Menneskelige Ressurser

Hvordan bruke prinsippene for adaptivt lederskap på arbeidsplassen

Forfølge de fire dimensjonene av adaptivt lederskap for å sikre suksess

Bedriftslederteam diskuterer adaptivt lederskap

••• Luis Alvarez / Getty Images

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

I en tradisjonell forretningsstruktur, handlinger og retning kommer ovenfra og ned . Konsernsjefen tar beslutninger, forteller henne direkte rapporter, og beslutningen filtreres ned til menneskene som gjør jobben. Dette kommandokjede stil av ledende fungerer helt fint i en uforanderlig verden eller med en allvitende administrerende direktør.

Det er ikke den verden du lever i, så du vil se etter en annen lederstil. Hva med adaptivt lederskap? Dr. Ron Heifetz og Marty Linsky ved Harvard University utviklet adaptivt lederskap som en måte å jobbe innenfor det raskt skiftende landskapet i dagens forretningsverden.

Hva er adaptivt lederskap?

Det er fire dimensjoner av adaptivt lederskap, og de skaper et lederskapsrammeverk som du kan forfølge:

  • Navigere i forretningsmiljøer
  • Leder med empati
  • Læring gjennom selvkorrigering og refleksjon
  • Skape vinn-vinn-løsninger

Ved å bruke disse prinsippene kan ledere finne metoder for å reagere på sine omgivelser på en måte som fremmer kreativitet og løsninger. Ingen kan komme opp med løsningen på hvert problem, og det er en av de store feilene til toppstyrt ledelse. Adaptivt lederskap utnytter alle ansatte og kunder for å finne løsninger som fungerer.

Dette er hvordan.

Navigere i forretningsmiljøer

Når du gjør det samme om og om igjen, kan du forvente det samme resultatet. Når hendelser ikke går bra, må du endre det du gjør for å gjøre situasjonen bedre. Men hvordan gjør du det?

Du må bli fleksibel og omfavne endring. Du må tenke på andre tilnærminger enn måten det alltid har blitt gjort. Det er vanskeligere enn det ser ut til. Du kan finne situasjoner der folk motsetter seg endring for enhver pris—vi gjorde det på denne måten i 1992, og forresten, det fungerte da, så hvorfor endre?

En av de store feilene når et selskap ikke klarte å navigere i forretningsmiljøet riktig, er Kodak. Du husker kanskje filmen du satte i et kamera. Det var en stor, lønnsom virksomhet. Da digital teknologi kom på banen, følte Kodak seg trygg på at digital aldri ville bli bedre enn film. De tok feil.

Når kjøpte du sist en film til et kamera? Kodak tilpasset seg ikke det raskt skiftende forretningsmiljøet.

Leder med empati

Hvis du ikke kan forstå hvor dine ansatte og kunder kommer fra, vil du ha vanskelig for å møte deres behov. Hvis du ikke kan møte behovene til kundene og ansatte, vil de forlate deg og gå andre steder. Du trenger å behandle ansatte med empati og medfølelse for å sikre at de blir værende og hjelpe deg med å fremme forretningssuksess.

Ansatte i dag er ikke glade for bare å komme på jobb og gjøre repeterende oppgaver og samle en lønnsslipp. Kunder vil ha produkter og tjenester som er nye og nyttige. Se fremveksten av Instapot . Det er en elektrisk versjon av trykkokeren din bestemor en gang brukte. Men skaperne forsto at det moderne kjøkkenet var på utkikk etter en moderne løsning for å få et sunt måltid på bordet.

En ansatt kunne ha sagt, hehe, trykkokere finnes allerede. Vi trenger ikke denne Instapot. Den ansatte ville ha rett, men det var det folk ville ha og det som fikk folk til å føle seg bedre til å lage middag. Empati førte til stor suksess.

Læring gjennom selvkorreksjon og refleksjon

Ingen får det riktig hver gang. Alle ledere gjør feil. En adaptiv leder innser dette og er villig til å gjøre korrigeringer i kurset. Det betyr også at i adaptivt lederskap aksepterer du feil som en del av prosessen.

Du kan si at vi vet at dette fungerer, så vi vil fortsette å gjøre dette, men forretningsverdenen endrer seg raskt, så det som fungerte i går fungerer kanskje ikke i dag. Og selv om det fungerer i dag, er det kanskje ikke lenger den beste løsningen. Du må prøve nye ting.

Det betyr også å godta tilbakemeldinger . Hva sier dine ansatte? Hva sier kundene dine? Gjør undersøkelser og se på dataene. Du kan ikke bare spørre og ignorere det. Du må reflektere over hva som fungerer og hva som ikke fungerer, og ta risikoen for å endre det.

Opprette vinn-vinn-løsninger

Det som er bra for deg er godt nok, ikke sant? Vel, hvis du ønsker å være i virksomhet i veldig kort tid, fungerer dette. Når du kan komme sammen med løsninger som fungerer for flere organisasjoner, vil du finne mye mer suksess.

Denne dimensjonen av adaptivt lederskap kan føles rart hvis du er vant til å operere strengt som en konkurrent, men hva om du og konkurrentene dine kunne hjelpe hverandre?

Hvis du vil ha et eksempel på dette, last ned noen få uavhengige podcaster. Du vil oppdage at folk som er teknisk konkurrenter, promoterer og roser hverandre. Hva skjer når de gjør dette? Det viser seg at folk som liker å høre en podcast om sann kriminalitet, også liker å høre andre.

I stedet for hard konkurranse, lager denne gruppen vinn-vinn-scenarier for hver. Josh Hallmark opprettet Two Pods a Day å lage vinn-vinn-scenarier for podcastere. Du kan gjøre det samme for din bedrift. Se etter vinn-vinn i stedet for splitt og hersk situasjoner.

Hvis du ønsker å bli en god leder, prøv å ta i bruk disse fire prinsippene for adaptivt lederskap og se det nye livet, din nye oppførsel kan puste inn i organisasjonen din.

Kjennetegn på en vellykket lederstil

Det skrives mye om hva som gjør ledere til suksess. Denne serien vil fokusere på egenskapene, egenskapene og handlingene som mange ledere mener er nøkkelen.

--------------------------------------------------

Suzanne Lucas er en frilansskribent som tilbrakte ti år i bedriftens menneskelige ressurser, hvor hun ansatte, sparket, administrerte tallene og dobbeltsjekket med advokatene.