Gjenopptar

Hvordan lage en profesjonell CV

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse Bildet viser en kvinne ved datamaskinen hennes som skriver opp et CV. Teksten lyder:

Bilde av Theresa Chiechi The Balance 2019

CV-en din må være profesjonell og polert fordi, hvis ikke, vil søknadsmaterialet sannsynligvis ikke få et nytt blikk fra noen ansettelsesleder.

En uprofesjonell gjenoppta —en som er vanskelig å lese, forvirrende, dekket av feil, eller som ikke er relatert til jobben personen søker på — vil bli kastet i søpla med en gang. Ansettelsesledere får ofte dusinvis, til og med hundrevis, av søkere til hver jobb. En uprofesjonell CV får deg til å se uprofesjonell ut som jobbsøker og vil koste deg et eventuelt intervju.

Slurvete CV-er som er fulle av skrivefeil vil bli ignorert, og CV-er som er inkonsekvente – punkttegn noen steder, bindestreker andre, fet skrift i noen overskrifter, ren tekst i andre – får kanskje ikke en ekstra titt heller.

For å være effektiv må CV-en din være konsistent, konsist og tydelig og lett å lese. Unngå små skrifttyper, tette tekstblokker, vagt språk eller overdreven sjargong og inkonsekvent formatering.

Tips for å lage en profesjonell CV

Ta tak i din nåværende CV (eller organiser arbeidserfaring og utdanningsinformasjon) og gi den en faglig løft med disse tipsene:

Velg den beste CV-typen

Det er flere grunnleggende typer CV som brukes til å søke på ledige stillinger. Avhengig av dine personlige forhold, velg en kronologisk , funksjonell , kombinasjon , eller en målrettet gjenoppta. Ta deg tid til å velge det beste type CV for situasjonen din er vel verdt innsatsen.

Velg en enkel skrifttype

CV-en din skal være lett å lese. Du vil at ansettelseslederen enkelt skal lese og absorbere arbeidshistorien og prestasjonene dine. Bruk derfor en lesbar skrift (som Times New Roman, Arial eller Calibri). Pass på at skriften ikke er for stor eller for liten (velg en størrelse mellom 10 og 12).

Unngå tette tekstblokker og bruk standard marginer . Bruk hvitt eller kremfarget papir hvis du sender en fysisk CV; farget papir kan være veldig distraherende.

Hold formateringen din konsekvent

Profesjonelle CVer må ha konsekvent formatering. For eksempel hvis du bruker nøkkelpunkter for å beskrive dine ansvarsområder og prestasjoner på én posisjon, sørg for å bruke kulepunkter i alle andre posisjoner også.

Pass også på at punktene er formatert på samme måte hele veien. For eksempel, ikke bruk sirkelkulepunkter i én seksjon, og ruterkulepunkter i en annen seksjon. Vær konsistent med skrifttype, skriftstørrelse og stil (som bruk av fet skrift og kursiv).

Hold det fokusert

Det er viktig å ikke inkludere uvedkommende informasjon. Mer er ikke nødvendigvis bedre. Din CV bør fokusere på ferdighetene og egenskapene som kvalifiserer deg for jobben. Det vil være nyttig å utelate noe som ikke hjelper deg med å få jobben du ønsker.

En CV bør ikke være på flere sider for den gjennomsnittlige jobbsøkeren, en én sides CV er nok nok, eller høyst to sider.

Gi den en makeover

Det er alltid en god idé å oppdatere CV-en med jevne mellomrom. Pass på at du har inkludert alle de siste prestasjonene dine, og at arbeids- og utdanningshistorien din er oppdatert. Oppdaterer CV-en din vil øke sjansene dine for å få det lagt merke til av ansettelsessjefen.

Bruk eksempler på CV og maler

Bruk en CV eksempel eller mal for å hjelpe deg med å skrive CV. Et eksempel kan hjelpe deg med å bestemme hvilken informasjon du skal inkludere. Maler kan hjelpe deg med å formatere CV-en. Men når du bruker et CV-eksempel eller -mal, pass på å tilpasse CV-en din, slik at den gjenspeiler dine ferdigheter og evner, og jobbene du søker på. En enkel kopiering/lim inn er ikke nok.

