke en kronologisk CV

Selv om mange arbeidsgivere foretrekker en kronologisk CV, er det tider når det ikke er det riktige valget. Noen få eksempler:

 • Når du akkurat har startet karrieren din: Det kronologiske CV-formatet vil ikke fungere bra hvis du er ny i arbeidsstyrken. Du kan ha alle nødvendige ferdigheter og relevant erfaring utenfor området for betalt arbeid, som f.eks frivillig arbeid og praksisplasser. Men hvis du velger en kronologisk CV, vil ansettelseslederen bare se din mangel på betalt arbeidserfaring, ikke dine evner. I dette tilfellet, a funksjonell CV , som vektlegger ferdigheter fremfor lineær jobberfaring, vil hjelpe deg med å gjøre saken din.
 • Når du bytter karriere: Mange arbeidsgivere vil legge CV-en din i nei-bunken hvis de ser at du ikke har direkte relevant arbeidserfaring. Velg en annen stil, for eksempel en funksjonell CV som fokuserer på dine ferdigheter og erfaring eller en kombinasjons-CV , som viser både ferdighetene dine og arbeidshistorien din.
 • Når du har hull i arbeidshistorien din: Kanskje du har vært arbeidsledig i lang tid, eller har tatt deg tid ut av arbeidsstyrken for å ta deg av små barn eller syke familiemedlemmer. Uansett hvorfor du har vært ute av arbeidsstyrken , velge et format som viser hva du kan gjøre, i stedet for arbeidshistorikken din, vil hjelpe deg med å gjøre det beste inntrykket.
 • Når du ofte har byttet jobb: Ansattes lojalitet er en saga blott, og med god grunn: svært få arbeidsgivere beholder arbeidere gjennom hele karrieren lenger. Derimot, for mange jobbbytter kan se dårlig ut for å ansette ledere, som ikke ønsker å investere tid og penger i opplæring av en ansatt som kommer til å hoppe av. Hvis du har en historie med jobbhopping , en kronologisk CV er sannsynligvis ikke den beste passformen.

Starter

Vurder å bruke en mal for å hjelpe deg med å lage din CV. Maler gi deg en ferdig layout og veilede deg gjennom prosessen med å fylle den ut.

Eksempler på CV kan hjelpe deg med å se hva slags innhold du bør inkludere i dokumentet ditt, og hvordan du bør skrive og formatere det.

Formatering av CV-en din

Kronologisk CV-eksempel (tekstversjon)

Jane-søker
999 Chugalug Way
Wheaton, MA 60187
Celle: (123) 555-1234
jane.applicant@email.com

KARRIEREMÅL

Administrativ koordinator søker lederstilling hos et toppselskap som vil tillate henne å utnytte sine organisasjons- og lederegenskaper samtidig som hun koordinerer arbeidsflyten og overvåker selskapets logistikk.

KJERNEKVALIFIKASJONER

 • Svært organisert person som kan håndtere og overvåke flere oppgaver samtidig.
 • Opplev planlegging av opplæringskurs for ansatte, personalmøter og kontorflytting.
 • Har nøyaktig administrert et budsjett på flere millioner dollar.

PROFESJONELL ERFARING

administrativ koordinator , Mannix Services, Naperville, IL
desember 2016 – i dag

Ansvarlig for analyse av månedlige, ukentlige og daglige salgsrapporter.

 • Oppnådd 100 prosent nøyaktighet de siste to årene.
 • Ansvarlig for planlegging av kurs, seminarer og konferanser.

Administrasjonssekretær, Minnesota Life Insurance, Barrington, IL
juni 2014 – desember 2016

Overvåket forskning og utforming av salgs- og opplæringspresentasjoner, noe som krever flyt i PowerPoint, SlideShare og Prezi.

 • Ansvarlig for planlegging av tre personers opplæringspersonell.

Fasilitetsassistent , SBC Warburg Dillon Reed, Chicago, IL
mai 2012 - juni 2014

Ansvarlig for å balansere et budsjett på 7 millioner dollar.

 • Planlagte vedlikeholdssamtaler, personalmøter, kontorflytting og byggeprosjekter.

Daglig leder , KSMR Radio 92.5 AM/94.3 FM, Winona, MN
mai 2000 - mai 2012

Ansvarlig for en stab på 36 medlemmer, samt en ledergruppe på 7 medlemmer, med oppgaver som inkluderte disiplinære handlinger, budsjettering, spesielle forespørsler, programplanlegging og ansettelse.

 • Ledet en komité som fikk tilskudd for å øke stasjonsfasiliteter.

UTDANNING

Bachelor of Arts i PR
St. Mary's University of Minnesota, Winona, MN

Utvide