Musikkarrierer

Hvordan starte et plateselskap

Hvordan starte et plateselskap

Bilde av Colleen Tighe The Balance 2019

vil du starte et plateselskap ? Mang en plate har blitt startet av noen som har sagt 'ok, jeg har et plateselskap!' På noen måter ER det så enkelt. Noen av de beste merkene har laget det etter hvert som de har gått.

Men hvis du ønsker å gi deg selv den beste sjansen for å lykkes, for ikke å snakke om å beskytte investeringen din, er det viktig å gå gjennom en skikkelig oppsettsprosess. Denne veiledningen vil veilede deg gjennom hvordan du får etiketten i gang.

Før vi hopper inn, la oss imidlertid sørge for at du har tenkt gjennom hele denne merkelappen. Kjører en indie plateselskap er morsomt, men det krever mye engasjement og massevis av penger. Det er viktig at du går inn i dette med åpne øyne. Her er noen ting du bør vurdere:

Hvis du starter et plateselskap med det eneste formålet å gi ut musikken din , vær oppmerksom på at det å være både plateeier og eneste artist på listen medfører noen begrensninger. Selv med de beste intensjoner, risikerer etiketten din å fremstå som et forfengelighetsprosjekt.

Det betyr at noen distributører kan være nølende med å samarbeide med deg, og noen finansieringskilder kan vente med å investere i deg. Hvis du planlegger å gjøre promotering internt, husk at det kan være litt ubehagelig for alle for deg å ringe journalister og spørre dem når de tenker på albumet ditt. Dette er ikke å si at du ikke bør starte et plateselskap for å gi ut din egen musikk. Det betyr bare at du må være klar over at det fører med seg noen få komplikasjoner andre merker ikke møter.

Du vil nesten helt sikkert måtte jobbe på etiketten din hver dag selv om du har en fulltidsjobb. Har du tid til å investere i å få etiketten til å fungere? Uansett hvor mye du budsjetterer med etiketten din, vil den koste mer. Kan du starte en etikett og dekke regningene dine? Her er noen praktiske tips om hvordan du starter ditt eget merke.

Velg bedriftsstruktur og etikettnavn

Mann sitter på datamaskinen med hodetelefoner

Roberto Westbrook/Blend Images/Getty Images

Mange indie-selskaper hopper over dette trinnet, i det minste til å begynne med, men det er en god idé å ha plateselskapet ditt satt opp som en juridisk forretningsenhet fra starten av. Du må være en faktisk, lovlig virksomhet hvis du vil ha en forretningsbankkonto eller kredittkort, og det gjør skattetiden mye mer håndterlig. På samme måte, hvis du søker om bedriftslån eller andre typer finansiering, må du være en lovlig bedrift.

Navnene og spesifikasjonene til ulike forretningsrammeverk varierer fra land til land, stat til stat og by til by (for eksempel enkeltpersonforetak, LLC, selskap, etc). Du må tilbringe noen timer med datamaskinen eller på biblioteket for å lære om loven i ditt område og for å skrive ut skjemaene du trenger for å sette opp bedriften din. Det er noen generelle retningslinjer å huske på som gjelder overalt:

 • Hvis du starter etiketten med andre partnere, trenger du en partnerskapsavtale som beskriver prosentandelen av eierskap hver partner har, hvordan hver partner kan forlate virksomheten, hvordan beslutninger vil bli tatt i partnerskapet, og så videre. Avhengig av hvor du bor, kan lovene knyttet til forretningsstrukturen diktere partnerskapsavtalen din, eller du må kanskje utarbeide en egen avtale.
 • For de fleste uavhengige merker er den beste forretningsstrukturen en som er enkel og som beskytter partnerne mot personlig ansvar dersom noe skulle gå galt i virksomheten.

Dette er også tiden for å finne ut hvordan selskapet skal fungere, for eksempel hvem som skal ha ansvaret for hvilke oppgaver og hvordan folk skal betales. Hvis det er problemer som ikke er adressert i papirene for å sette opp virksomheten din, skriv en egen kontrakt som beskriver denne informasjonen.

