Jobbsøking

Hvordan velge det beste filformatet for CV-en din

CV for en jobb

•••

Jirapong Manustrong / iStock / Getty Images Plus

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Det er ofte det siste du tenker på når du skriver en gjenoppta , men filformatet du velger for CV-en er viktig. Hvis du sender CV-en din i et format som er umulig eller rett og slett vanskelig for arbeidsgiveren å åpne, kan det hende at søknaden din ikke blir vurdert for jobben.

Hvordan velge et filformat for CV-en din

De fleste arbeidsgivere vil ha et Microsoft Word-dokument eller en PDF-fil av CV-en din. Noen arbeidsgivere kan be om en ren tekstversjon (.txt), uten noen fancy formatering eller design.

Det er imidlertid mange faktorer å vurdere når du velger CV-format.

Viktigst: Følg veiledningen

Filformatet en arbeidsgiver ønsker kan variere avhengig av bedriftens søkersporingssystem (ATS). Noen sporingssystemer er for eksempel ikke kompatible med PDF-filer.

Arbeidsgiveren kan også be om et bestemt format avhengig av hvordan du sender inn CV-en din – legge den ut på nettet i stedet for å sende e-post.

Online CV-innlegg: Hvis du legger ut CV-en din på nettet, bør det være instruksjoner om hvilket filformat du skal bruke og hvordan du laster opp CV-en. Noen arbeidsgivernettsteder og jobbsider spesifiserer i hvilket format du skal sende CVen din. For eksempel foreslår Indeed å laste opp et Word-dokument (.doc, .docx), en PDF opprettet fra en tekstfil (ikke skannet inn som et bilde), eller en vanlig .txt-, .rtf-, .html- eller .odt-fil.

Sendt CV: For e-postapplikasjoner kan noen selskaper be deg om det send din CV som et vedlegg . For eksempel: 'Send inn CV som Adobe PDF- eller Microsoft Word-vedlegg.'

Andre arbeidsgivere kan være bekymret for virus, som kan finnes i e-postvedlegg. I stillingsannonsen kan arbeidsgivere spesifisere at alle e-postdokumenter skal være PDF-er, som er virusfrie. Noen arbeidsgivere kan be om at du kopierer CV-en direkte inn i e-postteksten, og unngår vedlegg helt. I dette tilfellet lagrer du CV-en din som en tekstfil (.txt), og limer den deretter direkte inn i e-posten.

Det er veldig viktig å følge instruksjonene i stillingsannonse . Ikke send et annet filformat, ellers kan det hende at CV-en din ikke kan vises og ikke engang blir gjennomgått.

Lagre CV-en din som et Microsoft Word-dokument

Til lagre CV-en din som et Word-dokument (.doc eller .docx), klikk på Fil, Lagre som og skriv inn filnavnet du gir CV-en din.

Lagre et Google-dokument som et Word-dokument

Hvis du ikke har Microsoft Word, kan du lagre en Word-versjon (.docx) av et Google-dokument.

Slik lagrer du et Google-dokument som et Word-dokument:

 • Gå til Fil > Last ned som og velg Word-dokument (.docx).

Det er viktig å merke seg at det kan være formateringsproblemer når du konverterer filer til et annet filformat, så det er en god idé å la noen med Word på datamaskinen sjekke CV-en din for å sikre at den har beholdt formateringen. Hvis den ikke har det, kan du vurdere å gå med en PDF.

Lagre CV-en din som PDF

Mens nesten alle bedrifter enten har Microsoft Word eller tilgang til Google Dokumenter, noe som gjør det enkelt å åpne en .doc- eller .docx-fil, er det noen betydelige fordeler ved å lagre CV-en som PDF. Ulempen er at arbeidsgivers søkersporingssystem kanskje ikke kan lese det.

Microsoft Word og andre tekstbehandlingsprogrammer plasserer ofte snirklete linjer under feilstavede ord eller grammatiske feil, men mange av disse 'feilene' er ikke feil i det hele tatt når det kommer til CV.

Mange industrielle sjargonger eller firmanavn, for eksempel, er kanskje ikke i tekstbehandlingsprogrammets ordbok, men det betyr ikke at de er stavet feil. Ved å lagre CV-en din som en PDF-fil, vil ikke de kronglete linjene, som kan være distraherende for ansettelsesledere som ser på et dokument på skjermen, dukke opp.

I tillegg, mens både Mac-er og PC-er kan kjøre Microsoft Word, ser dokumenter ofte annerledes ut når de åpnes på en Mac enn når de åpnes på en PC. Det er mulig at noe av den forsiktige formateringen din ikke vises riktig hvis ansettelsesledere bruker et annet operativsystem. Det er ikke tilfellet med PDF-dokumenter.

Hvis du sender en CV direkte til en kontakt eller ansettelsesleder via e-post, er en PDF ofte det beste alternativet. For CV som sendes inn gjennom et søknadssystem, følg instruksjonene som er spesifisert.

Slik lagrer du et Word-dokument som PDF:

 • Gå til Fil > Lagre som i Microsoft Word.
 • Velg i boksen som åpnes PDF fra Format nedtrekksmenyen.

Slik lagrer du et Google-dokument som PDF:

 • Gå til Fil > Last ned som og velg PDF-dokument .

Lagre en CV som en tekstfil

I noen tilfeller kan arbeidsgivere be om en ren tekstversjon av CV-en din. Slik lagrer du den.

Kopier CV-en din til et vanlig tekstredigeringsprogram som Notisblokk, som bør være tilgjengelig på datamaskinen din (søk etter Notisblokk for å finne det), eller bruk et nettbasert verktøy for å konvertere til ren tekst.

 • Endre eventuelle kuler til stjerner legg til et mellomrom etter stjernen.
 • Se etter andre formateringsmerker som er igjen, og rediger dem.
 • Endre overskriftene til alle store bokstaver, slik at de skiller seg ut. For eksempel YRKESERFARING.
 • Legg til mellomrom mellom seksjoner for lesbarhet.

Hvordan navngi en CV-fil

Uansett hvilket format du bruker, sørg for at tittelen på CV-filen er tydelig og grei for arbeidsgiver. Med mindre jobbsøknaden angir noe annet, bruk navnet ditt som en del av filnavnet (dvs. JaneDoeResume.doc), ikke bare ordet CV.

Gjør det enkelt for arbeidsgiver å vurdere søknaden din

Målet er å gjøre det så enkelt som mulig for arbeidsgiver å åpne din CV og lære om dine kvalifikasjoner. Følg derfor instruksjonene nøye, og hold formatet og CV-tittelen så enkel som mulig.

Artikkelkilder

 1. SHRM. , Hva er galt med CV-en min? ' Åpnet 19. juli 2021.

 2. Indeed.com. ' Slik legger du ut eller laster opp en CV ,' Åpnet 19. juli 2021.

 3. CareerOneStop. ' Design for enkel lesing .' Åpnet 19. juli 2021.