Musikkarrierer

Hvordan få en distributøravtale for musikk

Mann som blar gjennom vinylalbum i en platebutikk

••• LDProd / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Å finne en musikkdistributør er avgjørende hvis du vil se albumet ditt i butikkene, enten du er et band som planlegger å selvutgivelse albumet ditt eller et plateselskap som prøver å få ut flere album. Oppgaven med å finne musikkdistribusjon er imidlertid ikke alltid lett. Denne guiden vil hjelpe deg i gang og gi deg noen ledetråder om hva du bør se etter hos en distributør.

Få ballen til å rulle

Å prøve å få en distributør om bord er ikke mye annerledes enn å prøve å bli signert til en etikett. I stedet for å sende demoen din til et plateselskap, sender du i stedet 'demoen' til en distributør. Selvfølgelig, når du leter etter en distributør, er demoen din vanligvis et ferdig album, eller i de fleste tilfeller vil demopakken din inneholde flere utgivelser.

For å bestemme hvilke distributører som skal få pakker fra deg, gjør undersøkelsene dine akkurat som du ville gjort hvis du prøvde å velge et plateselskap. Sjekk ut platesamlingen din – mange album viser distributøren i liner notater . Uavhengige platebutikker kan også være en stor ressurs – få noen i staben til å fortelle deg hvilke distributører de kjøper fra og hva de synes om dem.

Når du har laget din favorittliste over ideelle distributører, kan du begynne å ringe. Du bør presentere deg selv og få tommelen opp for å sende inn en pakke. Større distributører vil ha frontlinjemedarbeidere som kjører forstyrrelser for sine label managers, men vær utholdende og prøv å komme gjennom til en av disse lederne, slik at du har noen som venter på pakken din. Distributører har ofte etikettsjefer som har varierende musikksmak, slik at distributøren kan jobbe med et bredt spekter av etiketter – sørg for at du kommer igjennom til den personen som mest sannsynlig er interessert i musikken du pitcher.

Lag din Pitch

Nå om den banen. Det du sender til en distributør er i hovedsak en kampanjepakke , men du bør skreddersy pakken slik at den spesifikt tar for seg informasjonen som distributører trenger å vite. Hva er det egentlig distributører trenger å vite? De vil vite at de vil være i stand til å overbevise platebutikker om å lagre albumet ditt, så de vil vite at albumet vil bli tilstrekkelig promotert. Her er noen ting du ønsker å inkludere i pitch til distributøren:

 • Et omfattende sett med presseklipp for alle utgivelsene dine
 • Radiospillelister hvis albumet har fått radiooppmerksomhet
 • Presse- og radiokampanjeplaner inkludert detaljer om eventuell forestående pressedekning (disse planene kan enten komme fra deg eller en profesjonell PR-selskap )
 • Turdatoer eller informasjon om eventuelle turplaner på gang
 • Detaljer om planene for etiketten eller bandet - kommende utgivelser, etc
 • Og selvfølgelig musikken

Øk sjansene dine

Noen ganger er grunnen til at det er så vanskelig å finne distribusjon at du egentlig ikke er 'klar' for det ennå - du har ikke et rammeverk på plass for å kunne dra full nytte av distribusjonen og flytte raskt hvis en av utgivelsene dine tar av. . Følgende ting kan øke attraktiviteten til utgivelsen eller etiketten din hos distributører:

En egenutgivelse kan være et tøft salg til en distributør, spesielt hvis du ikke har noen planer om å jobbe med andre band i fremtiden. Denne typen oppsett kan få etiketten din til å se ut som et forfengelighetsprosjekt i stedet for en legitim virksomhet. Du vil skape et bedre inntrykk hvis du kan vise at du er interessert i mer enn selvreklame.

Markedsføring er ekstremt viktig for distributører, så ha en profesjonell radio plugger eller PR-selskap kan hjelpe din sak ganske mye. Hvis du ikke har penger til å betale for en proff, så lag din detaljerte kampanjeplan og gjør den tilgjengelig for distributøren (vær spesifikk om hvilke publikasjoner du vil målrette mot, hvordan du vil nærme deg nettet og radioen osv.)

Med mindre en M&D-avtale står på etiketten, vil distributører vite at små etiketter vil kunne levere produktet. Et samarbeid med en produsent kan være svært nyttig når du prøver å få en distributør om bord.

