Jobbsøking

Hvordan velge et arbeidsbyrå eller hodejeger

Smilende kvinnelig hvitsnipparbeider snakker på smarttelefon

••• valentinrussanov / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Sitter du i en jobbsøking og trenger litt hjelp? En headhunter, et arbeidsbyrå eller et søkefirma kan være nyttig. Men først må du forstå forskjellen mellom disse ressursene og hva de kan tilby deg.

Begrepene som beskriver menneskene og bedriftene som tjener til livets opphold ved å hjelpe arbeidssøkere med å finne jobb, kan være forvirrende. For å gjøre vondt verre bruker noen av selskapene og spesialistene som tilbyr disse tjenestene begreper om hverandre. Men de viktigste tingene å vite om arbeidsspesialister er:

  • Hvem jobber de for, deg eller bedriften?
  • Hvem betaler dem (igjen, du eller arbeidsgiveren)?
  • Hvordan kan de hjelpe deg på måter som andre individer eller tjenester ikke kan?

Typer rekrutteringsfirmaer

Før du dykker inn i når og hvordan du bruker en bemanningsbyrå eller headhunter for jobbsøkingen din, for det første må du vite hvem som er hvem og hvem som gjør hva i rekrutteringsverdenen.

Bemanningsbyrå

De tradisjonell arbeidsformidling bistår arbeidssøkere med å finne arbeid. Noen firmaer belaster jobbsøkeren, så sørg for å avklare på forhånd om det er et gebyr. Andre betales av arbeidsgiver. I de fleste tilfeller er det ikke fornuftig å bruke et byrå som tar betalt for jobbsøkeren.

Søkefirma/ledersøkefirma

Søkefirmaer kan være bransjespesifikke (f.eks. bank eller detaljhandel) eller kompetansespesifikke (f.eks. regnskap eller informasjonsteknologi). Det er to hovedtyper av byråer:

  • Beredskapsbyrå: Et beredskapsbyrå betales når kandidaten deres ansettes av arbeidsgiveren. Disse typer firmaer brukes oftest til lav- og mellomnivåsøk, og de sender ofte et stort antall fortsetter til arbeidsgiver.
  • Beholdt søkefirma: Et beholdt søkefirma har et eksklusivt forhold til arbeidsgiveren. Søkefirmaer ansettes vanligvis for søk på seniornivå, og for en bestemt tidsperiode for å finne en kandidat til å fylle en jobb. De er betalte utgifter, pluss en prosentandel av den ansattes lønn, uavhengig av om kandidaten er ansatt.

Helsetjenester, for eksempel, er en bransje der et spesialisert søk kan være nødvendig, spesielt for ansatte på seniornivå. Her er noen av beste executive search-firmaer for helsevesenet .

Rekrutterer/Hodejeger

Rekruttereren/headhunteren/søkekonsulenten (begrepene brukes om hverandre) er personen du faktisk skal jobbe med i jobbsøkingen.

Du kan bli kontaktet av en headhunter som prøver å rekruttere deg til å søke på en ny jobb som jobber for et firma hun/han representerer.

Alternativt kan du sende din CV til en rekrutterer eller søke på en stilling som en headhunter prøver å fylle.

Vikarbyrå

Vikarbyråer er vikarbyråer som finner ansatte til å fylle midlertidige jobber. For eksempel blir vikarer ofte ansatt for å jobbe under sesongmessige økninger i virksomheten eller for å dekke ferier eller sykdommer. Mange vikarbyråer har utvidet sin rolle i sysselsettingssektoren til å fylle vikar-til-perm-stillinger hvor stillingen starter som et vikariat, men kan bli fast dersom arbeidsgiver bestemmer seg for å ansette kandidaten.

Når du skal bruke en rekrutterer eller et søkefirma

Når er det fornuftig å bruke et søkefirma eller rekrutterer for å hjelpe deg med jobbsøkingen? Hvis du ser ut til å sitte fast i et hjulspor og du ikke får innkallinger til intervjuer, kan det være fornuftig å bruke en rekrutterer for å utvide jobbsøkingen. Det kan også være fornuftig hvis du er i en posisjon på høyt nivå siden disse jobbene ikke alltid utlyses, eller i en bransje som vanligvis bruker søkefirmaer for å fylle ledige stillinger.

