Jobbsøking

Hvordan håndtere dårlige referanser fra arbeidsgivere

Kvinne som bruker bærbar PC

•••

Jordan Siemens/Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Er du bekymret for å få en dårlig referanse fra en av dine tidligere arbeidsgivere? Det kan skje, selv for de beste arbeiderne.

Noen ganger vil oppfatningen din av ytelsen din være forskjellig fra sjefens, eller du vil finne deg selv på et sted hvor du av en eller annen grunn ikke er i stand til å gjøre ditt beste arbeid.

Uansett situasjon, er det avgjørende å minimere sjansene for at din negative opplevelse vil følge deg til din neste jobb.

TIL negativ eller til og med lunken referanse kan slå deg rett ut av striden om en rolle. Men med litt forberedelse kan du unngå å få en dårlig referanse – eller begrense skaden når situasjonen er uunngåelig.

Hvordan håndtere dårlige referanser fra arbeidsgivere

Hva kan du gjøre for å forhindre din referanser hindrer jobbsøkingen din? Den sikreste måten å unngå at søket blir sabotert av en uventet dårlig referanse, er å forhåndskontrollere referansene dine nøye.

Hvis du er bekymret for hva en tidligere arbeidsgiver kommer til å si , still opp noen andre referanser som vil bekrefte dine kvalifikasjoner for jobber. Forklar omstendighetene på forhånd til potensielle referansegivere og spør om de er i posisjon til å støtte ditt kandidatur ved å gi en positiv anbefaling.

Det er avgjørende å gi dem en ut, slik at de ikke føler seg forpliktet til å gi en referanse, og kanskje gi en mindre enn fullstendig rosende anbefaling når de kontaktes av en potensiell arbeidsgiver. Det kan være best å send forespørselen din på e-post slik at de kan vurdere det objektivt uten press fra en ansikt til ansikt interaksjon.

Få referansen skriftlig

Hvis du ber en potensiell referanse om å skrive en generell anbefaling på forhånd, vil du ha en bedre ide om tonen og fokuset i anbefalingen deres. Innlemmelsen av anbefalinger til LinkedIn gir en mulighet til å prøvekjøre potensielle referanseforfattere.

Den beste måten å få anbefalinger på er å gi dem. Prøv å skrive noen anbefalinger for LinkedIn-kontakter, og be deretter kontaktene dine om å gjengjelde på dine vegne. Hvis de er mindre enn entusiastiske - eller hvis det ferdige produktet gjør en ujevne jobb med å selge kandidaturet ditt - vet du ikke å be dem om å anbefale deg til potensielle arbeidsgivere.

Når du er bekymret for en negativ referanse

Dessverre er det ikke nok å screene potensielle referanser for å beskytte omdømmet ditt med ansettelsesledere. Hvorfor? Fordi mange HR-avdelinger vil be om å få snakke med tidligere arbeidsgivere, enten de er formelt oppført som referanse eller ikke.

Få positive referanser

Hvis du er bekymret for at en tidligere leder kan gi en negativ referanse hvis en arbeidsgiver tar kontakt, kan den beste strategien være å gi så mange andre positive anbefalinger som mulig for å motvirke påvirkningen, eller kanskje gjøre det unødvendig for arbeidsgivere å søke innspill fra den lederen.

Diskuter med lederen

Eller, hvis du er sikker på at lederen fortsatt vil bli kontaktet til tross for at den ikke er på referanselisten din, kan du være proaktiv. Ta kontakt med den tidligere lederen og forklar situasjonen – at du vet at du ikke skilte deg på de beste vilkårene, og normalt ikke ville satt personen som referanse, men at du tror at ansettelsesselskapet vil ta kontakt uansett.

Mange mennesker vil være villige til å la fortiden være forsvunnet, og du kan kanskje forhandle deg frem til en referanse som dere begge føler deg komfortabel med.

Bruk andre referanser

I noen tilfeller kan du ha et bedre forhold til din tidligere leders sjef og kan få støtte fra dem. I andre situasjoner kan du trykke på en kombinasjon av kolleger på ditt nivå, kunder og ansatte som rapporterte til deg for å fylle ut referanselisten din.

Sjekke dine egne referanser

Noen kandidater vil ha en betrodd venn, som utgir seg for å være en referansesjekker eller en bakgrunnssjekktjeneste, ta kontakt med en mulig plagsom tidligere veileder for å finne ut hvordan de kan svare på en sjekk. Andre ansetter en referansekontrolltjeneste for å finne ut hva tidligere arbeidsgivere sier om dem.

Kandidater som oppdager en potensielt skadelig referanse kan da starte dialog med lederen i et forsøk på å forhandle frem en mer positiv anbefaling. Hvis denne innsatsen ikke lykkes, kan du vurdere å kontakte HR-avdelingen til din tidligere arbeidsgiver for å nevne at søket ditt blir negativt påvirket av en tidligere leders negative anbefaling. I noen tilfeller vil HR råde lederen til å unngå slike referanser som en policysak for å unngå juridisk ansvar eller negativ publisitet.

Forhandle en god referanse

Hvis du forlater en arbeidsgiver under vanskelige omstendigheter, er det noen ganger mulig å forhandle frem en positiv anbefaling som en del av sluttvederlagsprosessen. I tillegg har mange arbeidsgivere også en policy om kun å gi barbent informasjon om tidligere ansatte, uavhengig av om de sluttet på gode vilkår.

Selvfølgelig er den beste måten å unngå negative anbefalinger på å dyrke positive relasjoner med ledere, når det er mulig, og å motstå fristelsen til å si noe negativt når du forlater en jobb.

Viktige takeaways

Dårlige referanser kan skje med alle: Ikke anta at du er trygg fordi du ikke ble sparket av årsak. Finn ut hva potensielle referanser vil si før du gir videre kontaktinformasjonen deres.

Sørg for at referansene dine er solide: Når du ber om en referanse, sørg for å spørre om kontakten din føler at de har positive ting å si om arbeidet ditt.

Forhandle en god referanse: Selv om du drar under mindre enn optimale omstendigheter, kan du kanskje forhandle deg frem til en god referanse fra sjefen din.