Karriere Planlegging

Hvordan takle et uventet jobbtap

Mann som sitter på sofa og holder krus og ser trist ut

••• Caiaimage / Gianni Diliberto / Getty Images

Det er tider når det å miste jobben ikke kommer som en stor overraskelse. Det er tegn på at a permittering er nært forestående , og selv om det kan rasle nervene dine, er fordelen ved å kunne forberede seg på det uvurderlig. Oftere er et tap av jobb uventet. Det ser ut til å komme ut av ingensteds og kan slå deg opp av beina.

Første skritt etter å ha mistet en jobb

Hvis du nettopp mistet jobben, er det sannsynligvis mange tanker som går gjennom hodet ditt. Du kan være sint på sjefen din, eller den andre du tror kan være ansvarlig for situasjonen din. Tristhet er heller ikke uvanlig. Mest av alt er du sannsynligvis engstelig for hva som vil skje videre - vil du få deg en jobb og hvordan vil du betale regningene til det skjer. I umiddelbar etterkant av å få gåpapirene dine, gjør følgende.

Anerkjenn følelsene dine

Erkjenne at du er i en veldig stressende situasjon og at følelsene dine er helt en normal reaksjon på det. Det er ikke uvanlig å være opprørt eller sint. Selv om det er greit å si ut til venner og familie, må du ikke opptre mot sjefen eller kollegaene dine.

Evaluer og lær

Ta en kort pause for å vurdere situasjonen din. Du trenger ikke begynne å lete etter en ny jobb dagen etter at du får sparken, men ikke velt deg i selvmedlidenhet særlig lenge.

Prøv å finne ut hva som skjedde, slik at du kan lære av denne erfaringen. Det er lett å skylde på andre, men det er viktig å eie sine egne feil. Hvis du ikke gjør det, vil det ikke være mulig å gjøre de nødvendige endringene for å forhindre at det skjer igjen.

Planlegging for langsiktig finansiell stabilitet

Etter å ha gitt deg selv noen dager til å sørge etter et uventet jobbtap, sett i gang med å lage en plan for fremtiden din. Det er mye å tenke på, inkludert økonomisk overlevelse til du får en ny jobb, helseforsikring og finne ut en ny karriere hvis du ikke ønsker å bli i den nåværende. Her er en enkel strategi for å komme videre.

Dra nytte av fordelene og vurder økonomien din

Det første du må gjøre når du mister jobben er å finne ut om du er berettiget til statlig dagpenger. Din økonomiske overlevelse avhenger av å ha en vanlig inntekt. Hvis du bor i USA, bestemmer individuelle stater kvalifisering. Lær mer i ' Hvordan søke om arbeidsledighetstrygd. '

Bestem hvor lenge dine økonomiske ressurser vil vare. Hvis mulig, ikke tømme sparepengene eller øke gjelden. Lag et budsjett som lar deg kutte ned på utgiftene dine så mye du kan.

Sørg for at du har helseforsikring

Hvis din tidligere arbeidsgiver ga din helseforsikring som en del av din fordelspakke , må du finne ut hvordan du betaler for det på egen hånd. En sykdom kan tørke ut ens sparepenger og sette en person i alvorlig gjeld veldig raskt. Du bør kunne fortsette gruppefordelene dine gjennom COBRA (The Konsolidert omnibusbudsjettavstemmingslov ). Ta kontakt med din tidligere arbeidsgivers arbeidstakerkontor eller personalavdelingen å lære mer.

Reflekter over din karriere

Å miste jobben gir den perfekte muligheten til å revurdere din yrkesvalg og avgjøre om a endring er i orden. En ting du bør vurdere er om du likte det du gjorde. En annen er helsen til feltet ditt. Mister du jobben på grunn av permitteringer? Enten du tror du vil bli lykkeligere eller ha mer stabilitet i et annet yrke, sørg for å gjøre leksene dine først. Det finnes en rekke verktøy å hjelpe med karriereutforskning , inkludert flere som gir arbeidsmarkedsinformasjon .

Evaluer deg selv og forbedre dine ferdigheter

Hvis du bestemmer deg for å forlate ditt nåværende yrke, men ikke vet hvilken karriere du skal velge, a egenvurdering vil tillate deg å lære om dine interesser, arbeidsrelaterte verdier, personlighetstype og evner. Finn deretter passende yrker basert på denne informasjonen. Du trenger kanskje profesjonell hjelp å gjøre dette.

Ta deg tid til å piffe opp ferdighetene dine under arbeidsgapet. Finn ut hvilke som er mest verdifulle for arbeidsgivere i ditt felt, og meld deg på kurs eller finn gratis online veiledninger. Se etter rimelige utdanningsprogrammer som tilbys av lokale organisasjoner. Det amerikanske arbeidsdepartementet tilbyr opplæringsprogrammer for voksne for å hjelpe nylig permitterte arbeidstakere. Kontakt din lokale American Job Center .

Få en ny jobb

Med mindre du har bestemt deg for å ta fri fra jobben for å omskolere deg til en ny karriere, er hovedmålet ditt å finne en ny jobb så snart som mulig. Lag en konkurransedyktig gjenoppta som fremhever ferdighetene som er mest etterspurt innen ditt felt og er fri for selv små feil. Slipp folk inn i din profesjonelt nettverk vet hva som har skjedd, og ikke skamm deg over å spørre om stillinger. Gjennomgå din jobbintervjuferdigheter og sørg for at du har passende antrekk tilgjengelig.

Mens et uventet jobbtap kan være en overveldende livsendrende hendelse, er det mulig å komme seg raskt og vellykket.