Karriereråd

Hvordan bruke nettverk for å finne en jobb

Tips og råd for nettverksbygging når du søker jobb

Forretningsfolk i nettverk i kontorlobbyen

••• Heltebilder / Getty Images

Selv om jobbsøkende nettverk er en av de mest vellykkede måtene å finne en ny jobb på, kan det høres skremmende ut og virker noen ganger litt skummelt. Det trenger ikke være det. Faren min havnet i en samtale på et fly med en som søkte etter en luftfartsingeniørjobb. Faren min var tilfeldigvis i samme felt og endte opp med å hjelpe personen med å få en ny jobb.

Noen ganger er det alt som skal til. Jeg har blitt tilbudt jobb ved mer enn én anledning bare fordi en venn eller bekjent kjente bakgrunnen min og ferdighetene mine.

Uformelt jobbsøkingsnettverk

Prøv jobbsøk nettverk; det fungerer virkelig, og mange jobber blir funnet ved å bygge nettverk. Jobvites 2019 Job Seeker Nation Survey rapporterer at 50 % av respondentene hørte om jobber fra venner, mens 37 % sier at de også lærer om jobber fra profesjonelle nettverk.

Utvikle kontakter - venner, familie, naboer, høyskolealumner, folk i foreninger - alle som kan hjelpe til med å generere informasjon og potensielle kunder. Planlegger å delta på så mange nettverksarrangementer som du har tid til. Du kan også nettverk virtuelt , fra hjemmekontoret ditt.

Du kan ta en direkte tilnærming og be om potensielle stillinger eller prøve en mindre formell tilnærming og be om informasjon og råd. Ta kontakt med alle du kjenner. Du kan bli overrasket over menneskene de kjenner. Få deg selv til å ta telefonen og ringe. Det hjelper å tildele deg selv en kvote av samtaler som skal foretas hver dag. Jo flere telefonsamtaler du ringer, jo lettere blir det.

E-post er også en helt akseptabel måte å bygge nettverk på. Hold meldingen din kort og saklig, og sørg for å sjekke stavemåten, grammatikken og tegnsettingen.

Hvis du deltar på en høytidssamling eller en annen type fest, er det på sin plass å nevne i uformell samtale at du søker jobb. Godta alle invitasjonene du mottar - du vet aldri hvor eller når du kan møte noen som kan gi jobbsøkingshjelp! Stesønnen min ble ikke bare tilbudt en samarbeidsstilling av en av vennene mine som han møtte på en bursdagsfest hjemme hos oss, men han ble også husket et år senere da selskapet skulle ansette.

Formell jobbsøkingsnettverk

Formell nettverksbygging fungerer også - prøv å gå på en bedriftssosial eller et foreningsmøte eller arrangement. Du vil oppdage at mange av deltakerne har de samme målene som du og vil gjerne utveksle visittkort . Hvis du er sjenert, meld deg frivillig til å jobbe ved registreringsbordet hvor du kan hilse på folk når de kommer inn eller ta med en venn til å gå rundt i rommet med deg - det er sikkerhet i antall. Øv på smarte måter å starte en samtale , og du vil snart bli en nettverksproff.

I tillegg til å bygge nettverk på gammeldags måte, bruk internett til å nettverke. Besøk diskusjonsfora som Indeed.com jobbfora for å nettverke med profesjonelle profesjonelle og andre jobbsøkere. Besøk et av nettstedene, som LinkedIn, som fokuserer på jobbsøking og karrierenettverk på nettet.

Hvis du tilhører en profesjonell forening, kan du besøke dens nettside for karrierehjelp. Er du en høyskolealumnus? Kontakt Career Services-kontoret på alma mater - mange universiteter har online karrierenettverk der du kan finne alumner som vil bli begeistret for å hjelpe deg med jobbsøkingen.

Uansett hvilken metode du bruker, nå ut til kontakter hos drømmeselskapene dine kan gi overraskende resultater.

