Jobbsøking

Hvordan finne en karrierementor

Forretningsmenn diskuterer papirarbeid i møte

••• Heltebilder / Getty ImagesInnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Hva er en karrierementor, og hvordan kan en mentor hjelpe deg med å utvikle karrieren din? En karrierementor er noen som deler sin kunnskap og ekspertise med deg for å hjelpe deg med å sette mål, løse problemer og ta gode valg langs karrierevei .

Hvis du er heldig, vil du ha en mentor – eller flere – som vil hjelpe deg gjennom hele karrieren, fra dine første roller til pensjonisttilværelsen.

Hva gjør en karrierementor?

Ofte, men ikke alltid, kan en mentor være en veileder. En virkelig god leder kan demonstrere - eller direkte fortelle deg - hvordan forretningsverdenen fungerer, og hvordan du kan lykkes i den.

Ikke alle ledere er gode mentorer. Hvis lederen din ikke investerer tid i deg, gir råd eller fungerer som din talsmann, kan du se etter en mentor et annet sted.

Hvordan en mentor kan hjelpe din karriere

Her er noen av måtene mentorer kan hjelpe gjennom karrieren din:

 • Viser eller forteller deg den beste måten å kommunisere med kolleger, kunder og klienter på
 • Å tjene som talsmenn for din karriere i din nåværende rolle - det vil si at en mentor kan hjelpe deg med å komme deg oppover stigen på arbeidsplassen din
 • Hjelpe med jobbsøking
 • Gi råd, innsikt og visdom

En god karriereveileder gir frivillig karriereråd og bistand. Forholdet du vil ha til mentoren din vil være pågående – mentoren din kan veilede deg gjennom hele karrieren din. Det er et forhold som kan vare veldig lenge. En mentor kan være uunnværlig, både når du starter opp og når du skal oppover karrierestigen.

Hvem og hvordan be om hjelp

Hvordan finner du en mentor? Det kan være enklere enn du tror. Får tips og råd om å finne en karriereveileder.

Kanskje det viktigste steget inn forfølge en drømmejobb er å finne noen som allerede jobber i det feltet som kan tilby veiledning og råd mens du fortsetter. Det høres skremmende ut, men ikke viker unna å nå ut til potensielle mentorer – selv om du ikke er kjent fra før.

Folk uttrykker ofte frykt for utsiktene til å be noen om hjelp som en potensiell mentor, men det er svært sannsynlig at selv en totalt fremmed vil svare positivt.

Husk at folk liker å hjelpe andre, og denne forespørselen er et ekte kompliment.

Ved å spørre en potensiell mentor om hjelp, gir du dem beskjed om at du beundrer dem for det de gjør og at deres karriereerfaring er etterspurt. Det er en god følelse, og mange mennesker er glade for å vite at deres erfaringer og innsikt er verdifulle for andre.

Selvfølgelig kan du støte på en person du tror kan være en mentorkandidat som ikke er interessert i å ta på seg rollen. Men når du fortsetter å spørre rundt, vil du bli overrasket over hvor mottakelige mange mennesker er.

Ikke alle mentorkandidater vil være fremmede. Du kan ha en tidligere sjef, professor, familiemedlem eller venn som kanskje kan hjelpe deg.

Hva du skal se etter i en mentor

Noen av egenskapene å se etter hos en mentor inkluderer:

 • Erfaring: Se etter mentorer som har blomstret i sine egne karrierer.
 • Kompatibilitet: Du ønsker å oppsøke mennesker med lignende verdier, og bare personer som du føler deg komfortabel med.
 • Omsorgsfull: Mens forholdet er en toveis gate, som mentee, vil du få mye verdi av det. Sørg for å oppsøke folk som er villige til å legge ned tid og krefter.

Tips for å finne en god karrierementor

Selv med noen få oppmuntrende ord, kan ideen om å søke etter og finne en karrierementor virke skummel, så her er noen tips for å komme i gang:

 • Hvis du er helt ny eller skifter karriere, kan det være en god idé å undersøke feltet og finne ut om de beste personene i det. Lær hva du kan om deres bakgrunn, utdanning og til og med felles interesser.
 • Enten du er ny i en bransje, eller har vært i den en stund, lag en liste over personer som ser ut til å passe godt for deg og dine karrieremål. Ha det eksisterende nettverket av tilkoblinger i tankene. Det er mulig folk du allerede kjenner kan bli gode mentorer. Eller de kan kanskje knytte deg til potensielle mentorer.
 • Begynn å kontakte personene på listen din, men gå sakte med hver enkelt. Start med a høflig og formell e-post for å presentere deg selv og se hvem som svarer. I e-posten din vil du dele litt om hva du beundrer ved personen, detaljer om hvor du er i karrieren din, og litt perspektiv på hvorfor denne personen ville være en god mentor for deg.
 • Vær tålmodig. Dine potensielle mentorkandidater vil sannsynligvis være opptatt, og det kan ta en dag eller to før noen av dem svarer.
 • Prøv å danne et forhold til dem og bli kjent med deres personligheter, selv når du prøver å vise din. Som så mange andre ting, når du finner den rette mentoren, vet du det. Den første personen du kobler til passer kanskje ikke riktig, og det er greit.

Veiledningen og rådene fra en god karriereveileder kan være akkurat det du trenger for å lede deg gjennom ditt neste sett med karrieretrinn. Lykke til, og hvem vet – kanskje en dag vil noen be deg om å være deres mentor.

Viktige takeaways

KARRIEREMENTORER SPILLER EN HJELPIG ROLLE. En mentor kan dele innsikt og råd, og hjelpe deg gjennom hele karrieren.

IKKE VÆR SENG. Å danne dette forholdet kan innebære å nå ut til fremmede i bransjen din, men de fleste vil bli smigret over å bli spurt.

KAN DU MÅ SPØRE FLERE PERSONER. Den første personen du henvender deg til, svarer kanskje ikke – eller passer kanskje ikke. Å finne en mentor krever litt tålmodighet.