Jobbsøking

Slik bruker du avanserte søkealternativer for å finne jobber raskt

hånd med mus

•••

Gazima / Bildebanken / Getty Images

Jobbsider gir jobbsøkere muligheten til å få tilgang til mange muligheter fra en rekke kilder med et museklikk. Resultatet fra søk kan imidlertid være overveldende hvis du bare bruker forsiden til disse nettstedene.

Ta en mer målrettet tilnærming ved å trykke på de avanserte søkemulighetene til jobbtavler og jobbsøkemotorsider som Indeed, SimplyHired, Dice, Monster, LinkedIn og Career Builder kan hjelpe deg med å fokusere på en mer håndterlig og relevant liste over jobber.

En kortere, men bedre samsvarende liste vil hjelpe deg å spare tid på jobbsøking. Det vil være færre stillingsannonser som ikke passer godt å lese gjennom. Når du søker på jobber som er så tett som mulig, vil sjansene dine for å bli valgt til et jobbintervju øke.

Slik bruker du avanserte søkealternativer

De fleste jobbsider har en lenke på forsiden som tar deg til siden for avansert jobbsøk. Det er vanligvis i en liten skrift under hovedsøkeboksen og heter:

 • Forhåndssøk etter jobb
 • Avansert søk

Klikk på linken for å komme i gang. Det vil bringe deg til en side der du kan spesifisere kriterier for å avgrense søket med flere alternativer enn søkeord og plasseringsalternativer på forsiden av nettstedet.

Avanserte alternativer, avhengig av nettstedet du bruker, gir en rekke måter å avgrense søket for å generere en liste over ledige stillinger som er mer tilpasset dine kvalifikasjoner og krav.

Eksempler på avanserte jobbsøkingsalternativer

Hver jobbside har et annet sett med søkealternativer som kan brukes for å inkludere (eller ekskludere) bestemte jobber fra søkeresultatene. Ved å begrense søkekriteriene dine med faktorene som er viktigst for deg, vil du gi deg en kortere, men mer relevant liste over ledige jobber.

 • By
 • publiseringsdato
 • utdanning
 • Erfaring
 • Søkeord (inkluder eller ekskluder)
 • Industri
 • Jobbfunksjon
 • Radius (Innenfor X Mile)
 • Lønn
 • Stat
 • Type jobb (heltid, internship, sesongbasert, telependling, etc.)
 • Post kode

Inkluder nøkkelord

For eksempel, hvis du er en sykepleier som ønsker å jobbe med enten pediatri eller onkologi, kan du trykke på den funksjonen for å finne sykepleierjobber i disse spesialitetene. Hvis du vil jobbe for et sykehus eller for et legekontor, kan du bruke nøkkelord for å få en liste over ledige stillinger som bare inkluderer jobbalternativet som interesserer deg.

Hvis du har ferdigheter som du vil bruke i din neste stilling, kan du angi disse ferdighetene som nøkkelord. Her er en liste over ferdigheter med både generelle ferdigheter, og ferdigheter for mange ulike yrker.

Ekskluder søkeord

Et annet nyttig avansert alternativ er muligheten til å utelate et søkeord. Du kan for eksempel være på utkikk etter en jobb på nybegynnernivå og ønsker å eliminere annonser som oppgir at «tidligere detaljhandelserfaring» er påkrevd.

Hvis du retter deg mot pleieassistentjobber som ikke krever formell opplæring, kan du eliminere ordene 'sertifisert' eller 'CNA'.

Søk med en rekke nøkkelord

Du kan også generere en liste over jobber som oppfyller alle en rekke søkeord. La oss si at du ønsker å begrense listen over åpninger innen markedsføring. Hvis du ønsker å fokusere på jobber som merkevaresjef i forbrukerprodukter som krever en MBA, kan du bruke hvert av disse begrepene for å få et målrettet sett med alternativer.

