Grunnleggende

Hvordan vurdere et jobbtilbud

Ikke ta en forhastet beslutning du vil angre på

Ung profesjonell aksepterer visittkort på jobbmesse.

•••

Steve Debenport / Getty Images

Når du mottar en jobbtilbud , er det viktig å ta deg tid til å vurdere det nøye, så du tar en utdannet beslutning om å akseptere eller avslå tilbudet. Det siste du vil gjøre er å ta en forhastet beslutning som du vil angre på senere.

Hva er den beste måten å avgjøre om du vil ta et jobbtilbud? Det er viktig å vurdere mer enn lønnsslippen din. Når du vurderer et jobbtilbud, bør du vurdere hele pakken, inkludert jobbinnhold, lønn, fordeler, timer, fleksibilitet, ledelse og bedriftskultur, pensjonsordninger og arbeidsmiljø. Hvis du vurderer flere tilbud og prøver å Bestemme seg for hvilken du skal ta, evaluer dem begge og sammenlign for å se hva som kommer ut fremover.

Vær sikker på at selskapet oppfyller kriteriene for hva du vil anse som en ideell arbeidsgiver, eller i det minste kommer i nærheten. Ta hensyn til hvilken jobb som ville være perfekt for neste fase av karrieren din.

Det kan være varselskilt som indikerer at jobben kan være et mareritt. Vei fordeler og ulemper og ta deg tid til å tenke over tilbudet. Det kan være veldig gode grunner til å avslå jobben . Det er helt akseptabelt å spørre arbeidsgiveren om en tid Tenk over det , hvis du ikke er sikker.

Her er fem ting du bør tenke på før du sier «ja» til et jobbtilbud:

Penger har betydning

Penger er ikke det eneste hensynet, men det er viktig. Er tilbudet det du forventet? Hvis ikke, er det en lønn du kan akseptere uten å føle deg fornærmet? Vil du være i stand til å betale regningene dine? Hvis svaret ditt er nei, så ikke godta tilbudet, i det minste med en gang.

Sørg for at du er det få betalt det du er verdt og du er fornøyd med kompensasjonen. Ingen ønsker å være i en posisjon der de innser at lønnen ikke er nok etter de har takket ja til jobbtilbudet. Hvis kompensasjonspakken ikke er det du forventet, bør du vurdere å forhandle lønnen din med din fremtidige arbeidsgiver.

Fordeler og fordeler

I tillegg til lønn, se gjennom fordeler og fordeler tilbys. Noen ganger kan fordelspakken være like viktig som hva du får i lønnsslippen. Hvis du ikke er sikker på fordelene som tilbys, be om ytterligere informasjon eller avklaring.

Finn ut detaljer om helse- og livsforsikringsdekning, ferie, syketid, uførhet og andre fordelsprogrammer, for eksempel pensjonsordninger. Spør om hvor mye av fordelskostnadene som dekkes av selskapet, i sin helhet, og hvor mye du forventes å bidra med. Hvis det er en rekke alternativer tilgjengelig, be om kopier av planbeskrivelsene slik at du kan sammenligne fordelspakker .

Timer og reise

Før du godtar en jobb, sørg for at du er klar over timene og timeplanen du trenger for å jobbe. Bekreft også hva, om noen, reiser er involvert.

Hvis stillingen krever 45 eller 50 timers arbeid i uken og du er vant til å jobbe 35 timer, vurder om du vil ha problemer med å forplikte deg til timeplanen. Hvis jobbens natur krever at du må være på reisefot tre dager i uken, vær sikker på at du også kan forplikte deg til det.

Vurder også reisetid til og fra jobb. Kommer pendlingen til å ta en time ekstra, eller vil det være parkeringsavgifter du ikke betaler nå?

Fleksibilitet og bedriftskultur

Mange av oss med små barn eller eldre foreldre, eller andre personlige hensyn, trenger fleksibilitet i timeplanene våre. For noen av oss er evnen til å jobbe en timeplan som ikke er en typisk 40-timers arbeidsuke viktig.

Det er også viktig å føle seg komfortabel i miljøet du skal jobbe i. En kandidat til en kundeservicejobb innså at hun ikke kunne akseptere det, til tross for anstendig lønn, da hun ble fortalt at hun måtte spørre tillatelse til å bruke toalettet. Spør om du kan bruke litt tid på kontoret, snakke med potensielle kolleger og veiledere, hvis du ikke er sikker på at arbeidsmiljøet og kulturen passer godt.

