Menneskelige Ressurser

Hvordan takle en mobber på jobben

Ikke tillat deg selv å bli et enkelt mål for en mobber

Når du føler deg mobbet, må du si til mobberen om å slutte i usikre ordelag.

••• SrdjanPav / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Jobber du med en mobber?

Tror du at du jobber med en mobber? Føler du deg regelmessig skremt av og gruer deg til å jobbe i nærheten av en bestemt kollega? Blir du gjentatte ganger kjeftet på, fornærmet og slått ned – av en mulig grunn er denne oppførselen upassende på jobben? Snakker en kollega over deg på møter, kritiserer deg eller stjeler æren for arbeidet ditt?

Hvis du svarer ja på noen av disse spørsmålene, er sjansen stor for at du er en av 54 millioner amerikanere som har blitt angrepet av en mobber på jobben.

Hvordan vet du at du må takle en mobber

I tillegg til de ovenfor beskrevne handlingene, vet du at du jobber med en mobber når mobberen plukker ut feilene dine og stadig gjør deg oppmerksom på dem. Eller enda verre, mobberen sladrer om deg , fortell løgner til kollegene dine, og til og med undergraver og saboterer arbeidet ditt.

Når du føler deg skremt til å delta på visse møter, unngår du å gå inn i lunsjrommet avhengig av hvem som spiser der, eller du tar en pause før du deltar på bedriftsfunksjoner for ansatte, problemet er ikke at du er sjenert eller pensjonist. Ta en titt på interaksjonen din med en bestemt kollega. Du kan oppleve at han eller hun mobber deg.

Hvis du gruer deg til å gå på jobb, kan du ha en mobber kollega eller sjef .

Hvis arbeidsgiveren din ikke vil hjelpe deg, og studien som er sitert nedenfor, sier at de ofte ikke vil gjøre det, selv om det bare er fordi de ikke vet hva de skal gjøre heller, er dette handlingene du må ta for å beseire mobberen.

Du er ikke alene: En mobber bor på mange arbeidsplasser

I deres nasjonale undersøkelse fra 2017 ble mobbing på arbeidsplassen definert som gjentatt mishandling av en ansatt av en eller flere ansatte; fornærmende oppførsel som er: truende, ydmykende eller skremmende, arbeidssabotasje eller verbal overgrep.' De Arbeidsplassen Mobbing og Trauma Institute (WBTI) , fant det:

Balansen 2018

 • 50 % av amerikanerne har ikke opplevd eller vært vitne til mobbing, men 19 % av amerikanerne blir mobbet, ytterligere 19 prosent er vitne til mobbing på jobben.
 • 61 % av amerikanerne er klar over krenkende oppførsel som finner sted på arbeidsplassen.
 • 60 millioner amerikanere er rammet av mobbing på arbeidsplassen.
 • Sjefene utgjør 61 % av mobberne.
 • Hispanics er rasen som oftest er målrettet av mobberne.
 • Flere menn (70 %) er mobbere og kvinner er de hyppigste målene for mobbere (60 %). Kvinnelige mobbere retter seg oftest mot andre kvinner (80 %).
 • Opptil 81 % av arbeidsgiverne blir oppfattet som å ikke gjøre noe og motsette seg handling når mobbingsmål fyller ut en undersøkelse. I allmennheten er det bare 44,8 % som oppfatter arbeidsgivere som ingenting.
 • 29 % av ansatte som er mål for mobbere forblir tause om sine opplevelser.
 • 71 % av arbeidsgivers reaksjoner er skadelige for arbeidsplassens mål for mobbeatferd.
 • 60 % av måls medarbeideres reaksjoner er skadelige for målene til en mobber.
 • For å stoppe mobbing på arbeidsplassen, mister 65 % av målene sin opprinnelige jobb.
 • 40 % av folk som er målrettet av en mobber opplever stressrelaterte helseproblemer gjelder også svekkende angst, panikkanfall og klinisk depresjon (39 %).

Hvordan takle en mobber

Du kan håndtere en mobber og endre mobberens oppførsel hvis du er villig til det praktisere personlig mot . Men du må gjøre noe. Mobberen vil ikke gå bort; hvis du gjør deg selv til et lett mål, vil du bare oppmuntre mobberen. Hvis du tolererer mobberens oppførsel, trener du mobberen til å fortsette de forkastelige handlingene.

Slik håndterer du mobberen på kontoret – mest effektivt og potensielt resulterer i en mobbefri arbeidsplass. Du kan gjøre det.

Sett grenser for hva du vil tolerere fra en mobber

Viktigst, når du har satt grensen i tankene dine, bruk din rett til be mobberen om å stoppe oppførselen . Det kan være lurt å øve på disse trinnene med en venn, slik at du er mer komfortabel med å svare når mobberen angriper.

1. Beskriv atferden du ser mobberen viser – ikke redaksjonell eller kom med meninger, bare beskriv det du ser. Ikke si at du er slem og ekkel mot meg. til mobberen. Dette er meningsløs kommentar når du snakker med en mobber.

Bedre? Du går regelmessig inn i avlukket mitt, lener deg over skulderen min og leser min personlige korrespondanse på dataskjermen min.

2. Fortell mobberen nøyaktig hvordan oppførselen hans har innvirkning på arbeidet ditt.

Fordi mye av arbeidet mitt er konfidensielt, får disse handlingene meg til å føle at jeg trenger å skjule det jeg jobber med for deg eller bytte dataskjerm, noe som er bortkastet tid.

