Grunnleggende

Hvordan avgjøre om en jobb passer godt

Tips for å sikre at en jobb er en match

To personer med overdimensjonerte puslespillbrikker som setter dem sammen for å finne ut om de passer godt.

•••

JGI / Jamie Grill / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Når du søker jobb, er det viktig å vurdere mer enn bare selve jobben. Jobben er selvfølgelig viktig, men det er en god idé å gå gjennom mer enn bare lønnsslipp og jobbansvar. Det spiller ingen rolle hvor god jobb det er hvis du ikke kommer til å trives med å gjøre det.

Målet ditt bør være å sikre deg en stilling som passer godt med den du er som person og med din livsstil. Når jobben er så nær en perfekt match som den kan være, vil den passe med både dine personlige og profesjonelle ambisjoner.

Hvordan kan du finne ut om jobben er en god nok match å søke på, og enda viktigere, hvordan vet du om du bør akseptere et tilbud om en jobb? Selv om det aldri er noen jernbelagte garantier, kan det å følge en gjennomtenkt prosess øke sjansene dine for å ta en fornuftig avgjørelse.

Ulike faktorer å vurdere

Et viktig første skritt er å lage en liste over hva du ser etter i en jobb. Alles profil for ønsket jobb vil variere, men her er noen faktorer du bør vurdere når du kompilerer listen din:

Jobbinnhold

Din tilfredshet med en jobb vil i stor grad avgjøres av hvor stimulerende de daglige oppgavene er for deg. Selv den best betalte eller mest prestisjefylte jobben kan bli gammel fort hvis du ikke trives med arbeidet. Spør deg selv om oppgavene som er involvert i jobben vil engasjere ferdighetene du liker å bruke, slik at du vil bli energisk av arbeidet og mer sannsynlig å lykkes i stillingen. Lag en liste over dine mest viktige ferdigheter og sett ring rundt de som du har likt best å søke på tidligere jobber, frivillig arbeid, aktiviteter og akademiske prosjekter.Mens du leser stillingsbeskrivelsen og diskuterer stillingen gjennom intervjuprosessen, mål hvor godt jobben samsvarer med listen over ferdigheter du foretrekker å bruke.

Lønn

Selv det som høres ut som den beste jobben kan komme til kort hvis du er misfornøyd med kompensasjonsnivået ditt. Vær oppmerksom på inntektsnivået og fordelene du trenger, ønsker og fortjener. Undersøkelser lønnsgjennomsnitt for ditt felt og plassering, slik at du vet satsen. Å finne ut at du er underbetalt sammenlignet med jevnaldrende etter at du begynner å jobbe, kan være demoraliserende.

Sjefen

Tenk på den ideelle lederen for deg og vurder nøye personen du vil jobbe med i en målstilling. Vurder faktorer som om du foretrekker en praktisk sjef eller en som vil la deg jobbe veldig selvstendig. Be potensielle kolleger om å beskrive ledelsesstilen til din mulige veileder og se etter både verbale og ikke-verbale signaler om hvordan individets personlighet vil blande seg med din. Tenk nøye på å akseptere hvis du ikke liker den personen som ville vært din leder.

Mulighet for avansement

Hvis du er interessert i å bevege deg opp innen ditt felt, vil du bestemme hvordan og når du kan bli forfremmet hos målarbeidsgiveren din og hvordan disse stillingene kan være. Undersøk gjennomsnittlig lønnsøkning for forfremmelser.

plassering

For mange enkeltpersoner kan hvor jobben er lokalisert være av stor betydning. Nærhet til kunst, kultur, fritidsaktiviteter, fjell, hav, familie, venner og gode skoler kan alle være faktorer. Lengden og arten av ens pendling kan også påvirke hvor velsmakende en jobb vil være.

Organisasjonens oppdrag

Sørg for at du kan omfavne målene til den potensielle arbeidsgiveren eller i det minste ikke er fremmedgjort av produktene og tjenestene som leveres eller måten virksomheten drives på. For eksempel, en person hvis primære verdier fokuserer på å fremme offentlig velvilje, er sannsynligvis ikke fornøyd med å jobbe for et selskap som produserer tobakksprodukter uavhengig av hvor godt jobben og lønnen passer dem ellers.

