Musikkarrierer

Hvordan indie plateselskaper fungerer

Band som komponerer en ny sang i et studio

••• Hinterhaus Productions/DigitalVision/Getty Images

En uavhengig etikett, også kjent som en indie-etikett, er et plateselskap som er uavhengig finansiert og ikke koblet til en av de tre store store merkene - Universal, Sony og Warner. Indie-etiketter spenner fra hjemmebaserte hobbyetiketter til svært lønnsomme, store bedrifter. På 1990-tallet begynte grensen mellom indie-etiketter og store etiketter å viskes ut noe, og nå distribueres faktisk noen store indie-etiketter av store tre store merkene .

Indie-selskaper møter ofte en oppoverbakke kamp for å få musikken deres hørt, siden de vanligvis har langt færre økonomiske ressurser til å promotere musikken deres enn de store merkene gjør. Til tross for kampen har mange uavhengige overlevd og trivdes i årevis. Mange andre har kanskje ikke vart evig, men hadde en enorm innvirkning på musikken både kreativt og forretningsmessig.

Historien om Indie-etiketter

Uavhengige plateselskaper har eksistert mye lenger enn de fleste tror. Faktisk ble noen av de første indie-etikettene startet i etterkrigstiden.

Tradisjonelt jobbet mange av disse etikettene med artister som ikke ble ansett som mainstream. For eksempel har uavhengige som Sun Records, som ble grunnlagt i 1950 i Memphis, signert country- og rockeartister. Noen av disse artistene inkluderer Elvis Presley, Roy Orbison og Johnny Cash. Mange uavhengige opererer fortsatt på den måten - signerer på talenter som kan være i utkanten.

Storbritannia var et hotspot for den uavhengige scenen, noe som førte til opprettelsen av flere populære plateselskaper som Triumph og Chrysalis Records. Flere vellykkede britiske artister lanserte sine egne uavhengige plateselskaper på 60- og 70-tallet - spesielt The Beatles lanserte Apple Records og Elton John, som opprettet The Rocket Record Company. Sistnevnte gikk ikke så bra og stengte i 2007.

Etter hvert som tiden gikk og flere begynte å forstå musikk- og plateindustrien, kom nyere plateselskaper frem i rampelyset. På 80- og 90-tallet ble rapartister beryktet etter å ha blitt signert av uavhengige merker som Def Jam og Bad Boy. Madonna - hvis første plateselskap var Sire Records (en gang selvstendig uavhengig) - hjalp andre nye artister på hennes eget uavhengige plateselskap, Maverick Records.

Indiemarked vs Majors

Uavhengige plateselskaper er ikke nødvendigvis lønnsomme alene. Men ifølge Digital Music News overstråler uavhengige nå de tre store plateselskapene når det kommer til inntekter.

Magasinet rapporterte at uavhengige til sammen hadde mer enn 32 % av markedsandelen i omsetning for både fysisk og digital musikksalg – mer enn hver av de tre store i 2017. Universal hentet inn 29,7 %, mens Sony og Warner hentet inn 21,9 % og 16,2 % henholdsvis. Uavhengige som gruppe sto også for det mest fysiske musikksalget sammenlignet med hver av de tre store.

Det er ingen måte å finne ut hvor mange uavhengige plateselskaper som eksisterer. Dette skyldes økningen i populariteten til digital musikk, som lar folk enkelt lage sine egne etiketter. I følge Profitable Venture kan et lite, standard uavhengig plateselskap enkelt startes med svært lite penger - hvor som helst mellom $20.000 og $50.000.

Fordeler med å signere med en indie-etikett

Indie-etiketter har større frihet til å velge hvilke artister de signerer. Hvis de bestemmer seg for å signere med deg, er det fordi de liker musikken din og smaken din. Det er mindre sannsynlig at de insisterer på endringer i lyden eller bildet ditt enn store selskaper. Det betyr at du vil ha mer kreativ kontroll med en indie-label enn med en av de tre store.

Det er også større sannsynlighet for at du vil eie rettighetene til din egen musikk. Det betyr at du kan gjøre hva du vil med sangen når den er spilt inn, enten du selger den for en reklamefilm eller for bruk i en film eller et TV-program.

Den andre, åpenbare fordelen er det nære forholdet du vil ha med de som signerer deg. Du vil bli veldig godt kjent med indie-etiketten. Med færre artister å jobbe med og et mer intimt personale, er det mer sannsynlig at du får kontakt med noen og får rask respons.

De fleste indie-etiketter signerer også mindre, kortere kontrakter , så hvis det ikke går, blir du ikke sittende fast med det samme selskapet særlig lenge.

Ulemper ved å jobbe med en indie-label

En av de største ulempene med å signere med en indie-etikett er penger. Selv om det er noen svært lønnsomme etiketter, er de fleste uavhengige virksomheter veldig trange om midler. Ikke bare har de ikke råd til store utbetalinger, bonuser eller store innspillingskontrakter, de har heller ikke råd til store markedsføringskampanjer eller salgsfremmende omvisninger for å bygge bevissthet rundt arbeidet ditt. Dette kan gjøre det vanskeligere å bygge et navn for deg selv og selge platene dine .

I tillegg, fordi indie-etiketter er så små og ofte med kort bemanning, kan de være uorganiserte og til og med forvirrende. Mange av avtalene deres er gjort med bare et håndtrykk i stedet for en formell kontrakt, slik at detaljer kan gå glipp av og problemer kan oppstå på grunn av misforståelser.

Til slutt kan den mindre størrelsen på indie-etiketter begrense dine fremtidige muligheter. På grunn av deres mindre budsjetter og mindre rekke artister, har uavhengige etiketter vanligvis ikke sterke relasjoner til pressen, noe som gjør dekning av arrangementene dine vanskelig å få tak i.

Signering med en uavhengig etikett har sine fordeler og ulemper. Før du signerer en avtale med et merke, sørg for at du forstår hva du godtar og hvilke alternativer du har. Hvem du signerer med har enorme implikasjoner for karrierens fremtid.