Nå er det selvfølgelig også tid for et merkenavn. Gjør litt undersøkelser på nettet for å sikre at navnet ditt ikke allerede er tatt.

Finn musikken din

Mann i platebutikk ser gjennom vinylalbum

Jason Todd / Getty Images

For de fleste som starter plateselskaper, kom ideen om å få i gang et plateselskap fra å høre god musikk som ingen andre ga ut. Hvis det er tilfellet for deg, fantastisk – gå videre til neste trinn. Hvis du bare har ideen til etiketten og trenger litt musikk for å komme i gang, er tiden nå inne. Du må ha en utgivelse, eller til og med noen få utgivelser, i kø for å gå videre til de neste trinnene, som å finne distribusjon og PR.

Å finne musikk å gi ut kan være vanskeligere enn det høres ut; det er litt som å finne den velkjente nålen i høystakken. Noe av det enkleste du kan gjøre er å starte lokalt. Ta en titt på noen lokale musikere og se om du kan finne noen få artister du vil jobbe med. Du kan også lytte til musikk på MySpace, Bandcamp, ReverbNation , og andre nettsteder som inneholdt usignerte handlinger.

Et indie-label er et kjærlighetsarbeid, så det er veldig viktig å holde ut litt musikk egentlig tro på. Når du har bestemt deg for å starte et merke, kan du føle at det haster ganske NÅ. I det lange løp er det verdt det å vente til du har en plate du elsker og ikke kan vente med å bringe til verden.

Indie-labelkontrakter: rammeverk og artistavtaler

Nærbilde av hånden ved hjelp av lydmikser

Emmanuel Psaledakis / EyeEm / Getty Images

Når du vet hvilken musikk du vil gi ut, må du inngå en avtale med artistene. Noe av det beste med indiemerker er at du i hovedsak kan ha hvilken som helst avtale du vil. Faktisk gjør det livet mye enklere når du oppretter en avtale som fungerer for deg og artisten fra sak til sak. Når det er sagt, er det en god idé å kjenne til begrensningene dine og ha noen grunnleggende prinsipper i tankene. Her er noen ting du må tenke på:

 • Vil du at musikere skal levere en herre , eller vil du gå inn på opptakskostnader?
 • Vil du betale fremskritt , og i så fall hvor mye? (Hvis du har et veldig lite budsjett, er det beste alternativet å prøve å overbevise potensielle signeringer om å holde ethvert forskudd lavt, slik at det er penger igjen til å markedsføre deres utgivelse .)
 • Hvordan vil eventuelle inntekter fra utgivelser deles opp? Vil artistene dine få en prosentandel, eller vil du dele ting 50/50? Vil etiketten dekke produksjonskostnader og kampanjekostnader før den betaler?
 • Vil artistene få godkjenne reklameutgifter over et visst beløp? I så fall, hvor mye?
 • Hvor mange kampanjer/gratis eksemplarer får artisten? Over den grensen, hvor mye vil de betale for flere kopier?
 • Hva er lengden på avtalen?
 • Gjelder avtalen bare ett album eller flere?
 • Vil musikerne ha rett til å revidere bøkene dine? Hvor ofte og hva slags varsel må de gi?

Finne ut distribusjon

Hodetelefoner koblet til en mobiltelefon på et trebord

Levente Bodo/Getty Images

Når du starter et plateselskap, finne musikk å gi ut og finne distribusjon kanaler er litt av en kylling og egg-situasjon. Distributører vil vite at du har musikk klar før de forplikter seg til å samarbeide med deg (i de fleste tilfeller), men musikere vil gjerne vite at du har distribusjon før de signerer på plateselskapet ditt.

