Menneskelige Ressurser

Hvordan takle vanskelige mennesker på jobb

Å ignorere vanskelige mennesker er ikke et alternativ hvis du ønsker å lykkes

Du kan lære å håndtere vanskelige mennesker på jobben.

••• Radius Images / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Det finnes vanskelige mennesker på jobb. De kommer i alle varianter og ingen arbeidsplass er uten dem. Hvor vanskelig en person er for deg å håndtere avhenger av din selvtillit, din selvtillit og ditt profesjonelle mot på jobb. Å håndtere vanskelige mennesker er enten enkelt eller utfordrende for deg, avhengig av typen vanskelig person og situasjonen du står overfor.

Å håndtere vanskelige mennesker er lettere når personen bare er generelt ubehagelig eller når atferden påvirker mer enn én person. Å håndtere dem er mye tøffere når de angriper deg, kritiserer deg snikende, sladrer om deg eller undergraver ditt faglige bidrag.

Vanskelige mennesker kommer i alle tenkelige varianter. Noen snakker konstant og aldri lytte . Andre må alltid ha det siste ordet. Noen kolleger klarer ikke å holde forpliktelser. Andre kritiserer alt de ikke har skapt. Vanskelige kolleger konkurrerer med deg om makt, privilegier og søkelyset; noen gå alt for langt i å fri til sjefens positiv mening - til skade for deg.

Noen kolleger prøver å undergrave deg, og du føler hele tiden at du trenger å passe på ryggen din. Din sjefen spiller favoritter og favorittpartiet herrer det over deg; folk danner klikker og utelater deg; du blir fortalt at kolleger snakker om deg bak ryggen din. Vanskelige mennesker og situasjoner som disse finnes på alle arbeidsplasser.

De har alle én ting til felles. Du må adressere dem. Uansett hvilken type vanskelig situasjon du befinner deg i, er det et must å håndtere vanskelige mennesker eller situasjoner. Jada, du kan oppleve en kortvarig distraksjon eller dårlig bemerkning fra en kollega uten å gjøre noe med det. Alle har dårlige dager og opplever tankeløse øyeblikk. Men hvis atferden fortsetter, eller enda verre, eskalerer, må du ta tak i atferden.

Hvorfor du må håndtere vanskelige mennesker

Stol på denne uttalelsen. Situasjonen din vil ikke bli bedre; forlates uadressert, blir det vanligvis verre. Uadressert, nødvendig konflikt ulmer like under —og bryter ofte ut mot sin hensikt — over overflaten på jobben.

I utgangspunktet går folk i sjokk når de blir behandlet uprofesjonelt, så hvis du bruker litt tid på å forstå nøyaktig hva som skjer med deg, er du ikke alene. Når du først er fullt klar over hva som skjer, er det ikke et alternativ å bestemme seg for å leve med situasjonen på lang sikt. Det vil svekke til det punktet at du er elendig å gå på jobb hver dag.

Du blir så sint og føler så mye smerte at innsatsen din for å løse situasjonen blir irrasjonell. Det er langt bedre å ta tak i den vanskelige personen tidlig mens du kan opprettholde litt objektivitet og følelsesmessig kontroll.

Av og til, på dette tidspunktet i forholdet ditt til en vanskelig person, kan du trekke deg tilbake og bestemme at det ikke vil komme noe godt fra å konfrontere denne vanskelige personens oppførsel. Du finner kanskje ut at dette er tilfellet, for eksempel når du sjelden møter personen, eller du er på et kortsiktig prosjekt som snart vil ta slutt.

Pass på at du ikke lurer deg selv for å unngå konflikt, men det finnes tilfeller der du kan unngå den vanskelige personen og minimere deres innvirkning på arbeidslivet ditt. Men det avhenger av dine individuelle forhold.

Worse Case Scenario Hvis du ikke klarer å håndtere vanskelige mennesker

Konstant klaging over kollegaen eller situasjonen kan raskt gi deg tittelen som sutrer eller klager. Ledere lurer på hvorfor du ikke klarer å løse dine egne problemer – selv om lederens toleranse eller oppmuntring til situasjonen er en del av problemet.

Viktigst av alt, hvis du er involvert konstant konflikt på jobben , du kan ikke bare få skylden for å være ute av stand til å håndtere situasjonen som en moden profesjonell, du kan også bli stemplet som en vanskelig person. Denne etiketten er vanskelig å unnslippe og kan få ødeleggende konsekvenser for karrieren din.

Til slutt, hvis situasjonen fortsetter å forverres over tid, kan organisasjonen og sjefen din bli lei av deg. Sjefen din kan bestemme at du er en medarbeider med høyt vedlikehold, enkelt å skifte ut med en mer profesjonell eller samarbeidsvillig person, og du kan miste jobben.

Håndtere de vanskelige menneskene på arbeidsplassen din

Hvis du har jobbet en stund, har du opplevd arbeidsplasser der alle slags dysfunksjonelle tilnærminger til å håndtere en vanskelig kollega har blitt prøvd. Å legge et anonymt notat i personens postkasse er ikke et levedyktig alternativ.

Å plassere en boks med deodorant på en hygieneutfordret kollegas skrivebord er heller ikke et produktivt alternativ . Konfrontere mobberen offentlig kan ofte føre til katastrofe. Å legge døde insekter i hans eller hennes skrivebordsskuff kan forlate sjefen din ingen annen mulighet enn å sparke deg . Så vurder flere mer produktive måter å ta tak i den vanskelige kollegaen din på.

Hvordan håndtere din vanskelige kollega på en produktiv måte

Balansen, 2018

Er du overbevist om at du i nesten alle tilfeller trenger å håndtere din vanskelige kollega produktivt? God. Dette er ti produktive måter du kan lære og håndtere den vanskelige kollegaen din på.

Start med å undersøke deg selv.

Er du sikker på at den andre personen er egentlig problemet og at du ikke overreagerer? Har du alltid opplevd vanskeligheter med samme type person eller handlinger, for eksempel?

Finnes det et mønster for deg i samspillet med kollegaer? Kjenner du igjen at du har varme knapper som er lett å trykke på? (Det gjør alle mennesker, du vet.) Start alltid med selvransakelse for å finne ut at gjenstanden for oppmerksomheten din virkelig er en vanskelig persons handlinger.

Utforsk hva du opplever med en pålitelig venn eller kollega.

Brainstorm måter å løse situasjonen på . Når du er gjenstand for et angrep, eller sjefen din ser ut til å støtte de dysfunksjonelle handlingene til en kollega, er det ofte vanskelig å objektivt vurdere alternativene dine. Sinne, smerte, ydmykelse, frykt og bekymring for å gjøre situasjonen verre er legitime følelser.

Vær oppmerksom på den uuttalte avtalen du oppretter når du ber om en annens hjelp. Du forplikter deg til å handle med mindre du og kollegaen din er enige om at handling bare vil skade situasjonen. Ellers risikerer du å bli en sutrete eller klager i kollegaens øyne.

Ta kontakt med personen du har problemet med for en privat diskusjon.

Snakk med kollegaen om hva du opplever i I-meldinger. (Å bruke I-meldinger er en kommunikasjonstilnærming som fokuserer på din opplevelse av situasjonen i stedet for å angripe eller anklage den andre personen.) Du kan også forklare kollegaen din hvilken innvirkning handlingene deres har på deg.

Vær hyggelig og behagelig når du snakker med den andre personen. De er kanskje ikke klar over virkningen av deres ord eller handlinger på deg. De lærer kanskje om deres innvirkning på deg for første gang. Eller de må kanskje vurdere og konfrontere et mønster i sin egen interaksjon med mennesker. verste fall?

De kan vite og gjenkjenne deres innvirkning på deg, men benekter det eller prøver å bortforklare det. Noen vanskelige mennesker bryr seg dessverre ikke. Under diskusjonen, forsøk å komme til enighet om positive og støttende handlinger fremover. Fokuser på en eller to handlinger som skader eller hindrer deg mest.

Oppfølging etter innledende diskusjon.

Har oppførselen endret seg? Blitt bedre? Eller verre? Avgjør om en oppfølgingssamtale er nødvendig. Finn ut om en oppfølgende diskusjon vil ha noen innvirkning. Bestem om du vil fortsette å konfrontere den vanskelige personen selv.