Organisasjonens kultur

For mange arbeidere er en viktig komponent i hvordan de føler om jobben sin hvor godt de kulturen til arbeidsgiveren passer sammen med deres verdier og livsstil. Hvor formell eller uformell er kleskoden? Verdsetter organisasjonen innovasjon? Flytter beslutninger fra toppledelsen og ned, eller er prosessen mer demokratisk? Oppmuntres det til balanse mellom arbeid og privatliv, eller forventes ansatte å jobbe 60 timer i uken? Er organisasjonen opptatt av miljøspørsmål? Oppfordrer de ansatte til å utføre samfunnstjeneste?

Jobbsikkerhet

Faktorer som om en arbeidsgiver er i en voksende eller synkende bransje, om markedsandelen deres øker eller synker, og kvaliteten på deres lederskap kan påvirke sjansene for at du kan bli permittert i nær fremtid.

Prestisje

Hvis du er bekymret for hvordan andre ser på deg, kan statusen til en arbeidsgiver og en bestemt jobb påvirke avgjørelsen din. Hvordan ville det for eksempel føles om å jobbe som manager for Walmart versus for Macy's?

Analyser jobben og arbeidsgiveren

Når du har valgt kriteriene dine, vil du ha to alternativer for å bestemme hvor godt en jobb passer dine spesifikasjoner basert på din beslutningsstil. Hvis du er en intuitiv type, kan du ganske enkelt gå gjennom det du vet om stillingen og reflektere over hvor godt du føler at den oppfyller dine behov. Magefølelsen din har nesten alltid rett, så hør på den hvis den sier ta jobben – eller ikke ta jobben.

Hvis du er mer analytisk eller kvantitativt orientert, kan du tildele en vekt til hver faktor i kriteriene dine på en skala fra 10 basert på hvor viktig det elementet er for deg. Vurder deretter på en skala fra 10 hvor mye av hver faktor jobben du vurderer tilbyr deg.

For eksempel, hvis jobbinnhold har en betydning på 10 for deg og en bestemt jobb tilbyr et nivå på 8 i jobbinnhold, vil du tildele totalt 80 poeng for den faktoren. Hvis lønnen ikke var like viktig – 8 av 10 for eksempel, men kompensasjonen for jobben er på et nivå på 6, så ville du hatt 48 poeng i lønn.

Du kan deretter legge sammen poengsummen for hver av faktorene dine og utlede en total poengsum. Hvis du tror at poengsummen er nær nok til maksimalt mulig poengsum, og jobben føles riktig for deg, så er det sannsynligvis en god passform.

I begge tilfeller vil du identifisere avtalebrytere eller faktorer som vil gjøre enhver posisjon upassende. For eksempel kan pendlingen være for langt, lønnen er for lav, sjefen er ikke noen du ønsker å jobbe for, eller timene vil ikke passe inn med familieansvaret ditt.

Her er 10 grunner til at det kan være fornuftig å gjøre det avslå et jobbtilbud .

Ikke vær redd for å si nei (takk)

Jeg avviste en gang en jobb etter gjentatte tilbud om mer penger, fordi pengene ikke var nok til å overvinne det jeg så på som negativt da jeg evaluerte jobben. Jeg ønsket ikke å jobbe på stedet der jobben var eller i arbeidsmiljøet som ble etablert av selskapet. Magen min sa til meg 'nei', og det var verdt å lytte til. Jeg fikk et tilbud om en bedre jobb kort tid etter at jeg takket nei til den som ikke passet godt.

Hvis du nøler med å si ja, eller hvis det positive ikke oppveier det negative, tenk deg om to ganger før du søker. Tenk deg om to ganger før du godtar et jobbtilbud. Det er mye vanskeligere å forlate en jobb som ikke fungerer enn det er å si nei.

Når skal man si nei

Du trenger ikke vente til du får tilbud om jobb for å avslå den. Hvis du har vurdert på nytt etter at du har søkt, er det akseptabelt å trekke seg fra vederlag for jobben . Du kan gjøre det når som helst i ansettelsesprosessen. Faktisk, selv om du kanskje har vært en toppkandidat, vil arbeidsgiveren være glad for at du trakk deg før de investerte mer tid og energi i ditt kandidatur. Ansette ledere er også på jakt etter den beste kandidaten som passer .

Hvis du allerede har et tilbud du har bestemt deg for ikke å godta, lær hvordan du høflig avslår det .