Jobbsøking

Slik finner du ansettelseshistorikken din

søknadsskjema

••• MediaProduction / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Når du fyller ut en jobbsøknad eller søker om dagpenger, kan du bli spurt om arbeidshistorikken din. Dette er en liste over alle jobbene du har hatt, inkludert selskapene du har jobbet for, stillingsbetegnelser og ansettelsesdatoer.

I noen tilfeller kan ansettelseslederen bare være interessert i hvor du har jobbet de siste årene. I andre kan selskapet ønske seg en omfattende arbeidshistorie som går mange år tilbake.

Hvis du har jobbet lenge kan dette høres ut som en krevende oppgave, men det er noe du kan gjenskape selv om du ikke husker nøyaktig når du jobbet på hver jobb. Når du har bekreftet detaljene, kan du følge med på påfølgende stillinger fremover, slik at det blir lettere å gi informasjonen til potensielle arbeidsgivere.

Når du trenger å kjenne din ansettelseshistorie

Det kan være vanskelig, spesielt hvis du har hatt mange jobber, å holde styr på din personlige arbeidshistorie. Men når du søker på nye stillinger, ønsker mange bedrifter en nøyaktig oversikt over hvor og når du jobbet , spesielt når de dirigerer ansettelsesbakgrunnssjekker . Når du søker om dagpenger, må du oppgi din siste arbeidshistorikk som en del av søknadsprosessen.

Hvis du ikke husker detaljene, og mange mennesker ikke gjør det, kan du gjenskape dem med informasjon fra Social Security Administration, Internal Revenue Service, din statlige skatte- eller arbeidsledighetsavdeling og tidligere arbeidsgivere. Det er viktig å gi potensielle arbeidsgivere nøyaktig informasjon . Ikke gjett hvor du jobbet og når, for hvis du tar feil, vil arbeidsgivere gjerne vite hvorfor.

Hvis datoene ikke stemmer overens med det arbeidsgiver oppdager om deg når de bekrefte ansettelseshistorikken din , vil det være et rødt flagg og kan sette sjansene dine for å bli ansatt i fare.

Husk at du kan inkludere månedene/årene du jobbet i et selskap i stedet for spesifikke ansettelsesdatoer på CV-en. Vær imidlertid oppmerksom på at enkelte jobbsøknader kan kreve mer spesifikke detaljer.

Slik finner du ansettelseshistorikken din

Illustrasjon av en person som finner sin arbeidshistorie

Balansen / Cassandra-fontenen

Hva kan du gjøre når du ikke husker de eksakte ansettelsesdatoene dine? Det vil ta litt tid, men du kan gjenskape arbeidshistorien din selv uten kostnad. Selv om du kan bli fristet av annonser for selskaper som sier at de vil gjøre det mot en avgift, trenger du ikke betale et selskap for å få informasjonen for deg.

Sjekk med din statsskatteavdeling eller arbeidsledighetskontoret

Statlige skatteavdelinger og arbeidsledighetsbyråer kan ofte frigi ansettelseshistorier for enkeltpersoner, så lenge de jobbet for statlige arbeidsgivere. I Washington State, for eksempel, kalles det en 'Self-Request for Records', og du kan be så langt tilbake som 10 år tilbake. I New York kan du be om en utskrift av lønn og skattetrekk i staten New York. De fleste stater har lignende ressurser tilgjengelig.

Be om ansettelseshistorikk fra trygden

Du kan motta en erklæring om ansettelseshistorikken din fra Social Security Administration (SSA) ved å fylle ut en ' Forespørsel om inntektsinformasjon fra trygd' form. Du vil motta detaljert informasjon om arbeidshistorikken din, inkludert ansettelsesdatoer, arbeidsgivernavn og -adresser og inntekter.

SSA krever et gebyr for detaljert informasjon basert på hvor lang tid du ønsker å motta poster.

Bruk selvangivelsen din

Hvis du har lagret kopier av selvangivelsen, bør du ha dine kopier av din W2-skjemaer , også. Det vil gi deg bedriftsinformasjon, og du bør kunne anslå ansettelsesdatoene dine.

Be om utskrifter av selvangivelsen din

Du kan be om utskrift av tidligere års selvangivelser hvis du ikke har kopiene dine. Lære hvordan du får utskrifter av selvangivelsen på nett eller via post.

Sjekk med tidligere arbeidsgivere

Du kan også rekonstruere ansettelseshistorikken din ved å kontakte personalavdelingen til en av dine tidligere arbeidsgivere, hvis du ikke er sikker på start- og sluttdatoene for ansettelse. Gi dem beskjed om at du ønsker å bekrefte de nøyaktige ansettelsesdatoene de har registrert.

Hvordan ansettelseshistorikken din bør se ut på en CV

Arbeidssøkere inkluderer vanligvis arbeidshistorie i Erfaring ' eller 'Relatert sysselsetting'-delen av en CV:

  • I denne delen viser du selskapene du jobbet for, stillingsbetegnelsene dine og ansettelsesdatoene.
  • Et tilleggselement til din CV-arbeidshistorikk er en liste (ofte en punktliste ) av dine prestasjoner og ansvar ved hver jobb.
  • Du trenger ikke å (og bør ikke) inkludere all arbeidserfaring i 'Erfaring'-delen. Fokuser på jobber, praksisplasser og til og med frivillig arbeid som er relatert til den aktuelle jobben.

Et nyttig tips er å sørge for at den arbeidshistorikken du inkluderer i jobbsøknadene dine stemmer overens med det som står på CV-en og LinkedIn-profilen din. Sørg for at det ikke er noen inkonsekvenser som kan heve et rødt flagg for arbeidsgivere.

Hvordan holde styr på ansettelseshistorikken din

For fremtidig referanse er en enkel måte å holde styr på din personlige ansettelseshistorikk på å holde CV-en og LinkedIn-profilen din oppdatert.

  • Legg til den nye informasjonen når du bytter jobb, mottar en forfremmelse, legger til nye ansvarsområder, registrerer en betydelig prestasjon eller mottar utmerkelser. På denne måten vil du ha en gjeldende kopi av din arbeidshistorie for når du trenger det.
  • Selv om du ikke inkludere alle disse jobbene på CV-en din (og du trenger ikke) , lagre en hovedkopi som inkluderer arbeidet ditt og utdanningshistorien i sin helhet. Det vil gjøre det mye enklere å gi informasjonen arbeidsgivere krever på CV-en din og i jobbsøknader.
  • Opprette og oppdatere en detaljert LinkedIn-profil er en annen utmerket måte å opprettholde gjeldende dokumentasjon av ansettelseshistorie, utdanningsbakgrunn og prestasjoner.

Artikkelkilder

  1. Washington State Employment Security Department. ' Be om dine egne poster - Individuell .' Åpnet 8. april 2020.

  2. New York State Department of Taxation and Finance. ' Be om en utskrift av New York State lønn og forskuddstrekk .' Åpnet 8. april 2020.

  3. Trygdeetaten. ' Forespørsel om informasjon om opptjening av trygd .' Åpnet 8. april 2020.