Noen ganger, når du starter et indie-label, vil usignerte musikere være villige til å komme ombord før du finner distribusjon. Det er ditt beste scenario. Hvis du ikke får til dette, er det ikke mye du kan gjøre enn å prøve å sjonglere litt og jobbe med å få myke forpliktelser fra folk. Her er noen ting du bør huske på om distribusjon:

 • Digital distribusjon er mye lettere å finne enn fysisk distribusjon. Samlede tjenester som Tunecore vil legge musikken din på nettsteder som iTunes og Amazon. Du kan sette opp disse tjenestene fra første stund, slik at du ikke trenger å vente med gode utgivelser på hånden som du ikke kan flytte i det hele tatt.
 • Noen fysiske distributører vil samarbeide med hvem som helst, men din ideelle situasjon er å få en distribusjonsavtale med et selskap som er selektiv med hensyn til etikettene de jobber med. Disse selskapene vil aktivt involvere seg i å selge utgivelsene dine til butikkene og vil ofte hjelpe deg med å annonsere utgivelsene dine. Slike selskaper ønsker vanligvis å vite at du har en travel utgivelsesplan planlagt – de liker ikke å jobbe med en plate med én utgivelse.
 • Distributører noen ganger ofte M&D avtaler der de betaler for produksjon på forhånd og får det tilbake fra salget. Det hjelper med kontantstrømmen din på kort sikt, men disse avtalene blir mer sjeldne.

Finne ut promotering

Berlins natteliv og musikkscene: flygeblader, brosjyrer og annonser

Maxiphoto / Getty Images

Markedsføring vil være avgjørende for å selge utgivelsene dine. Det er noen forskjellige markedsføringsområder du må dekke eller i det minste tenke på å dekke, budsjettet tillater:

 • Radio: terrestrisk radio, satellittradio, internettradio
 • Trykte medier
 • online mener
 • Klubber
 • Reklame: plakater, trykte annonser , Internett-annonser, og hvis du er superprangende, TV-annonser

Din første avgjørelse er om du vil håndtere forfremmelse selv eller om du vil ansette noen andre til å gjøre jobben. Legg merke til at de fleste PR-selskaper spesialiserer seg på et markedsføringsområde. De kan dekke kommersiell radio og høyskoleradio , de kan bare dekke utskriftsmedier, og så videre. Med andre ord, hvis du leier ut arbeidet, vil du sannsynligvis se på å betale flere separate selskaper.

Selv om du vil reservere mesteparten av budsjettet for enhver utgivelse for reklamekostnader, kan det hende at upstart indie-etiketter ikke har nok penger til å ansette utenfor PR for alle deler av en salgsfremmende kampanje . For å takle budsjettbegrensningene dine er det noen alternativer:

 • Gjør all kampanjen din internt. Hvis du aldri har gjort promoteringsarbeid før, må du gjøre noe grunnarbeid, som å bygge opp en trykk database.
 • Lei et PR-firma for visse deler av en kampanje. Hvis du tror du kan håndtere print og nettpromo selv , men du er ikke sikker på hvordan du navigerer i radio, for eksempel, dette er veien å gå.

Hvis du skal lage din egen presse, og hele opplevelsen er ny for deg, sørg for å bygge inn litt ekstra tid før din første utgivelse for å lage kampanjeplanen din.

Forbered din første utgivelse

en vinylplate som snurrer

lenscap67 / Getty Images

OK da! Du er klar til å gå. Nå må du velge en utgivelsesdato for din første utgivelse. Hvis du utelukkende går for digital distribusjon, trenger du ikke å bekymre deg for ting som omløpstid for produksjon. Hvis du trykker på fysiske gjenstander, er det litt mer til det. Her er noen ting som vil påvirke utgivelsesdatoen din. Merk her at vi antar at du har en ferdig mester i hånden og at vi hopper over promo-faktorer akkurat nå:

 • Godkjenning av kunstverk
 • Produksjon (vær klar for forsinkelser, som skjer ofte. Vær også oppmerksom på at i det minste i de første jobbene dine hos en produsent, må du signere på utskriften før jobben er fullført.
 • Utgivelsesdatoen distributøren din ønsker. De vil ha en god leveringstid for å selge utgivelsen din til butikkene deres. De vil også at utgivelsen din skal ha en passende plass på timeplanen deres, slik at utgivelsen ikke blir overskygget av større utgivelser de måtte ha. Selv om det kan være litt irriterende å blande utgivelsesdatoen for å få plass til en større utgivelse, er det i din beste interesse å ha distributøren fokusert på prosjektet ditt.