Søkefirmaer har kontakter i bransjer og i selskaper som du kanskje ikke en gang er klar over. De kan hjelp til å markedsføre din CV og gi deg ekstra eksponering for potensielle arbeidsgivere. Hodejegere bruker arbeidstiden på å lete etter jobbmuligheter. Det er tid å undersøke arbeidsgivere som du ikke trenger å bruke.

Noen arbeidsgivere er imponert over kandidater som er representert av rekrutterere. I tillegg vil du ha en fagperson som representerer dine kvalifikasjoner overfor selskapet. Hodejegeren kan også hjelpe deg forhandle en kompensasjonspakke .

Husk at det er en forskjell mellom å betale et byrå for å hjelpe deg med jobbsøking og å bruke en rekrutterer for å koble deg til potensielle arbeidsgivere. Du vil ønske å bruke en rekrutterer eller et søkefirma som er betalt av din potensielle arbeidsgiver.

Hvis du trenger hjelp med jobbsøking, kan du vurdere å kontakte Career Services-kontoret på din alma mater hvis du er utdannet høyskole eller det lokale arbeidsdepartementet for gratis assistanse.

Hvis du velger å jobbe med flere rekrutterere, er det viktig å la hver enkelt vite at du også jobber med noen andre. Ellers kan de begge markedsføre CV-en din til samme arbeidsgiver, noe som kan være et problem når rekruttereren ønsker å kreve inn gebyret.

Velge en hodejeger

Hvordan kan du velge en hodejeger som vil jobbe effektivt for deg?

Vurder å bruke en headhunter som jobber i din spesifikke bransje. Hvis du tilhører en profesjonell forening, kan de kanskje gi en liste over rekrutterere.

Bruk rekruttering av nettkataloger for å generere en liste over rekrutterere. De Rekrutterere på nett databasen er søkbar etter over 150 spesialiteter, samt etter plassering og nøkkelord. i-Recruit.com har en katalog over rekrutterere oppført etter spesialitet og sted. Nettverk med forretningskolleger og bekjente for å få forslag. Sjekk LinkedIn for å se om du er knyttet til en rekrutterer eller noen som kan henvise deg til en.

Snu på flisa og bruk litt tid på å intervjue rekruttereren. Dette er et viktig profesjonelt forhold, og du må være sikker på at det kommer til å fungere. Spør hvor lenge rekruttereren har vært i selskapet. Spør også om prosessen og hvordan de markedsfører CV-en din og presenterer den for potensielle arbeidsgivere.

Spør rekruttereren om referanser og sjekk dem. Snakk med kundene om tjenestene som ble levert og hva de syntes om dem. Spør også om de vil bruke rekruttereren igjen. Til slutt, sørg for at du er komfortabel med både bedriften og individet. Det må være en passform mellom stilen din og stilen til personene som representerer deg.

Husk at bruk av en rekrutterer bare bør være ett trinn i jobbsøkingen. Det er ingen garanti om, eller når, et kundeemne vil bli til et jobbtilbud. Så ikke stopp din egen jobbsøking og ikke slutt å bygge nettverk eller lete etter potensielle muligheter på egen hånd. La rekruttereren vite at du søker andre muligheter.

Viktige takeaways

Hva er i et navn? Arbeidsbyråer hjelper arbeidssøkere med å finne arbeid. Søkefirmaer fokuserer på bransje, kompetanse og/eller jobbnivå. Hodejegere/rekrutterere kan hjelpe med å markedsføre CV-en din og kan kontakte deg for å fylle en stilling.

Hvem betaler regningen? Generelt er det best å unngå byråer og rekrutterere som tar betalt for jobbsøkere.

Ser du etter en hodejeger? Bruk rekrutteringskataloger og nettverket ditt for å finne rekrutterere. Ikke vær redd for å be om referanser når du intervjuer potensielle rekrutterere.

Ikke stol på én ressurs Hodejegere og søkefirmaer kan være nyttige, men er ikke avhengige av en enkelt person eller bedrift for resultater.