Jobbsøking

Hvordan gjøre frilansing til en karriere

Forretningskvinne utenfor bygningen

•••

Luis Alvarez / Getty ImagesInnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Noe av det beste med frilansing er at du kan få det til å fungere på dine premisser. Hvis du bare trenger litt ekstra penger eller ønsker å utvikle ferdigheter i et nytt område, kan du gjøre det på deltid, i tillegg til din vanlige fulltidsjobb – eller du kan gjøre det til din heltidsjobb, med litt av nøye planlegging og mye hardt arbeid, og aldri trenger å gå tilbake til båsgården igjen.

Slik kommer du i gang når du vil gjøre frilansing til din karriere.

7 trinn for å bli en vellykket frilanser på heltid

1. Få føttene våte

De fleste vil fortelle deg at du skal lage en plan før du setter i gang. Hvis du har en jobb for øyeblikket, vil jeg foreslå det motsatte: før du begynner å tenke på hvordan du vil at frilanskarrieren din skal se ut, få føttene våte ved å ta noen spillejobber mens du fortsatt er ansatt.

Det er to fordeler med å gjøre dette. Først av alt, det lar deg legge til side litt penger foran deg ta steget til frilansing på heltid . Du trenger tre til seks måneder med levekostnader, pluss oppstartskostnader, for å starte frilanskarrieren fra en sikker stilling.

For det andre lar den deg prøve ut forskjellige typer klienter og jobber, og finne ut av knekkene før du forplikter mesteparten av arbeidstiden din til noe du kanskje ikke liker en måned fra nå.

2. Lag en plan

Når du har eksperimentert med noen forskjellige typer spillejobber og klienter og har en grov ide om hva du vil jobbe med, er det på tide å lage en plan. Selv om du ikke prøver å imponere investorer, kan det å skrive en forretningsplan bidra til å klargjøre målene dine og kartlegge en grov plan for hvordan suksess ser ut for deg. Noen spørsmål å huske på:

  • Hva slags arbeid elsker og hater du?
  • Hvordan ser suksess ut for deg?
  • Hvor mye penger trenger du for å gå i balanse, for å spare penger, for å føle at du har 'gjort det'?
  • Hvem er konkurrentene dine, og hva tilbyr de?
  • Hva tilbyr du som konkurrentene dine ikke gjør?
  • Hvordan vil du at bedriften din skal se ut om noen måneder, neste år og om fem år?
  • Vil du ha ansatte på et tidspunkt, eller vil du jobbe alene?
  • Hvordan vil du at arbeidsdagen din skal se ut?

Ikke glem å planlegge for estimerte kvartalsvise skatter; gå gjennom disse veiledningene for å estimere disse og betale dem. Til slutt må du også bestemme om du vil innlemme, men du trenger ikke ta den avgjørelsen før du setter i gang.

3. Angi prisene dine

En annen grunn til å prøve frilansing mens du fortsatt jobber for en arbeidsgiver, er å ha en sjanse til å sette prisene dine – og revidere dem. Hvis du er som de fleste spirende frilansere, vil du sannsynligvis få underpris for tjenestene dine i begynnelsen.

Hvis du gjør noen testjobber før du forplikter deg til å frilanse på heltid, vil du ha en mulighet til å gjøre disse feilene mens du fortsatt har en jevn inntekt.

Den beste måten å angi prisene dine er å finne ut hva du tjener for lignende arbeid i fulltidsjobben din, og utarbeide en timepris. Ikke glem å inkludere ting som fordeler, syketid og kontorrekvisita når du gjør dine beregninger.

Deretter kan du enten belaste kundene dine hver time eller etter prosjekt, etter å ha estimert hvor mange timer hvert prosjekt vil ta.

4. Fokuser på din ideelle klient

Ganske raskt vil du begynne å få et bilde av selskapene og personene du jobber best med. Din ideelle klient vil være den beste blandingen av type arbeid, arbeidsstil, timeplan og lønn.

Du kan for eksempel oppdage at du liker å jobbe med startups best, fordi du verdsetter å jobbe med banebrytende prosjekter og ikke vil ha en 9-til-5 arbeidsdag – eller du kan finne ut at mer etablerte selskaper er mer økonomisk pålitelige, og drei mot dem når du fyller opp kundelisten din.

Så er det det kulturelle stykket. Alle har ulike verdier og forventninger til medarbeidere og kunder. Kanskje du ønsker å jobbe med mennesker som er vennlige og varme, eller punktlige og presise, eller respekterer dine grenser når det gjelder tid, eller en kombinasjon av disse. Vit det, og se etter selskaper og kontaktpunkter som er enige.

5. Markedsfør deg selv

Borte er dagene da du trengte å kjøpe plass i en avis for å markedsføre den nye virksomheten din. Nå kan du kanskje starte frilanskarrieren din uten å bruke en eneste krone, bare ved å presentere tjenestene dine på Facebook, Linkedin, Tumblr og Twitter.

Det viktige er å være villig til å nå ut. Når du tar spranget, fortell kontaktene dine at du gjør det.

Du vil bli overrasket over hvor mye virksomhet du kan generere ved å legge ut på de forskjellige sosiale nettverkene dine og fortelle folk at du ser etter en bestemt type arbeid.

6. Nettverk

Frilansere trenger forbindelser for å fortsette å få nytt arbeid, men de trenger dem også for å skape fellesskapsfølelsen som kontoransatte har, og entreprenører noen ganger mangler.

Den gode nyheten er at du ikke trenger å bli en cocktailpartyperson eller lære å elske smalltalk for å bli en ekspertnettverker.

Alt du trenger å gjøre er å være pålitelig, hyggelig å jobbe med og åpen for å stifte nye bekjentskaper.

Igjen har sosiale medier tatt mye av det harde arbeidet med å knytte forbindelser. Det er også en god idé å se på å bli med i profesjonelle foreninger i din bransje, hvis du ikke allerede har gjort det, for å holde deg oppdatert på nyheter og trender og ha tilgang til utdanningsmuligheter som kan hjelpe deg å finpusse ferdighetene dine.

7. Hold øye med ballen

Til slutt, det viktigste å gjøre for å lykkes med freelancing er å revurdere målene dine fra tid til annen. Du vil ikke alltid slå den ut av parken på den første svingen, men du trenger ikke. Alt du trenger å gjøre er å fortsette å svinge.