Finne En Jobb

Hvordan forklare et gapår på CV-en din

Tips og eksempler for å forklare et mellomår

Ryggsekk San Miguel de Allende

••• John & Lisa Merrill / Getty ImagesInnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Et friår kan ha mange former: Et år i en kibbutz i Israel. Frivillig arbeid i Guatemala. Undervisning i engelsk i Vietnam. Gå på ski i bakker over hele kloden. Omsorg for en syk forelder etter høgskolen. Dette året kan ofte være en verdensåpnende, nyttig opplevelse. Selv om de hovedsakelig forekommer i året før eller etter college, kan du også velge å ta et mellomår mellom jobbene. Det kan virke spesielt tiltalende hvis du er det permittert med sjenerøse sluttvederlag eller slutte i en stressende jobb som ikke føles som den rette veien videre.

Et friår kan, som navnet tilsier, være et år langt. Når du avslutter friåret og prøver å komme tilbake til arbeidsstyrken, kan det hende du synes det er utfordrende å finne ut hvordan du skal føre denne gangen på CV-en. Det vil ikke nødvendigvis passe inn i erfaring og utdanning seksjoner.

Og likevel har du sannsynligvis fått mye erfaring og kunnskap under tiden du var borte fra arbeidsstyrken.

Her er noen viktige råd om hvordan du kan nærme deg å nevne mellomåret ditt på CV-en din.

Lag en ikke-kronologisk CV

Et alternativ er selvfølgelig å la friåret være utenfor CV-en og redusere synligheten. Det er mange ulike typer CV , og mens a kronologisk , som viser din siste opplevelse først, er mest vanlig, det er ikke det eneste alternativet. Du kan også lage en funksjonell CV , som fokuserer på dine ferdigheter og erfaring, i stedet for når du fikk dem.

En funksjonell CV kan være spesielt tiltalende hvis friåret ditt har en mer rekreasjonsfølelse eller hvis det skjedde på grunn av personlige familieforhold som du foretrekker ikke å beskrive.

Med en funksjonell CV kan du inkludere alle ferdigheter du har oppnådd i løpet av friåret ditt, uten å oppgi hvordan du brukte tiden direkte.

List opp ditt mellomår under erfaring

Hvis du jobbet, underviste eller meldte deg frivillig, er dette en verdifull erfaring. Hvorfor skjule det? Du kan liste dette opp akkurat som alle andre roller i opplevelsesdelen av CV-en din. Friåret ditt kan også vise at du er leder, uavhengig eller besitter andre egenskaper som ønskes i mange selskaper.

Når du skriver opp en beskrivelse av din erfaring fra mellomåret, legg merke til stillingsannonsen. Skreddersy poengene dine for å fremheve ferdighetene nevnt i stillingsbeskrivelsen samt de nødvendige oppgavene. (Her er råd om hvordan matche dine kvalifikasjoner til en rolle .)

Mål å bruke kraftige, handlingsorienterte verb og kvantifisere dine prestasjoner og oppgaver så mye som mulig.

Her er eksempler på hvordan du kan føre opp et mellomår i erfaringsdelen din:

ESL-lærer – september 2018–august 2019

  • Underviste i samtaleengelsk til voksne elever i Tokyo, Japan.
  • Utviklet læreplaner for to nivåer av engelsktalende, grunnleggende og middels
  • Underviste 6 tre timers klasser per uke
  • Brainstormet og implementerte programforbedringer under ukentlige møter
Utvide

Frivillig i California Resettlement Nonprofit Organization – august 2018–desember 2018

  • Jobbet med å koordinere frivillig innsats i kjølvannet av skogbrannene i California.
  • Tildelt oppgaver og arbeidsrotasjoner til 500+ frivillige
  • Koordinert med FEMA og andre organisasjoner for å finne lyalternativer for mennesker som er fordrevet av skogbranner
Utvide

Noen ganger kan det være nyttig å bare inkludere året (og ikke måneden) da du jobbet eller var frivillig på jobber i korte perioder.

Inkluder mellomåret ditt i en breakout-del av CV-en din

Hvis mellomårstiden din føles uoverensstemmende med resten av CV-en din - for eksempel hvis du har en rekke regnskapsførerjobber og deretter brukte et år på å bygge tilgang til rent vann - kan det være lurt å sette det av i en annen seksjon.

Du kan kalle denne seksjonen internasjonal erfaring, frivillighetserfaring, internasjonale reiser eller tilleggsaktiviteter og opplevelse.

Fremhev Gap Year-prestasjoner gjennom CV-en din

Mest sannsynlig har du lært og vokst mye som person i løpet av ditt friår. Og selv om noe av det du lærte kanskje ikke hjelper i forretningsverdenen (som muligheten til å finne det billigste vandrerhjemmet, for eksempel), kan andre ferdigheter være aktuelle.

Legg til ferdigheter i CV-en din: Noen ferdigheter du kanskje har oppnådd er: snakke et fremmedspråk, kommunikasjon , planlegging og koordinering, og budsjettering. Avhengig av hvordan du brukte mellomåret ditt, kan det hende du har andre ferdigheter å legge til (eller fjerne) fra denne listen. Du kan inkludere disse ferdighetene i skrivingen av din gap-årserfaring så vel som i ferdighetsdelen av CV-en din .

Bruk sammendragsdelen: Tenk på denne delen som å fortelle en (kort) historie om deg - hvem du er, hva du har oppnådd og hva du vil jobbe med videre. I den innrammingen gir det logisk mening at mellomåret ditt kan være nyttig å inkludere. For eksempel din oppsummeringsdelen kan lese: Verdensreisende og erfaren ESL-lærer på utkikk etter en rolle som lærer spansk språk til ungdomsskoleelever.

Bunnlinjen

Gå lenger enn å tenke på friåret ditt som et morsomt avbrekk og vurder hvilke prestasjoner og ferdigheter du har oppnådd sammen med hvordan de potensielt gjelder for din neste rolle. Ta deretter med denne innsikten på CV-en din.