Dine personlige omstendigheter

Alle har forskjellige personlige forhold. Det som kan være den perfekte jobben for deg, kan være en forferdelig jobb for noen andre. På den annen side, hvis du trenger en lønnsslipp med en gang, kan det være fornuftig å godta en stilling som er ikke ditt førstevalg .

Ta deg tid til å vurdere fordeler og ulemper. Det er alltid nyttig å lage en liste. Lytt også til magen din; hvis det forteller deg at du ikke skal ta jobben, kan det bare være noe der. Husk at hvis dette ikke er den rette jobben for deg, er det ikke verdens undergang. Det neste tilbudet er kanskje den perfekte matchen.

Det er mye lettere å avslå et tilbud enn det er å forlate en jobb du allerede har startet. Arbeidsgiveren foretrekker at du takker nei, i stedet for å måtte starte på nytt i ansettelsesprosessen et par uker senere hvis du ikke trener.

Så ta deg tid til å vurdere tilbudet grundig. Ta den tiden du trenger til å ta en utdannet, informert beslutning slik at du føler deg så sikker som mulig på at du og selskapet har gjort en utmerket match.

Sjekkliste for evaluering av jobbtilbud

Gjennomgå denne sjekklisten for å sikre at du veier alle alternativene før du tar en beslutning om å akseptere en stilling.

  • Lønn (grunnlønn, provisjon, bonuser, anslått lønnsøkning): Du kan være begeistret for å få et jobbtilbud, men vurdere kompensasjonen seriøst før du godtar. Du må være fornøyd med lønnen i minst ett år, siden du ikke får en økning før da. Kom bevæpnet for å forhandle om tilbudet, basert på dine undersøkelser av markedspriser i stedet for et tall du ønsker å få.
  • Fordeler og fordeler (ferie, syketid, helseforsikring, livsforsikring, 401k, pensjonsordninger, aksjeopsjoner): Vurder selskapets fordeler og fordeler i tillegg til lønn, fordi en god pakke kan veie opp for en mindre lønn hvis du sparer betydelige penger på helsetjenester og har mye ferietid, firmabil eller fleksibel timeplan. På baksiden, vurder hvor mye en dårlig fordelspakke kan koste deg; betale mye ut av lommen for høye premier, egenandeler og co-pays kan ta en stor del av lønnen din.
  • Skjulte kostnader: Er det bedriftsdrevet barnehage på stedet eller må du betale barnepass for din egen? Hvordan vil pendlingen din være? Trenger du å kjøpe mer profesjonelle eller dyrere klær? Får du en bedriftskonto for å møte kunder eller må du nettverke med dem på din egen krone? Det som i utgangspunktet virker som en lønnsøkning, kan føre til at hjemtakslønnen faller om du har andre utgifter du ikke har regnet med.
  • Arbeidsmiljø : Vet du nøyaktig hvordan du vil bruke tiden din i hverdagen? Ikke bli distrahert av å se på fordelene ved lønn og goder bare for å miste kontakten med det faktum at jobben kanskje ikke stemmer overens med det du faktisk ønsker å gjøre. Spør deg selv om denne jobben begeistrer deg, om du tror du vil utmerke deg i den, og om den vil fremme deg på karrierevei . Er organisasjonen den mangfoldig og inkluderende arbeidsplass du søker ? Selv om du kanskje ikke er i en posisjon til å avslå en jobb, vil du få vite hva du kan forvente av å tenke klart over disse spørsmålene.
  • Fordeler og ulemper : Lag en liste over fordeler og ulemper ved din nåværende stilling (hvis du har en) og jobbtilbudet du vurderer. Hvilken kommer ut foran? Hvis det ene oppveier det andre, blir det lettere å ta beslutninger. Hvis du legger til et annet tilbud til blandingen, skriv også fordeler og ulemper.
  • Din indre stemme : Hva forteller magefølelsen deg? Føler du deg klar for å møte opp lyst og tidlig på mandag, eller har du en kvalmende følelse av at dette kanskje ikke er den rette jobben for deg? Lytt til din indre stemme. Instinktene våre har som regel rett, selv om vi ikke kan komme med en konkret, rasjonell forklaring på dem.

Aksept- og avslagsbrev for jobbtilbud

Enten du aksepterer eller avslår et jobbtilbud, er det en god idé å gi bedriften beskjed om avgjørelsen din skriftlig. I begge tilfeller, vær høflig, kortfattet og saklig. Her er eksempler på brev å se på: