Grunnleggende

Slik bruker du hilsenen 'Til hvem det måtte angå'

InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse Bildet viser en kvinne som sitter på en stabel med bøker foran et skrivebord, ved siden av henne er det en plante og en søppelkasse. Teksten lyder:

Miguel Co / The Balance

To Whom It May Concern er en brevhilsen som tradisjonelt har blitt brukt i forretningskorrespondanse når du ikke har en bestemt person du skriver til, eller du ikke vet navnet på personen du skriver til.

Selvfølgelig bør du gjøre alt du kan for å finne et kontaktnavn du kan bruke på brevet eller forespørselen, men noen ganger er det bare ikke mulig. I slike tilfeller kan du bruke To Whom It May Concern.

Alternativer for å starte et brev

'To Whom It May Concern' er en utdatert, men fortsatt noen ganger brukt, brevhilsen, og det er nå bedre alternativer for å starte et brev. Alternativt kan meldingen skrives uten hilsen.

I så fall begynner du ganske enkelt e-posten eller brevet med det første avsnittet eller med Re: Emne du skriver om, etterfulgt av resten av brevet eller meldingen.

Når andre alternativer ikke fungerer for korrespondansen din, er det akseptabelt å starte et brev med 'Til hvem det måtte angå.'

Hvis du velger å bruke det når du søker på jobber, bør det ikke påvirke søknaden din. En Resume Companion-undersøkelse rapporterer at 83 % av ansettelseslederne sa at å se det ville ha liten eller ingen innvirkning på ansettelsesbeslutningene deres.

Hvordan unngå å bruke til hvem det måtte gjelde

Her er når og hvordan du bruker To Whom It May Concern, samt eksempler på alternative hilsener du kan bruke når du skriver brev.

Se etter en kontaktperson

Ideelt sett vil du prøve å finne ut navnet på den spesifikke personen du skriver til. Hvis du for eksempel skriver et følgebrev for en jobbsøknad og ikke vet navnet på arbeidsgiveren eller ansettelseslederen, gjør ditt beste for å finne det ut.

Hvis du skriver et forretningsbrev, vil det mer sannsynlig bli lest hvis du adresserer det til en bestemt person i selskapet. Du vil også ha en person å følge opp hvis du ikke får svar fra din første henvendelse. Å bruke noen minutter på å prøve å finne en kontakt er verdt tiden.

Det er flere måter å finne navnet på personen du kontakter. Hvis du søker på en jobb, kan navnet på arbeidsgiver eller ansettelsesleder stå på stillingslisten. Det er imidlertid ikke alltid tilfelle.

Mange arbeidsgivere oppgir ikke en kontaktperson fordi de kanskje ikke ønsker direkte henvendelser fra arbeidssøkere.

Du kan se på selskapets hjemmeside for navnet på personen i stillingen du prøver å kontakte (du kan ofte finne dette i delene Om oss, Ansatte eller Kontakt oss). Hvis du ikke finner navnet på nettsiden, prøv å finne den rette personen på LinkedIn, eller spør en venn eller kollega om han eller hun vet personens navn.

Et annet alternativ er å ringe kontoret og spørre administrativ assistent om råd. Du kan for eksempel forklare at du søker på en jobb og ønsker å vite navnet på ansettelseslederen.

Hvis du tar alle disse trinnene og fortsatt ikke vet navnet på personen du kontakter, kan du bruke To Whom It May Concern eller en alternativ generisk hilsen.

Når du skal bruke til hvem det måtte gjelde

Når bør du bruke begrepet? Den kan brukes i begynnelsen av et brev, e-post eller andre former for kommunikasjon når du er usikker på hvem som skal lese den.

Dette kan skje på mange punkter i jobbsøkingen din. For eksempel kan du sende et følgebrev, anbefalingsbrev eller annet jobbsøkemateriell til noen du ikke kjenner navnet på.

Det er også hensiktsmessig å bruke To Whom It May Concern når du er det gjøre en forespørsel (også kjent som et prospekteringsbrev eller interessebrev ), men har ikke detaljer om en kontaktperson.

Store bokstaver og mellomrom

Når du adresserer et brev til hvem det måtte angå, skrives hele frasen vanligvis med stor bokstav, deretter etterfulgt av et kolon:

Til den det måtte gjelde:

Legg igjen et mellomrom etter det, og start så det første avsnittet i bokstaven.

Utvide

Alternativer for hva du skal bruke i stedet

Til hvem det kan bekymre regnes som utdatert, spesielt når du skriver følgebrev for jobber. Kjære herr eller fru er en annen hilsen som ofte ble brukt i fortiden, men den kan også fremstå som gammeldags.

Det finnes bedre alternativer du kan bruke for brevhilsener når du skriver brev for å søke jobb eller annen kommunikasjon når du ikke har en navngitt person å skrive til.

Her er noen alternativer:

 • Hilsener
 • Hallo
 • Kjære ansettelsesutvalg
 • Kjære ansettelsessjef
 • Kjære ansettelsesteam
 • Kjære HR-sjef
 • Kjære personalrepresentant
 • Kjære personalteam
 • Kjære [avdeling] navn
 • Kjære [avdelings]leder
 • Kjære [avdeling]-teamet
 • Kjære personalsjef
 • Kjære søkekomité
 • Kjære rekrutterer
 • Kjære rekrutteringssjef
 • Kjære rekrutteringsteam
 • Kjære Talent Acquisition Team
 • Kjære kundeserviceleder
 • Re: (Brevets emne)

Du kan også skrive en hilsen som fortsatt er generell, men som fokuserer på gruppen du henvender deg til. For eksempel hvis du kontakter personer i nettverket ditt for hjelp med jobbsøking , kan du bruke hilsenen, kjære venner og familie.

Slutt med hilsen

Et annet alternativ for å starte brevet ditt er å utelate hilsenen helt. Hvis du bestemmer deg for ikke å inkludere en hilsen, begynn med første ledd av brevet eller e-postmeldingen.

Viktige takeaways

Vurder andre alternativer. Før du bruker To Whom It May Concern, se på alternative brevhilsener du kan bruke.

Finn en kontaktperson. Hvis du finner en kontaktperson, vil brevet eller e-posten mer sannsynlig bli lest og bekreftet.

Vær forsiktig med bruk av store bokstaver. Hele frasen er stor og etterfulgt av et kolon.

Artikkelkilder

 1. Fortsett følgesvenn. ' Er 'som det måtte gjelde' akseptabelt på et følgebrev ? [Undersøkelse].' Åpnet 11. mars 2021.