Karriere Planlegging

Hvordan ta et karrierevalg når du er usikker

8 trinn for å velge en karriere

Illustrasjon som beskriver trinnene for å velge en karriere

Bilde av Lisa Fasol The Balance 2019

Med tusenvis av alternativer, hvordan vil du velge en karriere er det riktig for deg? Hvis du ikke har noen anelse om hva du vil gjøre, kan oppgaven virke uoverkommelig. Heldigvis er det ikke det. Følg en organisert prosess og du vil øke sjansene dine for å ta en god beslutning.

Vurder deg selv

Mann og kvinne undersøker dokumenter sammen og smiler

Thomas Barwick / Getty Images

Før du kan velge riktig karriere, må du lære om deg selv. Dine verdier, interesser, myke ferdigheter og evner, i kombinasjon med din personlighetstype, gjør at enkelte yrker passer godt for deg og andre helt upassende.

Bruk selvevalueringsverktøy , og karriereprøver for å samle informasjon om dine egenskaper og deretter generere en liste over yrker som passer godt basert på dem. Noen velger å jobbe med en karriererådgiver eller andre fagfolk i karriereutvikling som kan hjelpe dem med å navigere i denne prosessen.

Lag en liste over yrker å utforske

Kvinne ved et skrivebord som skriver en liste i en notatbok

Siri Berting / Getty Images

Du har sannsynligvis flere lister over yrker foran deg på dette tidspunktet – en generert av hvert av selvevalueringsverktøyene du brukte. For å holde deg organisert bør du kombinere dem til én hovedliste.

Se først etter karrierer som vises på flere lister og kopier dem til en tom side. Tittelen 'Yrker å utforske.' Din egenvurderinger ​indikerte at de passer godt for deg basert på flere av egenskapene dine, så de er definitivt verdt å utforske.

Deretter finner du yrker på listene dine som appellerer til deg. De kan være yrker du kan litt om og ønsker å utforske videre. Ta også med yrker som du ikke kan mye om. Du kan lære noe uventet.

Utforsk yrkene på listen din

Mann som forsker ved en datamaskin, omgitt av bunker med bøker

Klaus Vedfelt / Getty Images

På dette tidspunktet vil du være begeistret for at du klarte å begrense listen din til bare 10 til 20 alternativer. Nå kan du få litt grunnleggende informasjon om hver av yrkene på listen din.

Finne stillingsbeskrivelser og krav til utdanning, opplæring og lisensiering i publiserte kilder. Lær om avansementmuligheter. Bruk offentlig produsert arbeidsmarkedsinformasjon for å få data om inntjening og jobbutsikter.

Lag en 'Short List'

Fôret notatpapir og penn med krøllete papirer

Jan Stromme / Getty Images

Nå har du mer informasjon, begynn å begrense listen ytterligere. Basert på det du har lært fra forskningen din så langt, begynn å eliminere karrierene du ikke ønsker å forfølge lenger. Du bør ende opp med to til fem yrker på din 'kortliste'.

Hvis grunnene dine til å finne en karriere uakseptabel ikke er omsettelige, kryss den av listen din. Fjern alt med plikter som ikke appellerer til deg. Eliminer karrierer som har svake jobbutsikter . Bli kvitt ethvert yrke hvis du ikke er i stand til eller ønsker å oppfylle utdanningskravene eller andre krav, eller hvis du mangler noen av de myke ferdighetene som er nødvendige for å lykkes i det.

Gjennomføre informasjonsintervjuer

Mann og kvinne i intervju

Mark Edward Atkinson / Getty Images

Når du bare har noen få yrker igjen på listen din, begynn å gjøre mer dyptgående forskning. Avtal å møte folk som jobber i de yrkene du er interessert i. De kan gi førstehåndskunnskap om karrierene på den korte listen din. Få tilgang til din Nettverk , inkludert LinkedIn, for å finne personer som de kan ha disse informative intervjuene med.

Ta ditt karrierevalg

Gruppe mennesker, hver kledd for et annet yrke

kristian sekulic / Getty Images

Til slutt, etter å ha gjort all din forskning, er du sannsynligvis klar til å ta ditt valg. Velg det yrket du tror vil gi deg mest tilfredshet basert på all informasjonen du har samlet inn. Innse at du har lov til å gjøre noe hvis du endrer mening om valget ditt når som helst i livet ditt. Mange folk endre karrieren minst et par ganger.

Identifiser målene dine

Forretningskvinne holder stige og ser opp

Nisian Hughes / Getty Images

Når du har tatt en avgjørelse, identifiser din langsiktige og kortsiktige mål . Dette hjelper deg med å kartlegge en kurs mot til slutt å lande arbeid i ditt valgte felt. Langsiktige mål tar vanligvis tre til fem år å nå, mens du vanligvis kan oppfylle et kortsiktig mål på seks måneder til tre år.

La forskningen du gjorde om nødvendig utdanning og opplæring være din guide. Hvis du ikke har alle detaljene, gjør litt mer forskning. Når du har all informasjonen du trenger, sett deg mål. Et eksempel på et langsiktig mål kan være å fullføre utdanningen din. Kortsiktige mål inkluderer å søke på høyskole, læreplasser, andre opplæringsprogrammer og praksisplasser.

Skriv en karrierehandlingsplan

Illustrasjon av mennesker som tegner en rød linje vinklet oppover, og følger den opp

Getty bilder

Sett sammen a handlingsplan for karrieren , et skriftlig dokument som beskriver alle trinnene du må ta for å nå dine mål. Tenk på det som et veikart som tar deg fra punkt A til B, deretter til C og D. Skriv ned alle dine kort- og langsiktige mål og trinnene du må ta for å nå hvert enkelt. Inkluder eventuelle forventede barrierer som kan komme i veien for å nå målene dine – og måtene du kan overvinne dem på.

Dette kan høres ut som mye arbeid – og det er det. Men det er mye lettere å smi en karrierevei når du vet hva du vil. Å ta disse trinnene tidlig vil spare deg for mye kamp og usikkerhet i det lange løp.