Jobbsøking

Hvordan skrive et følgebrev for en jobb

En del av Bygg et godt følgebrev InnholdsfortegnelseUtvideInnholdsfortegnelse

Trenger du å skrive et følgebrev for å søke jobb? I de fleste tilfeller er svaret ja. Følgebrevet ditt kan utgjøre forskjellen mellom å få et jobbintervju eller å ha ditt gjenoppta ignorert, så det gir god mening å bruke nødvendig tid og krefter på å skrive effektive følgebrev.Her er all informasjonen du trenger for å skrive et følgebrev som vil få jobbsøknaden din lagt merke til. Se gjennom disse tipsene for hva du skal inkludere i et følgebrev, hvordan du formaterer det, og eksempler på mange forskjellige profesjonelt skrevne følgebrev.

Hva er et følgebrev?

Før du begynner å skrive et følgebrev, bør du gjøre deg kjent med dokumentets formål. Et følgebrev er et dokument som sendes sammen med CV-en din for å gi ytterligere informasjon om dine ferdigheter og erfaring.

Brevet gir detaljert informasjon om hvorfor du er kvalifisert for jobben du søker på. Ikke bare gjenta det som står på CV-en din. Inkluder heller detaljer om hvorfor du er en sterk match for arbeidsgiverens jobbkrav. Tenk på følgebrevet ditt som et salgsargument som vil markedsføre legitimasjonen din og hjelpe deg med å få intervjuet. Som sådan vil du sørge for at følgebrevet ditt gjør det beste inntrykket på personen som vurderer det.

Når du skal skrive et følgebrev

Et følgebrev følger vanligvis med hver CV du sender ut. Arbeidsgivere bruker følgebrev som en måte å screene søkere for ledige jobber og for å finne ut hvilke kandidater de ønsker å intervjue. Hvis en arbeidsgiver krever et følgebrev, vil det stå oppført i stillingsannonsen. Selv om selskapet ikke ber om en, kan det være lurt å inkludere en uansett .

Det vil vise at du har lagt litt ekstra innsats i søknaden din.

Hvis følgebrevet ditt skiller seg ut fra mengden av søkere, kan det være nøkkelen til å sikre et intervju.

Hvordan få følgebrevet ditt lagt merke til

Hva er den beste måten å få følgebrevet ditt lagt merke til når arbeidsgiveren må se gjennom en haug med dem? Først av alt, ta deg tid til å skrive en god en. Noen ansettelsesledere forventer å motta et følgebrev. I de tilfellene bør det nevnes i stillingsannonsen.

Selv om det ikke er nødvendig, gir et velskrevet følgebrev deg muligheten til å selge legitimasjonen din til selskapet og vise dem hvorfor du passer godt for jobben.

En CareerBuilder-undersøkelse rapporterer at 40 % av arbeidsgivere er mer sannsynlig å ta hensyn når et følgebrev følger med en søknad.En annen CareerBuilder-undersøkelse viser at 10 % av ansettelseslederne ikke ville ansette en kandidat som ikke hadde med et følgebrev.

1:33

Se nå: 7 måter følgebrevet ditt kan få deg til å ansette

Hvordan skrive et følgebrev

Det er noen raske og enkle trinn du kan ta for å skrive et følgebrev som vil imponere ansettelsessjefen. Ta en titt på disse tipsene og se hvilke som vil fungere best for deg. Selv noen få små endringer kan gjøre en stor forskjell.

Typer følgebrev

Før du begynner å skrive et følgebrev, vær sikker på at du har valgt riktig type bokstav . Stilen vil være forskjellig avhengig av om du skriver et brev for å sende eller laste opp med en CV, spørre om ledige stillinger eller nevner en henvisning.

Det er tre generelle typer følgebrev. Velg en type bokstav som samsvarer med grunnen til å skrive.

Når du søker på en jobb som er lagt ut av et selskap som ansetter, vil du bruke stilen 'søknadsbrev'.

Retningslinjer for skriving av følgebrev

Her er en oversikt over elementene som bør inkluderes i hvert følgebrev. Før du setter i gang, kan det være nyttig å vurdere noen prøver av følgebrev , bare slik at du har et bilde av hvordan alt passer på siden.

Disse følgebreveksemplene, både skriftlige og e-poster, er designet for en rekke forskjellige typer jobbsøknader og ansettelsesforespørsler. Pass på å ta deg tid til å tilpasse brevet ditt, så det er en sterk støtte for din evne til å gjøre jobben du søker på.

Overskrift
Et følgebrev bør begynne med både din og arbeidsgivers kontaktinformasjon (navn, adresse, telefonnummer, e-post), etterfulgt av datoen. Hvis dette er en e-post i stedet for et faktisk brev, ta med kontaktinformasjonen din på slutten av brevet, etter signaturen din. Din kontaktinformasjon bør inneholde:

Fornavn og etternavn
Gateadresse (valgfritt)
By, postnummer (valgfritt)
Telefon
E-post

Hilsen
Begynn din følgebrev hilsen med 'Dr./Mr./Ms. Etternavn.' Hvis du er usikker på om kontakten din er mann eller kvinne, kan du skrive ut deres fulle navn. Hvis du ikke kjenner arbeidsgiverens navn, skriv ganske enkelt 'Kjære ansettelsessjef.' Dette er bedre enn det generiske og formelle, ' Til den det måtte gjelde .'

Gjennomgå informasjon om hvordan velge riktig følgebrevhilsen for å velge en som fungerer for jobben og selskapet du søker til.

Introduksjon
Begynn introduksjonen med å oppgi hvilken jobb du søker på. Forklar hvor du har hørt om jobben, spesielt hvis du har hørt om den fra en kontakt tilknyttet selskapet. Nevn kort hvordan dine ferdigheter og erfaringer samsvarer med bedriften og/eller stillingen; dette vil gi arbeidsgiveren en forhåndsvisning av resten av brevet ditt. Målet ditt i introduksjonen er å få leserens oppmerksomhet. For å komme i gang, se eksempler på engasjerende åpningssetninger for følgebrev .

En henvisning kan sette inn et godt ord og hjelpe deg med å bli ansatt.Det er verdt å bruke noen minutter på å se om du kjenner noen som kan henvise deg til jobben. Sjekk LinkedIn-nettverket ditt, alumninettverket ditt og Facebook-vennene dine for å identifisere alle som jobber i selskapet som kan henvise deg. Hvis du finner noen, her er hvordan du kan be dem om en henvisning .

Kroppen av brevet
Forklar i et avsnitt eller to hvorfor du er interessert i jobben og hvorfor du er en utmerket kandidat for stillingen. Nevne spesifikke kvalifikasjoner oppført i stillingsannonsen , og forklar hvordan du oppfyller disse kvalifikasjonene. Ikke bare gjenta CV-en din, men gi spesifikke eksempler som viser dine evner.

Husk at handlinger taler høyere enn ord, så ikke bare 'fortell' leseren at du for eksempel er en god lagspiller med sterke kommunikasjonsevner og utmerket oppmerksomhet på detaljer. Bruk i stedet konkrete eksempler fra din arbeidserfaring for å 'vise' disse egenskapene i aksjon. Her er mer informasjon om hva som skal inkluderes i hoveddelen av et følgebrev .

Lukking
I den avsluttende delen av følgebrevet ditt, gjenta hvordan ferdighetene dine gjør at du passer godt for selskapet og/eller stillingen. Hvis du har plass (husk, akkurat som CV-en din, bør følgebrevet ikke være lengre enn én side – her er mer informasjon om hvor langt et følgebrev skal være )—du kan også diskutere hvorfor du ønsker å jobbe i det spesifikke selskapet.

Fortell at du ønsker muligheten til å intervjue eller diskutere arbeidsmuligheter. Forklar hva du vil gjøre for å følge opp, og når du vil gjøre det. Takk arbeidsgiver for hans/hennes omtanke.

Signatur
Bruk en gratis nær , og avslutt følgebrevet med signaturen din, håndskrevet, etterfulgt av navnet ditt. Hvis dette er en e-post, inkluderer du bare navnet ditt, etterfulgt av kontaktinformasjonen din, etter den gratis avslutningen.

Hvordan formatere følgebrevet ditt

Følgebrevets lengde. Følgebrev trenger ikke være lange. Faktisk, alt et langt brev vil gjøre er å få leserens øyne til å bli blanke. EN få avsnitt er nok , og brevet ditt bør aldri være lengre enn én enkelt side. Hvis brevet ditt er for langt, ikke bruk en mindre skrift. Rediger og klipp ut ord i stedet.

Skriftalternativer for følgebrev. Følgebrevet ditt skal være formatert som et profesjonelt forretningsbrev . Fonten skal samsvare med skriften du brukte på CV-en, og skal være enkel og lett å lese. Velg en skrifttype som er lett å lese. Times New Roman, Arial, Calibri og andre lignende ikke-skript, sans-serif-fonter fungerer godt for brødtekst.

Skriftstørrelse. Størrelsen er også viktig – gjør teksten din for liten, og ansettelseslederen vil kanskje ikke anstrenge seg for å lese den. Avhengig av skrifttypen er et sted mellom 10- og 12-punkts skriftstørrelse vanligvis best for lesbarheten.