3. Fortell mobberen hvilken oppførsel du ikke vil tåle i fremtiden.

I fremtiden skal du ikke gå inn i avlukket mitt med mindre jeg inviterer deg til å komme inn. Dette er min private arbeidsplass og handlingene dine er uvelkomne.

4. Hold deg til utsagnet ditt, og hvis mobberen krenker din plass, gå videre til konfrontasjon .

Du kan ikke la mobberen slippe unna med oppførselen en gang til, ellers er grunnlaget du så nøye har lagt bort.

Konfronter mobberen med sin egen oppførsel

Å konfrontere en mobber er skummelt og vanskelig . Men, som Jonathan Littman og Marc Hershon foreslår i ' Jeg hater folk ,' mobbere er bare effektive når de er på fast grunn. Grunnen som du kan ta bort. De foreslår at neste gang han banner eller hiver en telefonbok, ring den opp. Påpek at han banner eller roper, og forlat rommet. Eller avslutt samtalen.

Husk: Du er den voksne som håndterer et raserianfall. Ingen kloke foreldre gir etter for et barns anfall fordi det bare fører til flere anfall.

Du pakker inn Bulldozers raseri med tøff kjærlighet. Ved å komme med uttalelser om oppførselen hans, gir du ham beskjed. Fortsett med spillet, og ved det andre eller tredje forsøket vil Bulldozer bli lei av å snurre trinnene sine i sanden.

Denne konfronterende tilnærmingen jobber i møter også. Hvis mobberen snakker over deg med klager og kritikk, spør ham et direkte spørsmål om hva han anbefaler i stedet. Sett mobberen på stedet for å svare på klagene og kritikken.

Hvis det ikke fungerer, be ham om å forlate møtet til du er ferdig med diskusjonen. Hvis han nekter, avslutt møtet og bestill møtet på nytt uten ham.

Du må kalle mobberen på dine premisser.

Dokumenter mobberens handlinger

Hver gang du føler deg mobbet eller opplever mobbeatferd, dokumentere dato, klokkeslett og detaljer om hendelsen . Legg merke til om en annen ansatt var vitne til hendelsen. Hvis du til slutt søker hjelp fra Human Resources, dokumentasjon, spesielt dokumentasjon av mobberens påvirkning på virksomheten resultater og suksess, gir HR informasjonen de trenger for å fungere med på dine vegne. Mobberen skader ikke bare følelsene dine; mobberen saboterer bedriftens suksess.

Hvis mobbingen skjer i e-post, tekstmeldinger eller korrespondanse, oppretthold en papirkopi av sporet av e-poster og tekstmeldinger og arkiver dem i en mappe på datamaskinen din. Hvis du bestemmer deg for å reise tiltale i fremtiden, må du ha vitner og datert dokumentasjon.

Dine medarbeidere er også mål for mobberen

Legg merke til om mobberen oppfører seg på samme måte med kollegene dine. Be kollegene dine dokumentere mobberens oppførsel og scener de er vitne til når mobberen sikter mot en kollega. Dette vil hjelpe deg å bygge en sterkere sak for organisasjonen din til å iverksette tiltak.

Hvis fem av dere opplever mobbingen og fem av kollegene dokumenterer mobbingen, så bygger dere en sak som HR og ledelsen kan svare på på solid grunn. De trenger bevis og vitner, selv om alle vet, at mobberen er en mobber. Hjelp HR-ansatte med å hjelpe deg .

An tidligere Zogby-WBTI-studie indikerer at bare 3 % av mobbet ansatte saksøker og 4 % klager til statlige eller føderale byråer. Men disse tallene er på vei oppover med den beryktetheten som mobbing har fått.

Så det er best å konfrontere oppførselen, men ikke utelukk muligheten for et søksmål, spesielt hvis du arbeidsforholdet avsluttes eller truet av mobberen.

Fortell ledelsen og HR om mobberens oppførsel

Du har prøvd å implementere disse anbefalingene om hvordan du kan håndtere oppførselen til en mobber, men de jobber ikke for å stoppe mobberen. Det er på tide å få hjelp. Gå til HR eller din leder med bevisene dine, spesielt bevisene som viser mobberens innvirkning på virksomheten, og sende inn en formell klage . Mest medarbeiderhåndbøker beskriv HR-undersøkelsesprosessen som klagen din setter i gang.

Håper på den beste løsningen når du ber ledelsen og HR om hjelp til å håndtere mobberen, men vær forberedt på å utforske andre alternativer slik at du får mindre kontakt med mobberen. Du må kanskje til og med finne en ny jobb. Du vet kanskje aldri hva HR gjorde med mobberen; hans eller hennes personvern og konfidensialitet er også en prioritet.

Men du kan vurdere virkningen av HR og ledelsens handlinger ved hvordan mobberen nå behandler deg etter at de antagelig har gjort en intervensjon.

Bunnlinjen

Du kan ta opp oppførselen til en mobber på arbeidsplassen din. Med utholdenhet og personlig mot kan du nøytralisere mobbeatferden og gjenvinne din konfliktfrie arbeidsplass.

Se mer om hvordan håndtere vanskelige mennesker .

Artikkelkilder

 1. Mobbeinstitutt på arbeidsplassen. ' 2017 WBI U.S. Workplace Mobbing Survey .' (For øyeblikket under rekonstruksjon.) Åpnet 10. mai 2020.