La oss nå vurdere forfremmelse. Du må gi deg selv nok ledetid med promotering slik at anmeldelser/intervjuer/radiospill treffer rett før eller akkurat når utgivelsen blir tilgjengelig.

Ta i betraktning trykkplanene til magasinene som du tror kan gi deg dekning, og sørg for at utgivelsesdatoen gir dem en sjanse til å skrive om utgivelsen rundt utgivelsestidspunktet. Som en generell tommelfingerregel er det ideelt å gi deg selv åtte uker eller mer til å lage en promo-kampanje, spesielt for den første utgivelsen din.

Noen ganger kan selvfølgelig ikke disse salgsfremmende tidsbegrensningene oppfylles. Ikke svett det. Anmeldelser kan piple inn etter utgivelsesdatoen, og det er greit. Din første utgivelse kan godt være en sakte forbrenning.

First Release Redux: Ride the Learning Curve

Plater lent mot hyller

Halfdark / Getty Images

Å drive et plateselskap er en læringsprosess. Sjansene er store, selv med de beste intensjoner og nøye lagde planer, at du har gjort en feil med din første utgivelse. Det er greit. Du skal lage dem med andre, femte og femtifemte.

Her er trikset: sørg for at de er forskjellige feil hver gang. Etter den første utgivelsen, ta deg tid til å evaluere hele prosessen og bestemme hva som gikk riktig og hva som kunne trenge en viss forbedring. Bruk leksjonene dine til neste utgivelse. Gå videre. Så lenge du lærer av hver utgivelse, har du det helt fint.

Ytterligere tips

en mann som surfer i en platebutikk

Nick David/DigitalVision/Getty Images

 • Det har vært sagt før, men det tåler å gjentas: å drive et plateselskap er en læringsprosess. Når du forplikter deg til å starte et merke, forplikter du deg til å kjøre ut opp- og nedturene. Noen ganger vil ting gå galt, selv om du gjør alt riktig. Trikset er å ikke la skuffelsene avspore din generelle fremgang. Det høres kanskje litt cheesy ut, men å være positiv og rulle med slagene har mye å gjøre med å holde etiketten i gang på lang sikt.
 • Ikke overdriv eller bløff deg gjennom ting du ikke forstår. Hvis du ikke har mye erfaring fra musikkbransjen og trenger å lære på farten, så er det å stille spørsmål og være realistisk og ærlig om det du ikke vet den eneste måten å få kunnskapen du trenger.
 • Vær ærlig med artistene dine om hva du kan gi og hva du ikke kan. Hvis det dukker opp et problem, vær ærlig med dem om det også. Dårlig rykte i bransjen er nesten alltid avledet fra uærlighet.
 • Med mindre du har en fin økonomisk pute på plass, betyr det å starte et plateselskap nesten alltid å sette seg i gjeld. Du kan dempe det økonomiske frittfallet ved å være smart med måten du bruker pengene på. Med andre ord, utgifter til promotering? Det er en investering i fremtidig inntjening. Bruker du på en gul vinyl 10'-pressing? Ikke så mye.
 • Ikke jag etter trender. Fokuser på å gi ut og promotere kvalitetsmusikk, pleie fanskaren din og være god mot artistene dine. Ting har en tendens til å falle på plass når du fokuserer på det grunnleggende.
 • Vær kreativ. Billige og muntre løsninger på ting som kunst blir ofte til et salgsargument i stedet for et negativt. Det handler ikke om rasende blendende og glatte ting – det handler om god musikk.
 • Behandle etiketten din som en av artistene dine. Markedsfør etikettnavnet ditt og bygg en identitet.
 • Det skal være gøy, husker du? Nyt det!