Innstillinger for sidemarg. Standardmargene er 1' på toppen, bunnen og venstre og høyre side av siden. Du kan justere dem etter behov for å få mer plass på siden.

Avstand mellom bokstavene. Legg til et mellomrom mellom overskriften, hilsen, hvert avsnitt, avslutningen og signaturen din. Du kan redusere skrift- og margstørrelsene for å beholde dokumentet på én enkelt side, men sørg for å ha nok plass til at brevet ditt er lett å lese.

Følg disse retningslinjer for formatering av følgebrev for å sikre at brevene dine samsvarer med de profesjonelle standardene som forventes av ansettelseslederne som vurderer søknader. Følg disse retningslinjene hvis du sender følgebrevet ditt på e-post.

Tilpass følgebrevet ditt

Det er svært viktig at følgebrevet ditt er skreddersydd for hver stilling du søker på. Dette betyr mer enn bare å endre navnet på selskapet i hovedteksten i brevet.

Hvert følgebrev du skriver bør tilpasses til å inkludere:

 • Hvilken jobb du søker på (inkluder stillingstittelen i åpningsavsnittet ditt)
 • Hvordan du lærte om jobben (og en henvisning hvis du har en)
 • Hvorfor du er kvalifisert for jobben (vær spesifikk)
 • Hva du har å tilby arbeidsgiveren, og hvorfor du ønsker å jobbe i akkurat denne bedriften (tilpass ferdighetene dine til stillingsbeskrivelsen, og les opp om organisasjonens oppdrag, verdier og mål å nevne i brevet ditt)
 • Takk for at du ble vurdert for jobben

Her er mer om hvordan tilpasse følgebrevet ditt .

Vis arbeidsgiveren at du passer

Et av de viktigste trinnene for å skrive et følgebrev som skiller seg ut er å vise selskapet at du er en profesjonell kandidat som oppfyller jobbkravene. Når du gjør det, vil du gjøre det lettere for ansettelseslederen å bestemme at du vil være en kandidat verdt å intervjue.

Match følgebrevet ditt til CV-en din. Velg samme font for både CV og følgebrev, og søknaden din vil se polert og profesjonell ut. Ikke bland og match fonter. Det er greit å ha en annen font for sideoverskriftene, men vær konsekvent med skriften du bruker i følgebrevet og CV-innholdet.

Match ferdighetene dine med jobbkvalifikasjonene. En av de viktigste måtene å få følgebrevet ditt lagt merke til er å gjøre en klar match mellom jobbkravene som er oppført i hjelpeannonsen og legitimasjonen din. Ikke forvent at arbeidsgiveren skal finne ut av det. Hvis du gjør det for dem, vil det øke sjansene dine for å få et intervju.

Fremhev dine mest relevante ferdigheter. Ikke bruk følgebrevet ditt til å gjenta og gjenta alt i CV-en din. Dette er en mulighet til å fokusere på de spesifikke ferdighetene og egenskapene du har som vil komme arbeidsgiveren til gode. Fokuser brevet på de få ferdighetene som best kvalifiserer deg for jobben.

Hva du ikke skal inkludere i et følgebrev

Du vil at følgebrevet ditt skal skille seg ut av de rette grunnene. Det er noen ting du bør ikke inkluderes i følgebrevet ditt hvis du vil gjøre et godt inntrykk. Det er ikke nyttig å inkludere personlig informasjon eller nevne hvordan du forlot din siste jobb. Hold fokus på jobben du har for hånden og dine kvalifikasjoner for den.

Til slutt, aldri inkludere lønnskrav med mindre arbeidsgiveren spesifikt ber om det. Selv da, vær forsiktig med hvordan du reagerer. Du vil ikke slå deg selv ut av striden for jobben fordi du ber om for mye penger. Du ønsker heller ikke å få et tilbud for mindre enn du er verdt.

Sørg for at følgebrevet ditt er perfekt

Før du sender brevet, bør du gjennomgå alle detaljer nøye. Selv en liten skrivefeil kan være nok til å ta søknaden din ut av hensyn til jobben.

Se etter skrivefeil og grammatiske feil

Ikke klikk send eller last opp brevet ditt før du har tatt deg tid til å korrekturlese det grundig. Les brevet ditt høyt, og du kan finne flere feil. Du kan til og med prøve lese den baklengs å virkelig fokusere oppmerksomheten din.

Inkluder en e-postsignatur

Når du sender et følgebrev på e-post, sørg for å gjøre det inkludere en signatur med navn, telefonnummer, e-postadresse og LinkedIn-profil-URL hvis du har en. Det vil gjøre det enkelt for rekruttereren å komme i kontakt med deg.