Du kan bruke nøkkelordsøk for å brainstorme muligheter rundt en favorittferdighet eller -sertifisering. Selv om du kanskje ikke vet nøyaktig hva du ønsker å gjøre, vil det å legge inn nøkkelord som 'spansk', 'Excel' eller 'Barn' gi deg noen ideer om hvordan du kan bruke denne ferdigheten.

Søk etter kategori eller type jobb

Career Builder lar deg søke etter kategorier av jobber, og dette kan være nyttig hvis du har problemer med å finne passende søkeord eller bare vil se etter jobber med visse kvalifikasjoner innenfor spesifikke sektorer.

For eksempel kan du vite at du vil bruke kunnskapen din om statistikk, men bare innenfor markedsføringsfeltet. Så du kan bruke søkeordet 'statistikk' og velge kategorien 'markedsføring'.

For nyutdannede, merk at du kan velge kategorien 'inngangsnivå' for å generere en liste over første jobber. Nåværende studenter kan velge jobbtypen 'praksis' for å få en liste over alternativer for høyskoleårene.

Du kan også angi hvilket utdanningsnivå som passer for din situasjon. Jobbtypefunksjonen lar deg også fokusere på eller eliminere deltids-, sesong-, heltids-, kontrakts-, midlertidige eller frivillige stillinger, avhengig av nettstedet du bruker.

Søk etter stillingstittel

Hvis du bare ser etter jobber med en bestemt jobbtittel , prøv å bruke den avanserte funksjonen på Indeed hvor du kan søke etter eksakte fraser innenfor stillingstitler. Hvis du for eksempel var sikker på at du ville jobbe som skribent eller finansiell planlegger, kan du skrive inn 'Skriver' eller 'Finansiell planlegger' i tittelsøkeboksen.

CareerBuilder lar deg ekskludere et ord fra stillingstitler, og dette er nyttig hvis du vil utforske andre roller enn høyt annonserte innenfor en sektor. Hvis du for eksempel var interessert i utdanning, men ønsket å holde deg unna undervisningen, kan du ekskludere titlene 'Lærer' eller 'Instruktør' og velge kategorien Utdanning.

Velg en plassering

En annen nyttig avansert funksjon er muligheten til å velge en spesifikk radius rundt et sted hvis du er bundet til et definert område, ønsker å begrense pendlingen eller har et drømmejobbsted.

Med noen nettsteder kan du søke etter byområde i tillegg til by, stat eller radius. Dette er en god måte å begrense søkeresultatene til steder der du vet du vil jobbe.

Flere filtre

Avanserte alternativer lar deg også angi datoparametere for å eliminere eldre innlegg og fokusere energien på nyere jobber. Du kan også sile ut jobber fra byråer eller filtrere inn bare jobber fra arbeidsgiversider.

Utvide søket ditt

Avanserte alternativer lar deg kombinere flere ulike kriterier. For eksempel kan du søke etter en stilling i reklamebransjen, hos et bestemt selskap som krever kreativitet. Vær imidlertid oppmerksom på at du risikerer å begrense søket for mye hvis du legger inn for mange forskjellige elementer.

Du kan starte med å inkludere mange kriterier, men vær klar til å fjerne mindre viktige faktorer hvis listen over genererte jobber er for restriktiv. Vær også oppmerksom på at ikke alle jobber er riktig kodet, så du bør søke på en rekke måter hvis du ikke er fornøyd med resultatet.

Prøv forskjellige nettsteder og søk

Vær oppmerksom på at søkeresultatene varierer fra nettsted til nettsted. Ikke anta at du vil få de samme resultatene på Indeed som på SimplyHired, for eksempel, selv om de begge viser jobber fra mange forskjellige kilder. Spørringsfaktorene og koden som genererer resultatene er forskjellige avhengig av hvilket nettsted du bruker.

Det er viktig å ikke gå glipp av det som kan være en perfekt jobb, så prøv en rekke avanserte søkealternativer og jobbsider for å sikre at du får gode treff.

Når du søker

Ta deg tid til matche dine kvalifikasjoner til jobben når du fyller ut jobbsøknader og skriver CV og følgebrev. Jo bedre match, jo større er sjansene dine for å bli vurdert for en jobb.