Ikke sikker på hva du skal si? Se vårt eksempel på jobbsøk nettverksbrev for å få en idé om hvordan du kan nærme deg nettverkskontakter:

Jobbsøk nettverkstips

  • Oppførsel informasjonsintervjuer med kontaktene dine og be om henvisninger til flere møter.
  • Følg gjennom med henvisninger, og takk alltid kontakter skriftlig (e-post er greit).
  • Lag en oversikt over prestasjonene dine, inkludert din utdanningsbakgrunn og arbeidshistorie, for å ha for hånden hvis et tilfeldig møte blir en kontakt.
  • Lag en liste over eiendelene du vil ta med som en potensiell ansatt.
  • Ta med visittkort og penn.
  • Skriv noen notater slik at du husker detaljene om hvem du nettopp har møtt på visittkortene du samler inn, eller i en notatbok.
  • Når du nettverker på nettet, hold oversikt over hvem du har sendt e-post til og hvor du har lagt ut innlegg, slik at du kan følge opp.

Til slutt, hvis du ikke har lært alle dine styrker og sterke sider utenat, skriv dem ned - du må artikulere disse i CV-en og følgebrevene dine, samt understreke dem under intervjuer.

Eksempel på jobbsøkingsnettverksbrev

Se gjennom et eksempel på et jobbsøkingsnettverksbrev for å sende for å sette opp et informasjonsintervju eller for å få jobbsøkingshjelp ved å bygge nettverk fra en kontakt i ditt karrierefelt.

Eksempel på jobbsøkingsnettverk (tekstversjon)

YourFirstName YourLastName
Adresse
By (*): Stat (*): Postnummer

Dato

kontakt navn
Tittel
Selskap
Adresse
By (*): Stat (*): Postnummer

Kjære herr kontakt,

Jeg ble henvist til deg av Diane Smithers fra selskapet XYZ i New York. Hun anbefalte deg som en utmerket kilde til informasjon om kommunikasjonsbransjen.

Målet mitt er å sikre meg en startposisjon innen kommunikasjon. Jeg vil sette pris på å høre dine råd om karrieremuligheter i kommunikasjonsbransjen, om å gjennomføre en effektiv jobbsøking og om hvordan du best kan avdekke potensielle stillinger.

På forhånd takk for all innsikt og råd du er villig til å dele. Jeg ser frem til å kontakte deg tidlig neste uke for å sette opp et telefonintervju. Takk for din omtanke.

Vennlig hilsen,

YourFirstName YourLastName

Utvide

Eksempel på jobbsøkingsnettverksbrev for en student

Nedenfor er et eksempel på et nettverksbrev som en student kan sende for å sette opp et informativt intervju eller for å få karrierehjelp fra en høyskole- eller universitetskontakt.

Eksempel på studentjobbsøk nettverksbrev (tekstversjon)

YourFirstName YourLastName
Adresse
By (*): Stat (*): Postnummer

Dato

kontakt navn
Tittel
Selskap
Adresse
By (*): Stat (*): Postnummer

Kjære fru kontakt,

Jeg er junior ved Sample College og fant ditt navn og kontaktinformasjon på vårt Alumni Career Network. Jeg håper at du vil være i stand til å hjelpe meg med å lære mer om alternativer i juss. Jeg har blitt oppfordret til å vurdere feltet av både familie og professorer, og vil gjerne finne ut om det ville være en god match for meg.

Jeg er interessert i å høre om hvordan og hvorfor du begynte på feltet, fordeler og ulemper ved å jobbe i juss, klasser og fellesfag jeg bør vurdere hvis jeg skulle bestemme meg for å gå i denne retningen, og dine råd om hvordan jeg kan teste vannet, erfaringsmessig, i løpet av de neste somrene.

Jeg setter pris på din vilje til å gi meg råd og ser frem til å kontakte deg for å sette opp et informasjonsintervju.

Vennlig hilsen,

YourFirstName YourLastName ‘XX (Klasseår)

Utvide

Artikkelkilder

  1. Jobvite. ' 2019 Job Seeker Nation Survey .' Side 16. Åpnet 30. januar 2020.