Bli en fredsstifter. (Beslutt hvor gjerne du vil slutte fred med den andre personen og hvor mye du vil ha din nåværende jobb. Finn ut om du har opplevd et mønster av støtte fra sjefen din.) Hvis du svarer ja på disse spørsmålene, ta en ny diskusjon. Hvis ikke, eskaler og gå videre til neste idé.

Du kan konfrontere den vanskelige kollegaens oppførsel offentlig.

Håndter personen med mild humor eller lett sarkasme. Eller gjør en overdreven fysisk gest – nei, ikke den – som en hilsen eller legg hånden over hjertet for å indikere en alvorlig sår.

Du kan også fortelle den vanskelige personen at du vil at de skal vurdere viktig historie i beslutningsprosessen eller lignende ord uttrykt positivt, avhengig av emnet. Direkte konfrontasjon fungerer godt for noen mennesker i noen situasjoner. Det fungerer ikke å be personen om å slutte å gjøre det de gjør offentlig, men du kan bruke mer positive konfrontasjonstaktikker.

Suksessen til disse taktikkene for deg vil avhenge av din evne til å gjennomføre dem. Hver person er ikke morsom, men hvis du er det, kan du bruke humoren din godt med vanskelige kolleger.

Trenger du hjelp til å håndtere den vanskelige personen?

Hvis du har gjort det du kan gjøre og brukt de fem første anbefalte tilnærmingene med liten eller ingen suksess, er det på tide å involvere andre – sjefen din eller en leder. Merk at du eskalerer situasjonen. Du må forberede deg på å snakke med lederen din.

Hva du skal gjøre for å forberede deg til å snakke med lederen din

  • Ta notater og ta opp problemene , ikke som mellommenneskelige problemer, men som problemer som påvirker produktiviteten din, arbeidet og fremgangen din på prosjekter. Fortell lederen din nøyaktig hva den vanskelige personen gjør.
  • Lag en plan for å løse problemene. Involver kanskje kollegaens sjef. Erkjenner det en god leder er sannsynlig å bringe din vanskelige kollega og hans eller hennes leder inn i en tre- eller fireveis diskusjon på dette tidspunktet. Regn med å delta i oppfølging over tid.
  • Samle de andre ansatte som kan ha et problem med den vanskelige personen også - forsiktig. Noen ganger overbeviser en gruppetilnærming lederen om at virkningen av atferden er bredere og dypere enn de opprinnelig hadde bestemt. Vær imidlertid forsiktig med denne tilnærmingen. Vet hva som fungerer med din leder . Du vil løse problemet ditt, ikke få det til å se ut som om du larmer og slår deg sammen med en annen ansatt.
  • Hvis disse tilnærmingene ikke virker, prøv å begrense den vanskelige personens tilgang til deg. Beskytt bedriftens behov, men unngå å jobbe med personen når det er mulig. Gå ut av frivillige utvalg, velg prosjekter han eller hun ikke påvirker. Ikke skade din egen karriere eller virksomheten din, men unngåelse er et levedyktig alternativ under noen omstendigheter.
  • Overfør til en ny jobb i organisasjonen din . Avhengig av størrelsen på bedriften din, trenger du kanskje aldri å jobbe med denne vanskelige kollegaen igjen. Å flykte er definitivt et alternativ.
  • Hvis alt annet mislykkes, kan du slutte i jobben. Hva, flykt, spør du? Men jeg var ikke den ansatte med problemet. Jeg var ingen vanskelig kollega. Alt jeg prøvde å gjøre var jobben min. Du har rett. Men til hvilken pris, når det gjelder din lykke og suksess , er du villig til å betale for å bli? Du må avgjøre om det gode i din nåværende situasjon oppveier det dårlige eller om det dårlige veier opp for det gode.

Bunnlinjen

Hvis det gode vinner, slutt å klage og kom tilbake på jobb. Gå tilbake på disse anbefalte trinnene og prøv noen av dem på nytt når det passer. Hvis det dårlige vinner, omdiriger energien din til forlater din nåværende jobb . Du vil være glad du gjorde det. Du kan finne ut hvordan du utfører en stealth jobbsøk og mye mer om jobbsøking med disse ressursene.