Salg

Slik setter du en daglig tidsplan

Gjøremålsliste

•••

CT757fan / Getty Images

Det er aldri nok tid til å få alt gjort. Høres det kjent ut? Du kan ikke opprette flere timer i døgnet fordi alle sitter fast i de vanlige 24 timene. Men du kan få mer ut av hver time ved å få tiden til å telle.

Det betyr ikke å jobbe 18 timer i døgnet heller. Trikset er å planlegge fremover. Sett deg ned kvelden før og planlegg aktivitetene dine for neste dag. Den lar deg identifisere nøyaktig hva dine prioriteringer er til enhver tid. Du vil bli overrasket over hvor mye mer du kan få gjort hvis du alltid vet hva du bør gjøre nå og hva som kan vente til litt senere.

Prioritering er en sentral del av tidsstyring. Når du først prøver å planlegge dagen din, kan det være vanskelig å bestemme seg for hvilke elementer på oppgavelisten din som er de viktigste. Noen ganger virker det som om alt er avgjørende. Men med øvelse vil det bli lettere for deg å finne ut hvilke elementer som er virkelig kritiske, hvilke som bare er viktige, og hvilke som er valgfrie å fullføre den dagen eller som kan utsettes til en annen dag.

Dette er hvordan

  1. Lag en liste over alt du ønsker å få gjort i morgen. Inkluder alt, ikke bare arbeidsrelaterte funksjoner. Hvis du trenger å ta hunden til veterinæren eller levere en pakke på postkontoret, legg til disse oppgavene i listen også.
  2. Spør deg selv: Hvilke elementer på denne listen vil ha den største positive innvirkningen på livet mitt hvis jeg får dem ferdig i morgen? Sett ring rundt disse elementene og skriv #1 ved siden av hver av dem.
  3. Velg dine andre, tredje og fjerde mest kritiske gjenstander og merk dem deretter.
  4. Start nå en ny liste. Skriv ned nøyaktig hvilke tider du har tenkt å bruke på å jobbe med de fire høyest prioriterte oppgavene dine. Du trenger ikke å sette dem i rekkefølge eller gjøre dem til dagens første aktiviteter, men du vil være i stand til å sikre at du får dem gjort hvis du gjør en avtale med deg selv for å gjennomføre hver av dem. Blokker ut en rimelig mengde tid for hver oppgave.
  5. Fyll ut morgendagens timeplan med resten av aktivitetene dine. Denne timeplanen trenger ikke være hugget i stein. Du kan ende opp med å flytte rundt på ting etter hvert som nye oppgaver dukker opp og gamle mister behovet.
  6. Ta med timeplanen din og legg den ut et sted hvor du enkelt kan se den mens du jobber. Hvis du trenger å gjøre radikale endringer, kan du skrive ut ting eller endre tidsplanen.

Noen flere tips

Å sette en tidsplan og holde seg til den er bare halve kampen. Du trenger energien og drivkraften til å takle den oppgavelisten og for å oppnå den etter beste evne. God tidsstyring begynner med noen få tiltak du kan ta selv før du begynner å sette en daglig tidsplan.

  • Sørg for å få nok søvn. Ifølge Mayo Clinic krever en sunn voksen som ikke er gravid fra syv til ni timers søvn per natt for å være på sitt beste neste dag.
  • 'Nei' er ikke et skittent ord. Du kan avslå forespørsler og krav til tiden din hvis å si ja betyr at du ikke får andre ting gjort.
  • La oss innse det: Hvis du har åtte ting du må gjøre på listen din og åtte personer ber deg om å gjøre 'bare denne lille tingen', er det noe som må gi. Hvis du er ukomfortabel med å si nei, kom med et svar du kan leve med, noe sånt som 'Jeg kan umulig komme til det i dag, men jeg kan sikkert hjelpe hvis du kan vente til torsdag.'
  • Prøv et eksperiment før du lager din daglige tidsplan. Hold en logg over hva du gjør med tiden din i noen dager eller kanskje en uke. Skriv ned hver aktivitet på smarttelefonen din eller noe annet som er praktisk når du er på farten. Du kan bli overrasket over mønstre du oppdager. Det kan hjelpe deg med å identifisere tidsforbruk som du kan eliminere fra livet ditt, eller i det minste redusere til håndterbare tidsrom.