Forsegle avtalen

Når en distributør er interessert i å samarbeide med deg, gjenstår det bare å finne ut detaljene i avtalen. Du må finne ut av følgende ting:

 • Hvor mange av hver utgivelse distributøren ønsker å begynne med
 • Hvordan de vil bestille lager på nytt
 • Hvem skal betale for produksjon
 • Hvor mange kampanjer må distributøren jobbe med
 • Hvor lenge før utgivelsesdatoen trenger de reklamemateriell
 • Hvilken pris vil distributøren selge albumet til butikkene for (dette kan endres per utgivelse)
 • Hva kutt distributøren vil ta fra hvert salg
 • Hvordan du vil bli betalt, når du vil bli betalt, og hvor ofte du vil bli betalt
 • Hvordan vil du få salgsark
 • Vil distributøren ha noen fullmakt til å sette albumet 'på salg' uten din tillatelse, og hvor mye kan de kutte albumprisen før de trenger å søke om tillatelse

Denne listen er selvfølgelig ikke uttømmende - dine personlige forhold vil avgjøre hva som må dekkes i avtalen din, så vel som detaljene i avtalen. Det viktigste å huske er - få det skriftlig!

Typer distributører

Det er mange forskjellige former distributører kan ha – indie-distributører som utelukkende jobber med indie-etiketter , distribusjon gjennom en stor etikett, distribusjon gjennom en større indie-label - det er flere forskjellige oppsett som kan brukes til distribusjon.

Men når du pitcher distributører, er det to grunnleggende typer å se etter – clearinghouse-typen distributør som fungerer med alle som kommer og selektive distributører som velger og velger etikettene på vaktlisten deres (merk at jeg bruker disse vilkårene for kun beskrivende formål – distributører blir vanligvis ikke referert til på denne måten). Her er forskjellen:

Clearinghouse-distributører

Denne typen distributører fungerer utelukkende som mellommenn mellom etiketter og butikker. De er villige til å legge til omtrent hvilken som helst etikett i bøkene sine, og de vil levere produktet ditt hvis butikker begynner å bestille, men de vil ikke aktivt prøve å selge albumet ditt til butikkene. Det er opp til deg å markedsføre musikken din nok slik at butikkene legger merke til det (ofte er det best å kommunisere direkte med butikkene). Det er noen problemer med denne typen distribusjon:

Å markedsføre utgivelsene dine direkte til platebutikker er en heltidsjobb i seg selv, og jobben blir større avhengig av hvor du bor (tenk deg å prøve å kommunisere med alle platebutikker i USA).

Disse distributørene har vanligvis svært store kataloger, så selv om de sender salgsbøker ut til butikkene som viser utgivelsene de har, kan det hende at en butikk ikke kan finne utgivelsene dine enkelt når de ønsker å bestille dem. De fleste av disse distributørene jobber på sendingsbasis med etiketter, så du må nøye spore alt salget ditt og fakturere distributøren på riktig måte - det er mye rom for feil her.

Clearinghouse-distributører tilbyr noen fordeler. Hvis det viser seg vanskelig å finne distribusjon gjennom andre kanaler, gir en avtale med en oppgjørsdistributør deg i det minste muligheten til å få ut albumet ditt. Suksess hos en av disse distributørene kan være et salgsargument du kan bruke til å flytte til en mer dedikert distributør.

Fordi du (sannsynligvis) jobber på sendingsbasis, kommer ikke verden til å rase sammen hvis du går glipp av en utgivelsesdato eller må kansellere et album – du trenger ikke svare til distributøren. Mange av disse distributørene har også ikke-eksklusive avtaler, slik at du kan lagre utgivelsene dine hos flere av dem.

Selektive distributører

Denne typen distributører velger å jobbe med deg omtrent på samme måte som et plateselskap velger å jobbe med et band. De vil være tett involvert i utgivelsesplanen din, og samarbeide med deg for å sikre at reklame skjer i forkant av utgivelsesdatoen og kommer opp med gode utgivelsesdatoer for albumene dine. De vil ha innsidesporet når andre utgivelser kommer ut, slik at de kan styre deg mot en dato da du ikke vil bli overmannet av et stort billettalbum. Dette er den ideelle typen distribusjon.

Disse distributørene tar en aktiv rolle i å selge albumet ditt i butikkene. De vil ha salgsteam som jobber med telefonen og går rundt og besøker platebutikker og prøver å overbevise dem om å lagre utgivelsen din. Du vil jobbe med en dedikert label manager som er kjent med hele katalogen din og som har interesse av å se platene dine selge. M&D-avtaler kan være tilgjengelige.

Selektiv distribusjon har imidlertid også en bakside. Hvis du er en liten etikett som jobber med en stor distributør, vil du sannsynligvis ikke være deres prioritet og kan gå deg vill i stokkingen. Fordi distributøren jobber med deg på en salgsplan, kan det å ikke få gjort kampanjer i tide eller å måtte skyve en utgivelsesdato tilbake.

Bunnlinjen

Hvis du leter etter din første fordeling avtale, selvfølgelig er det ideelle å komme inn med en selektiv distributør. Men til syvende og sist vil du bare ha albumet ditt i hyllene, og en oppgjørsdistributør kan få det der også. Det er ingen skade å ta en distribusjonsavtale du kan når du kommer i gang og bruke den til å sette deg opp for bedre distribusjon i fremtiden.