Jobbsøking

Hvordan forhandle et lønnsmottilbud for en jobb

Ung kvinne på en videokonferanse ved hjelp av bærbar datamaskin hjemme

••• Oscar Wong / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

TIL jobbtilbud er gode nyheter – med mindre startlønnen er lavere enn du hadde håpet. Når det skjer, kan det være vanskelig å vite hva du skal gjøre videre. Burde du forhandle lønnstilbudet – eller bare ta det du får?

TIL CareerBuilder-undersøkelse rapporterer at over halvparten av arbeiderne (56 %) ikke forhandler om mer penger når de blir tilbudt en ny jobb. Årsakene inkluderer ikke å være komfortabel med å be om mer penger (51 %), bekymre seg for at arbeidsgiveren vil bestemme seg for ikke å ansette dem hvis de spør (47 %), eller ikke vil fremstå som grådige (36 %).

Selv om mange jobbsøkere ikke er komfortable med å forhandle, forventer mange organisasjoner at kandidater kommer med et mottilbud.

Imidlertid sier 53 % av arbeidsgiverne at de er villige til å forhandle lønn på første jobbtilbud for arbeidstakere på nybegynnernivå, og 52 % sier at når de først utvider et jobbtilbud til en ansatt, tilbyr de vanligvis en lavere lønn enn de er villige til å betale. Så det er rom for forhandlinger for mange kandidater.

Når du finner deg selv med et overraskende lavt tilbud – eller bare føler at du fortjener bedre eller kan få mer – er det rimelig å vurdere forhandle deg frem til en bedre lønn . Her er det du trenger å vite.

Hva er et mottilbud?

Et mottilbud gis av en kandidat som svar på et lønnstilbud fra en arbeidsgiver. Vanligvis skjer dette når kandidaten føler det kompensasjonen er i strid med markedet .

En ansatt kan også gi et mottilbud til sin nåværende arbeidsgiver hvis de blir tildelt en forfremmelse og ikke er enig i den nye kompensasjonen som tilbys for å akseptere den stillingen.

Et mottilbud kan også gis av en bedrift når de får vite at en verdsatt ansatt har mottatt et tilbud fra en annen organisasjon. I dette tilfellet vil arbeidsgiver tilby mer penger eller andre insentiver for en ansatt til å bli i selskapet.

Når du vurderer et mottilbud, er det flere ting du kan gjøre for å øke sjansene dine for å få mer lønn, og et par ting som kan stå i veien for deg.

Bør du motbevise?

Hvis du har mottatt et tilbud som ikke er det du forventer, har du noen alternativer:

 • Spør om det er noen fleksibilitet i start (eller fremtidig) lønn
 • Vurder fordeler du kanskje kan forhandle i tillegg eller i stedet for ekstra lønn
 • · Avslå tilbudet, innse at selskapet kanskje ikke kommer med et mottilbud
 • Skap en mulighet for mer diskusjon
Gjør dette:
 • Undersøk lønnsområder for ønsket stilling

 • Vit at mer enn 50 % av arbeidsgiverne forventer å forhandle om jobblønninger på startnivå

 • Forstå at noen arbeidsgivere vil tilby den laveste lønnen de tror du vil akseptere

 • Vurder hvor mye du trenger eller vil ha jobben, markedspriser, andre muligheter og det nåværende arbeidsmarkedet

 • Fokuser på fakta, for eksempel verdien du bringer, i stedet for på følelser

 • Vær forberedt på å be om andre fordeler hvis høyere lønn ikke er et alternativ

Ikke gjør dette:
 • Stol på magefølelsen din eller økonomiske behov når du velger ditt mottilbudssortiment

 • Sett bunnen av området lavere enn det du er villig til å akseptere

 • Forhandle for aggressivt, ellers vil de trekke tilbake tilbudet

 • Forvent å få mer hvis du ikke er villig til å spørre

 • Forhandle bare for å forhandle

 • Bløff hvis du egentlig ikke er villig til å gå bort

Hvor mye kompensasjon som skal målrettes

Når du ber om å diskutere kompensasjon, trenger du ikke spesifisere hvor mye mer penger du håper å tjene – den diskusjonen vil utfolde seg etter at ansettelseslederen ser møteforespørselen din og godtar å ha en samtale. (Forhåpentligvis. Mer om den andre muligheten om et øyeblikk.)

Ideelt sett har du satt din mål lønnsområdet før det første intervjuet, men hvis du ikke har det, er det ingen bedre tid enn nå. Du vil ha det bra ide om hvor mye du håper å få – og villig til å ta – lenge før du begynner å forhandle for alvor.

Forskning er avgjørende for dette. Ikke gjør den vanlige feilen å sette prisen din basert på en magefølelse eller økonomiske forpliktelser. Ved å gjøre det kan du enten prise deg selv ut av en jobb du ønsker eller selge ferdighetene dine langt billigere enn nødvendig.

I stedet, forskning lønnsområder for den nøyaktige stillingstittelen og pliktene, som bestemt av stillingsbeskrivelse og hva du har lært i løpet av intervjuprosess . Det finnes mange nettbaserte verktøy som kan gi deg en følelse av hva som er rimelig. For eksempel nettstedet for lønnsinformasjon PayScale.com vil lage en gratis rapport for deg, basert på svarene dine på spørreundersøkelser om jobben du retter deg mot, din erfaring, ferdigheter, utdanning og geografiske plassering.