Send det på e-post til deg selv

Det er en ting til før du sender brevet: Send en kopi på e-post til deg selv for en siste sjekk. Sørg for at formateringen er akkurat slik du vil ha den – og korrekturles den en gang til.

Eksempler på følgebrev

Eksempel på trykt eller opplastet følgebrev

Liz Johnson
60 Main Street, Apt. 2C
Centerville, NH 03071
203-555-4343
liz.johnson@email.com

7. januar 2022

Joseph Chang
ABC Corp
Business Road 100, Ste 100
Centerville, NH 03071

Kjære Mr. Chang,

Jeg skriver for å uttrykke min entusiastiske interesse for rollen som senior teknisk støttespesialist hos ABC Corp. Jeg har 10 års erfaring i tekniske støtteroller, inkludert min nåværende jobb i XYZ LLC, og jeg vil gjerne bruke ferdighetene mine til jobber for ABC.

I tillegg har jeg følgende kvalifikasjoner:

 • Gjennomgående utmerket kundetilfredshet, første anropsløsning og kvalitetspoeng
 • Utmerkede kommunikasjonsevner, inkludert evnen til å løse problemer raskt og profesjonelt over telefon, chat eller personlig
 • Evnen til å oversette komplekse faguttrykk til vanlig engelsk
 • En lidenskap for teknologi og å hjelpe andre

I stillingslisten på Indeed nevnte du at du spesifikt var på utkikk etter noen som var villig til å jobbe kveldsvakter og være på vakt over helgen. Jeg jobbet kvelder og helger i min tidligere stilling som Lead Help Desk Technician hos LMK Inc., og jeg trives med timeplanen. (Pluss, det er da de virkelig interessante samtalene kommer inn!)

Jeg vil gjerne snakke med deg om stillingen og hvordan min kompetanse og erfaring kan bidra til å gjøre teamets jobb enklere. Jeg er tilgjengelig via mobiltelefon på 203-555-4343 eller e-post på liz.johnson@email.com.

Vennlig hilsen,

Liz Johnson ( signaturpapirbrev )

Liz Johnson

Utvide

Eksempel på følgebrev på e-post

Emne: Stilling som prosjektkoordinator

Jeg er en prosjektleder med erfaring med å lede komplekse prosjekter på tvers av ulike miljøer. Mine prosjektledelsesferdigheter kompletteres av kundeserviceerfaring og dataanalyseekspertise, ferdigheter som jeg tror vil gjøre meg utmerket til rollen som prosjektkoordinator hos Cumbria Holdings.

Senest var jeg ansvarlig for prosjektledelse på tvers av alle aspekter av virksomheten. Dette inkluderte utvikling av programmeringsinitiativer, analyse og administrasjon av data, styring av markedsundersøkelser, konseptualisering og implementering av markedsføringsprosjekter, blant andre aktiviteter. Jeg stolte på mine sterke kommunikasjons-, mellommenneskelige og organisatoriske evner for å overvåke en rekke bevegelige deler internt, samtidig som jeg administrerte interne og eksterne relasjoner sammen med prosjektbudsjett og økonomi.

Jeg var også ansvarlig for kundeservice og kundekommunikasjon. Siden dette var et fartsfylt miljø som krevde at jeg samhandlet med en rekke interessenter og ledet en rekke prosjekter samtidig, utviklet jeg sterke tidsstyringsevner. Jeg er svært dyktig i Excel og dataanalyse, spesielt når det gjelder prosjektrapportering. Jeg ser nå etter en rolle hvor jeg kan bygge videre på mine prosjektledelsesevner.

Tusen takk for at du tar hensyn til denne stillingen! Jeg ser frem til å høre fra deg. Ikke nøl med å ta kontakt med spørsmål i det hele tatt.

Beste,

marlene ortiz
555-123-4576
mortiz@mail.com

Utvide

Flere følgebreveksempler og maler

Trenger du mer inspirasjon til dine egne følgebrev? Gjennomgå disse Eksempler på følgebrev og nedlastbare maler for mange forskjellige typer jobber.

Artikkelkilder

 1. CareerOneStop. ' Hvordan skriver jeg et følgebrev ?' Åpnet 8. januar 2022.

 2. Karrierebygger. ' Hvordan lage et følgebrev som får oppmerksomhet .' Åpnet 8. januar 2022.

 3. Karrierebygger. ' Arbeidsgivere deler sine mest opprørende CV-feil og umiddelbare avtalebrytere .' Åpnet 8. januar 2022.

 4. SHRM. , Ansatthenvisninger forblir toppkilden for ansettelser ,' Åpnet 8. januar 2022.

 5. Pressebok. ' Formatering av skrift for lesbarhet .' Åpnet 8. januar 2022.