Vær kreativ (kanskje)

Hvis du er i et kreativt felt, kan du bruke et gratis CV-nettsted for å bygge en kreativ CV som inkluderer alle fasettene til en tradisjonell CV, med tillegg som video, infografikk , og lenker til dine prestasjoner. Men gjør dette bare hvis du er i en kreativ bransje. Ellers må du definitivt holde deg til en tradisjonell CV.

Rediger CV-en din nøye

Stave- og grammatikkfeil kan få en søker til å virke uoppmerksom på detaljer. Anmeldelse retningslinjer for korrektur for å sikre at CV-en din er konsistent og feilfri. Så sjekk det igjen. Og hvis du kan, finn noen andre til å se på det også, fordi det er så lett å gå glipp av dine egne skrivefeil.

Få CV-hjelp

Å skrive en CV er hardt arbeid og det er viktig å få hjelp, eller i det minste få din CV gjennomgått før du sender den til arbeidsgivere. Vurder å bruke en karriereveileder eller annet profesjonell CV-tjeneste for å hjelpe deg med å sikre at din CV er profesjonell og polert. Å la en venn eller et familiemedlem sjekke for skrivefeil og formateringsfeil er et annet alternativ for å sikre at det er perfekt.

Sjekk CV-en din før du sender den

Før du sender den, bruk en sjekkliste for CV for å sikre at du har inkludert all relevant informasjon i CV-en. Unngå vanlige feil på din CV og bruk skrivestrategier som fører til suksess i CV-gjennomganger.

Se gjennom et CV-eksempel

Dette er et profesjonelt CV-eksempel. Last ned CV-malen (kompatibel med Google Docs og Word Online) eller les eksempelet nedenfor.

Eksempel på profesjonelt CV Last ned Word-malen

Gjenoppta eksempel (tekstversjon)

Dexter-søker
123 Main Street Jackson, MS 12345
123-456-7890
dexter.applicant@email.com

Produksjonstekniker
Sterk og dyktig produksjonsassistent med 8 års erfaring i montering av komponenter og delkomponenter for produsenter av bil- og luftfartsdeler.

  • Prosessorientert, som sikrer sikker og kvalitetsmessig samlebåndsproduksjon innenfor farlige fabrikkinnstillinger.
  • Erfaren i bruk av sveisepistoler, luftdrevne verktøy, gaffeltrucker, manuelle verktøy og automatiserte maskiner.
  • Er flittig med å fylle ut daglige produksjonsrapporter og timelister.
  • Enestående arbeidsmoral og teambyggingsferdigheter; villig til å jobbe overtid og fleksible skift.

Profesjonell erfaring

Hughes Automotive Company, Canton, MS
Produksjonstekniker , juli 2017 – i dag
Sveis bilkomponenter som tekniker på fartsfylt samlebånd. Betjene sveiseverktøy og automatiserte maskiner; utføre kvalitetskontroll og pakke deler for frakt.

  • Opprettholdt perfekt tilstedeværelse gjennom hele perioden.
  • Laget en prosesssjekkliste for å hjelpe med opplæring av nyansatte.

Pine Hills Avionics Manufacturing, Jackson, MS
Monteringstekniker , juni 2014–juni 2017
Dyktig oppsatt og betjent monteringsavdelingens teststander. Tolket skjema; brukt håndverktøy og testinstrumenter inkludert mikrometre og venire-kalipere.

  • Opptjent månedens ansatt premieres minst to ganger hvert år.
  • Valgt av veileder for å lære opp sommerarbeidere i samlebånd, pakking og rengjøringsoppgaver.

Southern Lumber Supply, Mayhew, MS
Varehusassistent , juni 2011–juni 2014
Samtidig med utdanning, drev gaffeltruck under 2. skift i lagermottak og fraktdrift.

  • Jobbet villig overtid og helgevakter etter ønske.
  • Opptjente toppscore på kvartalsvise resultatrapporter.

utdanning

Associates Degree i maskineringsteknologi , 2010
East Mississippi Community College, Mayhew, MS

Utvide

Se gjennom flere eksempler på CV-er

Anmeldelse 100+ profesjonelt skrevne CV-prøver som du kan laste ned og tilpasse for å lage din egen CV.