Til slutt, ikke sett den lave enden av området lavere enn du ønsker å godta. Ansettelsesledere har et budsjett, og kan til og med få bonuser for å holde kostnadene lave.

De vil ofte tilby deg det laveste tallet de tror du vil ta - ikke fordi de ønsker å nedslå deg eller devaluere ferdighetene dine, men fordi det er deres jobb å holde seg på mål, budsjettmessig, samt ansette gode kandidater .

Hva kan skje når du motbeviser tilbud

Men mens du kan forhandle, er det mulig at arbeidsgiveren kan trekke tilbake jobbtilbudet hvis du gjør det for aggressivt. Noen arbeidsgivere er ikke begeistret for kandidater som går frem og tilbake over lønnstilbud flere ganger. Det kan også være et sett lønnsområde for stillingen og det er kanskje ikke mye rom for videre forhandlinger.

Det er mulig at forhandlingsprosessen kan føre til at både deg og arbeidsgiveren føler seg frustrerte og misfornøyde. I en ideell verden vil ikke denne situasjonen oppstå fordi du vil ha fått en følelse av hva selskapet har i tankene for lønn under intervjuprosessen, og gjort din forventet lønn klar.

Selvfølgelig er det også mulig at forhandlingsprosessen vil gå problemfritt, noe som resulterer i et mottilbud som er alt du ønsker, og som er akseptabelt for ansettelsessjefen og selskapet også.

Hvordan forhandle frem et mottilbud

Hvis du føler at du fortjener mer, og at dine forventninger er rimelige basert på posisjon og bransje, bruk tipsene og strategiene nedenfor for å forhandle frem et mottilbud.

En av de beste måtene å åpne diskusjoner etter at du har mottatt et tilbud, er å be om et møte for å diskutere tilbudet.

1. Kjenn verdien din og bransjeraten for stillingen din. Den beste forhandlingstaktikken er forankret i fakta, ikke følelser, så bruk litt tid på å undersøke. Når du forhandler mot tilbudet ditt, må du argumentere for hvorfor du bør motta et bedre tilbud. Denne saken vil bygge på verdien din: Du vil minne arbeidsgiveren om hvorfor du er en spesielt god match, og tilbyr erfaring og kunnskap som andre kandidater ikke gjør. (Sannsynligvis foretrekker arbeidsgivere å ikke starte intervjuprosessen på nytt; de valgte deg av en grunn!)

I tillegg vil du gi arbeidsgivere beskjed om markedsverdien for stillingen. Du kan nevne lønnsspennet for lignende stillinger hos andre bedrifter. Slik gjør du det undersøke et selskap , og her er nøkkelstatistikk vedr typiske arbeidsgiverytelsespakker .

2. Ikke forhast deg. Siden du må ha mye informasjon for å gi et rimelig mottilbud, er det verdt å bruke litt tid før du starter forhandlinger. Start med å sende en takkebrev for jobbtilbudet , og etablere en tidslinje for når du vil ta kontakt.

3. Ikke glem ikke-lønnsfordeler. Før du krøller tilbudsbrevet til en ball, se forbi lønnen. Kanskje du får andre fordeler og fordeler (som refusjon av skolepenger, evnen til å jobbe hjemmefra en uke hver måned osv.) som veier opp for den lavere lønnen. Eller, hvis du ikke gjør det, er det kanskje noen andre fordeler enn lønn du kan be om som vil gjøre den lavere lønnen mer velsmakende. Du kan be om signeringsbonus, for at helsedekning skal starte umiddelbart dersom bedriften har 30 dagers ventetid, ekstra feriedager, dekning av flytteutgiftene dine, etc.

4. Ikke press for hardt. Tenk over hvorfor du forhandler – er det fordi du virkelig mener at stillingen fortjener en høyere sats, eller forhandler du for å forhandle? Hvis du er komfortabel med tilbudet, vil du kanskje ikke presse for hardt bare for å få litt mer. De aller beste jobbforhandlingene ender med at både arbeidstaker og arbeidsgiver er fornøyd med vedtaket.

5. Ikke si for mye. Det er noen ting som ikke hjelper saken din når du skal forhandle lønn. Her er en liste over hva du ikke skal si når du diskuterer lønn med en potensiell arbeidsgiver.

6. Vet hva som virkelig er viktig for deg. ? Du kommer til å forhandle annerledes avhengig av omstendighetene dine. Å få et jobbtilbud etter at du har vært arbeidsledig i ett år er annerledes enn å få et tilbud når du er ansatt i en tålelig jobb. Ikke bløff hvis du faktisk ikke er villig til å gå bort fra jobbtilbudet. Men hvis du er så heldig å være det vurderer to jobbtilbud , bruk det til din fordel.

7. Bruk en mal for å ramme inn forespørselen din. Ikke sikker på hva du skal si for å få ballen til å rulle? Gjennomgå a mottilbudsbrev og mottilbud e-postmelding du kan skreddersy for å passe dine omstendigheter. Bare pass på å tilpasse forespørselen din for å gjenspeile situasjonen din.

Artikkelkilder

 1. Karrierebygger. Mer enn halvparten av arbeiderne forhandler ikke om jobbtilbud, ifølge en ny CareerBuilder-undersøkelse . Åpnet 12. september 2020.